האוזן היא איבר חישה מורכב, שנועד להפוך את הקולות והצלילים שאנחנו שומעים לאותות חשמליים עצביים הנקלטים במוח ומעובדים על ידיו. כדי להצליח במטרה זו, האוזן בנויה משלושה חלקים שונים, המבצעים את ההעברה.
החלק החיצוני של האוזן מכיל את האפרכסת, שנועדה לרכז צלילים וקולות, ואת תעלת השמיעה. תעלת השמיעה מוליכה אל עור התוף – שכבה עדינה של עור המפרידה בין האוזן החיצונית לאוזן התיכונה. באוזן האמצעית נמצאות שלוש עצמות קטנות, המחברות בין עור התוף לאוזן הפנימית – malleus, incus, stapes. חלון אליו מחוברת עצם ה- stapes מוביל אל מבוך מורכב של מבנים גרמיים המלאים בנוזל, שמעבירים את האות המכני, הרטט שנוצר מהקול, אל תאים מיוחדים, המוכנים תאי השערה, שהופכים את הלחץ לאות חשמלי, בתהליך מורכב ביותר מבחינה פיזיולוגית.
סיבות שונות לכאבי אוזניים
סיבות שכיחות לכאב באוזן יכולת לנבוע מהאוזן החיצונית, האוזן התיכונה, או ממבנים אנטומים הקרובים לאוזן. סיבה נפוצה לכאב באוזן החיצונה היא דלקת, שנגרמת בדרך כלל מחיידק הפסאודומונס.
סיבות נוספות לכאבים שמקורם באוזן החיצונה קשורים למבנים הנראים לעין באוזן. דלקת בעור (צלוליטיס), דלקת של שורשי השערה, או דלקת בחלק הסחוסי של האוזן (Perichondritis), יכולים כולם להוביל לכאב אוזניים.
כאב באוזן יכול להופיע מהצטברות של שעווה, מטראומה שפגעה במבנים אנטומים שוניים, מגוף זר שחדר לאוזן (בעיקר אצל ילדים קטנים) ומגידולים.
דלקת אוזן תיכונה היא מחלה דלקתית הנגרמת מווירוס או מחיידק, ומובילה להצטברות נוזלים, לחץ וכאב באוזן. הטיפול הוא אנטיביוטי, ולעיתים יש צורך בניקוב עור התוף כדי לשחרר מוגלה ולחץ באוזן. מסטואידיטיס (mastoiditis), דלקת בשלוחה גרמית של עצם הגולגולת הנמצאת בדיוק מאחורי האוזן (באזור החיבור ללסת התחתונה) יכולה להופיע גם היא ככאבים באוזן. הדלקת יכולה להופיע כסיבוך של זיהום באוזן תיכונה ועלולה לגרום לקרע בעור התוף.
כאב עצבי מופנה
לעיתים, כאב באזור מסויים בגוף לא מרמז על פגיעה באותו מקום, אלא על פירוש של המוח לאותות של כאב המגיעים מעצבים שעוברים בסמיכות. לדוגמא, התקף לב יכול לגרום לכאבים בכתף, בגלל סיבים עצביים המגיעים משריר הלב ומתחברים אל סיבים עצביים המגיעים מהיד. כאב כזה נקרא כאב מופנה. כאב באוזן יכול להיות כאב מופנה, כתוצאה מפגיעה בעצבים שונים – בייחוד עצבים קרניאלים היוצאים ישירות מהמוח.
העצב הטריג'ימנלי מוליך אותות עצביים מהפנים. פגיעות בשיניים, עששת, זיהום, או פגיעה בשן חותכת, יכולות להתבטא ככאבי אוזניים בתיווך עצב זה. דלקות בסינוסים (חללים מלאי אוויר בפנים), ונזק למפרק שבין הלסת לגולגולת (TMJ), יכולים להקרין גם הם לאוזן.
פגיעה בעצב הקרניאלי השביעי, שסיבים שלו עוברים בסמוך לאוזן, יכולה להוביל לכאבים. התפרצות של זיהום בהרפס, שלבקת חוזרת, יכול להוביל לכאב אוזניים. וירוס זה נותר במצב ישן בעצב, ומתפרץ מסיבות שונות.העצב הקרנאלי התשיעי מעצבב את אזור הלוע והגרון. לכן דלקות גרון ושקדים, אבססים, אדנואידים מוגדלים וכדומה יכולים להקרין לכיוון האוזן.
גישה אבחנתית לכאבים באוזניים
הרוב הגדול של כאבי אוזניים נובע מדלקת אוזן תיכונה, דלקת אוזן חיצונית, עודף שעווה, גופים זרים, וטראומה. הרופא צריך להיעזר באנמנזה – תחקור רפואי מקיף ומדוייק של החולה, ולבדוק את האוזן וסביבותיה היטב.
הבדיקה צריכה לכלול את הגולגולת והאזורים שמסביב לאוזן, תעלת האוזן החיצונה, והאוזן התיכונה, באמצעות מכשיר האטוסקופ. במקרים שיש חשד לכאב מופנה צריך לבדוק היטב גם את הפה והגרון, הלוע, האף, ההצוואר וכדומה.