כאבים כתוצאה מהרניה – איך מתמודדים עם הכאב?

הרניה ועצירותהמונח "בקע מפשעתי" לא בהכרח אומר הרבה לחלק ניכר מהאוכלוסייה, אבל המציאות היא שזהו מצב שהוא הכול חוץ מנעים. הבקע המפשעתי – הידוע בשם "הרניה" – עלול להיווצר במהלך השנים עקב התרופפות דופן הבטן (לכן הוא נפוץ יותר לאחר לידות או בגיל מבוגר), כאשר בתרחיש השני זהו מצב מולד. כך או כך מדובר למעשה בהתרחבות של חלל הבטן בסמוך למפשעות, כאשר התוצאה היא דמויית שק. במצב של הרניה, עלולים להיכנס לשלוחה זו של חלל הבטן איברים שאמורים להימצא באופן טבעי בתוך חלל הבטן.

הנקודה המרכזית היא שבקע מפשעתי מביא לתופעות לוואי לא נעימות ולפוטנציאל סיבוכים רחב, כאשר הכאבים הכרוכים עלולים להיות עזים במיוחד. אז מהם דפוסי הכאב? ומה ניתן לעשות כדי להקל עליו?

הסימפטומים של בקע מפשעתי

בקע מפשעתי עלול להביא לכמה תסמינים לא נעימים. הסימפטום המרכזי של ההרניה הוא נפיחות באזור המפשעה. במצב התקין הנפיחות הזו לא אמורה להיות כרוכה בכאבים, אך עדיין ייתכנו כאבים במהלך ביצוע פעילות גופנית או לחלופין בזמן שיעול. במקרים האלו הכאבים הם נקודתיים באופן יחסי, וצפויים להיות מוקטנים ואף להיעלם לאחר מנוחה מספקת.

חשוב לשים לב שיש תרחישים בהם הכאבים מופיעים בשלבים הראשונים מאוד של הבקע, אפילו לפני שהנפיחות מופיעה או שמודעים לכך שסובלים מאותו בקע. אנשים רבים סובלים מכאבים בדרגות עוצמה שונות באזור המפשעה, שעשויים להצביע על בקע מפשעתי המתפתח אצלם. במקרה הזה צפוי שהכאבים יתחזקו להם בעת תנועה של הרגליים, ועל אחת כמה וכמה מאמץ פיזי.

התסמינים המורכבים יותר (או: מה עלול לקרות בהיעדר טיפול?)

בהיעדר טיפול בבקע המפשעתי, הבעיה עלולה להתפתח והתסמינים שלה להיות מוחשיים אפילו יותר. חשש גדול במיוחד הוא מכליאה של הבקע, כלומר, מצב בו חלק מהאיברים של חלל הבטן ש"נלכדו" בתוך שק הבקע, כפי שתיארנו מעלה, לא יוכלו להשתחרר.

מצב זו הוא בבחינת סכנת חיים לכל דבר ועניין, הנובעת מכך שהקטע בגוף הכלוא בתוך הבקע עלול שלא לקבל את אספקת הדם הנדרשת עבורו. במקרה זה חובה לעבור ניתוח חירום באופן מיידי.

חשיבותו של אבחון

הצעד הראשון בדרך להתמודדות נאותה עם הרניה הוא איתור של הבעיה – ורצוי לפני שהתסמינים הגופניים העזים שהוזכרו מעלה יתנו את אותותיהם. את האבחון של הבקע מבצעים בדרך כלל כאשר ישנו חשד מסוים לבעיה באזור, כאשר הבדיקה הבסיסית שנעשית היא גופנית: האדם הנבדק מבצע פעולות שונות על מנת להגביר את הלחץ בחלל בטנו (שיעול למשל), כאשר במקביל מממש הרופא המאבחן את האזור בחיפוש אחר אותו בקע.

הבדיקה הגופנית הזו אינה נעימה אמנם, אבל רופא מיומן יוכל ללמוד באמצעותה ברוב המקרים האם אכן מדובר בבקע מפשעתי. אם גם לאחר הבדיקה נותרו סימני שאלה, ניתן לבצע בדיקות משלימות דוגמת אולטרה סאונד או CT.

איך מעלימים את הכאב?

החדשות הרעות הן שלא קיימות כיום דרכים לפתור את ההרניה ללא ניתוח, הכרוך כמובן באי נוחות, בתופעות לוואי אפשריות ובסיבוכים קיימים. רמת המורכבות של הבעיה תגדיר את אופי הניתוח, כאשר הבחירה של הגורם הרפואי היא בין ניתוח פתוח לבין לפרוסקופיה. במצבים חמורים יידרש כאמור ניתוח חירום.

עם זאת, ישנם פתרונות שונים להקל על הכאבים בטווח הקצר. מנוחה יכולה לסייע, וכך גם טיפולים שונים לשיכוך כאבים. בשוק יש כיום מוצרים אורתופדיים שונים שעשויים לשכך גם הם את עוצמת הכאב, ביניהם חגורות שבר. כל הפתרונות האלו הם זמניים ולא מאפשרים להתמודד עם שורש הבעיה.

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
כתבות נוספות בנושא
לקבלת מחיר מיוחד עבור רכישת מכשיר בקיורלייזר
דרך המרכז לאבחון כאב השאירו פרטים
דילוג לתוכן