כאבים בכתפיים

הכתף היא נקודת המפגש בין עצם הזרוע, עצם השכם ועצם הבריח. עצם הבריח יוצאת מנקודת מפגש עם עצם החזה ומגיעה לכתף, שם היא יוצרת מפרק עם זיז בולט של עצם השכם , שנקרא Acromion. בחלקה החיצוני (לטרלי) של עצם השכם נוצרת נקודת מפגש חלקה, אליה מתחברת עצם הזרוע. נקודת המפגש של שלוש העצמות הגדולות האלו מרכיבה את מפרק הכתף.

מלבד עצמות, מכילה הכתף מספר שרירים גדולים וחשובים שתפקידם להניע את הכתף והזרוע בטווח תנועה רחב. בין השרירים החשובים שמרכיבים ומשפיעים על מפרק הכתף נמצאים שריר ה – deltoid, שמתחבר לעצם הזרוע, לעצם הבריח ולעצם השכם, ותפקידו להרים את הזרוע.

שרירי ה – supra spinatus ו – infra spinatus שנמצאים מעל ומתחת (בהתאמה) לשלוחה היוצאת מהחלק העליון של עצם השכם, שרירי ה – teres major ו – teres minor,שמסייעים בסיבובה של הזרוע , ושרירים נוספים.

באזור מפרק הכתף נמצאות גם בורסות – שקי רקמה מלאים נוזל שנועדו להפחית את החיכוך במפרק ולמנוע את שחיקתו.

גורמים שונים לכאב בכתף

פגיעות בכל אחד מהמבנים האנטומים בכתף יכול להוביל לכאבי כתף. נזקים יכולים להיגרם מסיבות זיהומיות, ניווניות, טראומה, ועוד. נדון כאן בכמה סיבות שכיחות לכאבים בכתף.

מחלות מפרקים

כמה מחלות של המפרקים יכולות לגרום לכאבים בכתף. המחלה הנפוצה ביותר הפוגעת במפרקים היא מחלת פרקים ניוונית, אוסטאופורוזיס.

במחלה זו, המופיעה בעיקר בגיל המבוגר, נשחק המפרק עם השימוש הממושך לאורך השנים, מופיעים בו שינויים שונים עם הרס של העצם והפרק, ומופיעים כאבים והגבלה בתנועה.

מחלת מפרקים אחרת שיכולה לגרום היא דלקת פרקים שגרונית. מחלה זו היא פגיעה אוטואימונית (של מערכת החיסון העצמית בגוף), שמובילה לכאבים וקשיחות של המפרק.

ההופעה השגרתית של הפגיעה במפרקים והכאבים היא בכפות הידיים, אבל נזק יכול להיגרם גם למפרק הכתף.

נגעים בעצמות

נגעים בעצמות יכולים להופיע מסיבות שונות: גידולים (ממאירים ושפירים), זיהומים, ועוד. מחלה זיהומית של העצם נקראת אוסטאומיאליטיס, והיא נגרמת לרוב מחדירה לעצם של חיידק הסטפילוקוק. בדרך כל מופיעה רגישות באזור הפגוע בעצם, עם חום מקומי וכללי. הטיפול כולל מתן של אנטיביוטיקה לווריד לתקופה ממושכת.

גידולים שונים יכולים להופיע בעצמות המפרק, ובייחוד בעצם הזרוע. ניתן לזהות ולאפיין את הגידולים לפי מקום הגדילה שלהם בעצם, והמראה ההיסטולוגי שלהם (מראה התאים תחת המיקרוסקופ). הגידולים מובילים בדרך כלל לגדילה לא מבוקרת של תאי עצם או תאי סחוס, ודורשים הסרה הניתוח ולעיתים טיפול כימותרפי.

מחלות של מסובב הכתף

ארבעה שרירים הנמצאים בסמיכות למפרק הכתף נקראים שרירי "מסובב הכתף". ארבעת השרירים הללו הם ה- infra spinatus, supra spinatus, teres minor ו – subscapularis.

החיבור של גידי שרירי אלו למפרק הכתף עובר בתעלה צרה בין עצמות, ולכן יכול להישחק ולהיפגע. פגיעות בגיד של מסובבי הכתף נפוצות ביותר, ומעריכים שהם הסיבה העיקרית לכאבים בכתף.

הפגיעה יכולה להיות מלווה בהופעה של הסתיידויות וקרעים זעירים בגידים ובשרירים, עם כאבים המופיעים בתנועות אופייניות של הכתף.

כאב מופנה

לעיתים, כאבים בכתף אינם נובעים ישירות מבעיה בכתף אלא דווקא מפתולוגיה המופיעה באיבר אחר. מכיוון שהולכה העצבית של הכאב מאיברים פנימיים בגוף מדוייקת פחות מהולכת הכאב מפני הגוף (עצבוב ויסצראלי לעומת עצבוב סומאטי), הכאב מפורש על ידי המוח, "בטעות" ככאב שמקורו בכתף.

למשל, נזק ללב במהלך התקף לב, או בעיה אחרת באזור המדיאסטנום (החלל שבאמצע בית החזה) יכולים להוביל לכאבים בכתף. כאבים אלו נקראים כאבים מופנים, מכיוון שמקורם האמיתי נמצא במקום אנטומי שונה.

כתף קפואה

המצב של "כתף קפואה" מתייחס להופעה של כאבים בכתף, המופעים למשך כעשרים חודשים, ונעלמים בהדרגה גם ללא טיפול. הסיבה לכאבים אלו איננה ברורה כל צורכה, אך הכאבים בתסמונת מלווים בדרך כלל בקשיחות במפרק והגבלה בתנועה. הכתף נראית תקינה ונורמלית, ללא עדות לפגיעה כלשהי.

לפעמים המחלה מופיעה לאחר טראומה קלה. ייתכן שהופעה מחלה קשורה להידבקויות במעטפת של רקמת החיבור שעוטפת את מפרק הכתף.

מכשיר לייזר לטיפול בכאבי כתפיים יכול מאוד להועיל במצבים של כתף קפואה ומומלץ להיוועץ עם הרופא טרם השימוש

הערכה של כאבים בכתף

ראשית, הערכה של כאבים בכתף כוללת את ההתרשמות הקלינית והבדיקה הגופנית. הבדיקה בוחנת את העור בכתף, חום מקומי, נפיחות ורגישות למגע.

בנוסף, הרופא בוחן האם יש אי יציבות של מפרק הכתף, חולשה של השרירים באזור, קשיחות או הפרעה לפעילויות החיים היום – יומיות.כל אלו יכולים לתת רמזים חשובים לגביי אופיו של הכאב כתף ומקורו. כחלק מהערכת הכאב בוחן הרופא גם את טווח התנועה של הכתף – בהנעה אקטיבית (על ידי המטופל עצמו) ופסיבית (בעזרתו של הרופא).

אמצעי הדמייה שונים מסייעים גם הם בזיהוי בעיות חמורות בכתף. אמצעי הדמייה כוללים בדיקות רנטגן (קרני X), צילום CT, בדיקת MRI, ועוד. בדיקות אלו מאפשרות לרופא להתבונן במבנה של המפרק, העצמות, והרקמות הרכות, ולהסיק על פגיעות שונות.

לעיתים משמש גם ניתוח של המפרק כאמצעי להערכה ואבחנה. ניתוח לבחינת מצבו של המפרק נקרא ארתרוסקופיה.

ראו גם:

טיפול בגלי הלם לכאבים בכתפיים

פריקת כתף

אורתופדיה

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
כתבות נוספות בנושא
טיפול הומאופתי - התחילו את מסע הריפוי שלכם
דילוג לתוכן