בקע בצלקת או בקע צלקתי בדופן הבטן, מהווה כעשרה אחוז מכלל הבקעים המטופלים בניתוח תיקון בבתי החולים.
הבקע הצלקתי מתפתח בעקבות התאחות לא מוצלחת של חתך ניתוחי: כתוצאה מהאיחוי הלא תקין, איברי בטן שונים ורקמות שונות כמו שומן תוך בטני או לולאת מעי, מצליחים לעבור דרך הפתח שנפער בניתוח ולעשות את דרכם את מתחת לעור.
למרות שבעשורים האחרונים פותחו שיטות חדשות וחוטים חדשים לסגירה של פצעים ניתוחיים בבטן ולמרות שכיום ההשגחה לאחר הניתוח קפדנית יחסית, עדיין שכיחות הבקע הצלקתי לא השתנתה במיוחד לאורך השנים.
מה הם הגורמים לבקע בצלקת?
ישנם גורמים רבים המגדילים את הסיכון להופעת בקע בצלקת. להלן החשובים שבהם:
- גיל מבוגר – בקרב מטופלים מבוגרים תהליך הריפוי לאחר ניתוח איטי יותר מאשר בחולים צעירים ובנוסף הצלקת הניתוחית שמתהווה באזור החתך הניתוחי, חלשה יותר.
- מצב כללי ירוד – ישנו מגוון רחב של מצבים רפואיים הגורמים להיווצרות של צלקת ניתוחית חלשה יחסית. בין היתר מדובר בחולי שחמת הכבד, בחולים אונקולוגים ובחולים שנמצאים במצבים קטבוליים מאוד.
- השמנת יתר – מנותחים הסובלים מהשמנת יתר נוטים לפתח זיהומים בשכיחות גבוהה יותר יחסית למנותחים במשקל תקין. כמו כן הלחץ התוך בטני עשוי לגרום לאחר הניתוח לניתוק התפרים בפסציה.
- סוג החתך הניתוחי – באופן כללי ידוע כיום שחתכים רוחביים נרפאים בצורה טובה יותר ובשל כך שכיחות הבקעים בהם נמוכה יותר בהתאם. לעומת זאת חתכים אורכיים מובילים לניתוק של כלי דם וסיבי עצב מעבר לחתך וכתוצאה מכך מקשים על ריפוי החתך, מחלישים את דופן הבטן ומגדילים את הסיכוי להיווצרות של בקע בצלקת.
- סיבוכים ריאתיים פוסט ניתוחיים – סיבוך ריאתי לאחר הניתוח גורם למטופל להשתעל בכוח ובכך מעלה את הלחץ התוך בטני. הלחץ הגבוה מוביל לקרע בתפרים הניתוחיים ומגדיל את הסיכון לבקע בצלקת.
- פתחים בדופן הבטן – ביצוע של פתחים שונים בדופן הבטן לצורך התקנת נקז, פיום המעי הדק (אילאוסטומי) או פיום המעי הגס (קולוסטומיה) מגדיל גם כן את הסיכוי לבקע בצלקת.
מה הם התסמינים של בקע בצלקת?
מבחינה קלינית ניתן יהיה לראות במטופלים א-סימטריה או בליטה של דופן הבטן. החולה יתלונן על כך שהבליטה או חוסר הסימטריה הופיעו לאחר הניתוח ובמהלך הזמן התסמינים הפכו ליותר ויותר משמעותיים.
בבדיקה גופנית הרופא המאבחן יוכל למשש את אזור הניתוח ולהבחין במעי הממוקם מתחת לעור וחור בדופן הבטן, הממוקם מתחת לצלקת הניתוחית בעור. במקרים מסוימים המטופלים ידווחו גם על כאבים באזור הצלקת הניתוחית.
כיצד מטפלים בבקע בצלקת?
טיפול הבחירה בבקע בצלקת הוא ניתוח לתיקון הבקע. יחד עם זאת, ישנה אפשרות לנסות לטפל באופן שמרני באמצעות חגורת בטן אלסטית, במקרים שבהם החולה לא מעוניין לעבור ניתוח תיקון ובמקרים שבהם החולה הינו בעל סיכון גבוה.
את ניתוח התיקון יש לבצע מוקדם ככול האפשר וסמוך לאבחון של הבקע. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שבקע בצלקת נוטה לגדול וככול שהבקע גדול יותר, כך התיקון שלו מורכב יותר.
בקעים קטנים ניתן לנתח בשיטת Mayo, בדומה לניתוח שמבוצע בחולים הסובלים מבקע טבורי. בקעים גדולים יותר, שלא ניתן לטפל בהם בשיטה זו ללא מתח, ניתן לתקן תוך שימוש בפסציה של שריר הרקטוס (שריר הבטן הישר) או ברשת סינטטית המחזקת את הפסציה המתוחה או מגשרת על פני הפתח.
בנוסף ניתן לטפל בבקע בצלקת בגישה הלפרוסקופית התוך-בטנית, המאפשרת למשוך את השק ואת המעי לתוך הבטן ולהניח רשת סינטטית על פתח הבקע.
יש לציין כי אחד הסיבוכים לאחר ניתוח לתיקון של בקע בצלקת הוא חזרה של הבקע לאחר הניתוח: שכיחות חזרת הבקע לאחר ניתוח לתיקון בקע קטן נעה בין 5-2 אחוזים מהמנותחים ושכיחות חזרת הבקע לאחר ניתוח לתיקון בקע גדול נעה בין 15-5 אחוזים ממנותחים.