שיקום ביתי אחרי ניתוח הרניה

בקע, שנקרא גם הרניה או קילה, ניתן לתקן באמצעות ניתוח. הבקע הוא למעשה לא באמת שבר אלא סוג של התרופפות או חולשהשיקום ביתי אחרי ניתוח הרניה של שריר או רקמה שגורמים ללחץ מבפנים. עם הזמן, באותו אזור עשויה להתרחש יציאה של רקמה פנימית, עם צורה אופיינית של בליטה. בפעולה מאומצת, כגון שיעול, הרמת משקל כבד וכדמה, עלולים להיווצר שם כאבים. במידה וחלק של המעי יוצא מבעד לקילה, עלולה להיווצר מצב מסוכן ממש. לרוב, מדובר בניתוח שגרתי ולאחר שיקום קצר, ניתן לחזור לשגרה.

מה צפוי מיד לאחר ניתוח קילה?

ניתוח קילה מתבצע באחת משתי שיטות, בהתאם למצב המטופל/ת. הניתוח המורכב יותר שמצריך החלמה יותר ארוכה נעשה בצורה פתוחה, כלומר פתיחת בטן תחתונה. גישה יותר מודרנית שאפשרית בחלק מהמקרים נעשית בצורה זעיר פולשנית. ניתוח כזה אפשרי כאשר הקילה יחסית קטן ולא כאשר הוא גדול ומאוד לוחץ. נעשים חתכים זעירים מאוד שדרכם מבצעים ניתוח עם מכשירים קטנים ביותר ובעזרת מצלמת סיב אופטי. בכל המקרים, מקובל כי הניתוח נעשה בהרדמה מלאה. בדרך כלל ההליך נמשך עד שעה. מיד לאחר הניתוח, אזור הניתוח מרגיש רגיש וכואב. לעיתים חשים חולשה בעקבות ההרדמה, אך זו חולפת די מהר.

מדוע חשוב השיקום לאחר ניתוח קילה? ולמה כדאי לשקול שיקום בבית?

השיקום בבית בדרך כלל הרבה יותר נוח ושליוו עבור החולה המחלים. בבית, שלא כמו בבית החולים או אפילו בקליניקה פרטית, קטנים מאוד הסיכויים להיחשף לזיהום חיצוני. השיקום נדרש מפני שקיימת נטייה בקרב מנותחים למעט בפעילות ולהישאר בשכיבת יתר. מצב כזה עלול לגרום להשלכות לא נעימות. לדוגמא, התפתחות דלקות, פצעי לחץ, קרישי דם. אי לכך, מאוד עוזר להזמין שיקום, כגון פיזיותרפיסט שמסייע למנותחים לבצע סדרה של תרגילים ופעולות שמעודדות את ההחלמה ולא גורמות לנזק. חשוב לציין כי פעילות יתר או פעילות מאומצת בשלב הראשון שלאחר ניתוח בקע אינם טובים וצריך להימנע מכך.

שיקום בבית מבטיח טיפול מותאם אישית לפי צרכי המטופל

קילה עשוי להופיע במקומות שונים אולם לרוב, מדובר בבקע מפשעתי. הניתוח נדרש יותר בקרב גברים מאשר בקרב נשים. את הפיזיותרפיה ניתן להתאים לכל מטופל בהתאם לצרכיו, לאחר אבחון. כאשר מדובר בניתוח קל וללא סיבוכים, השיקום בבית עשוי לכלול פגישות עם פיזיותרפיסט של פעמים עד שלוש בשבוע, בכל פעם שעה או שעתיים. במהלך הפיזיותרפיה צריך המטופל לדווח על כל תחושה לא נוחה או לא רצויה. תרגילים שגורמים אי נוחות יופסקו מיד ויבוצעו תרגילים חלופיים. חשוב להוסיף כי שבועיים עד חודש לאחר הניתוח, מקובל לבצע בדיקת מעקב בבית החולים. בדיקה זו איננה תחליף לפיזיותרפיה.

במהלך עריכת תוכנית שיקום ביתית, עשוי הפיזיותרפיסט בשלב מסוים להמליץ על פעילות אירובית. פעילות זאת יכולה לכלול הליכה או אפילו שחיה, בדרגות הולכות ועולות של מאמץ. אך עוד לפני כן, מקובל לבצע אימון בביצוע פעולות יום יומיות. לדוגמא, התרוממות זהירה מכיסה, כורסה ומיטה. חיזוק השרירים מסייע לגוף כולו להתאושש, כאשר לצורך כך ניתן להיעזר במשקלים לא גבוהים, משקולות או עזרי אימון שיביא עימו הפיזיותרפיסט.

בשיקום, חשוב ומומלץ לתרגל נשימות עמוקות. הללו טובות מאוד לשחרור והרפיית השרירים וכן להפחתת הכאבים שלאחר הניתוח. דווקא הנשימות הרדודות שאנשים מתרגלים אליהן כדי להפחית כאב עלולות לגרום לצרות עד כדי זיהום בריאות. לכן, בשיקום אך גם בשבועות שלאחריו, חשוב לבצע פעילות מתונה בעקביות. הליכות, כיפופי רגליים שימוש במשקולות יאפשרו חזרה טובה לשגרה, ללא תופעות לא רצויות והכל, באווירה הנוחה שבבית.

מקורות ולקריאה נוספת:
https://www.highgatehospital.co.uk/gp-news/great-exercises-to-help-recover-from-hernia-surgery/
https://www.hopkinsmedicine.org/hernia_center/repair_recovery/what_to_expect_after_hernia_surgery.html
https://academic.oup.com/ptj/article/83/1/58/2857556

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
כתבות נוספות בנושא
טיפול הומאופתי - התחילו את מסע הריפוי שלכם
דילוג לתוכן