תסמינים של הרניה

תסמינים של הרניהבקע או הרניה, הוא בליטה לא תקינה של איבר דרך הרקמה שסובבת אותו. כ-75% מהבקעים מתרחשים במפשעה, עשרה אחוז מהבקעים מופיעים בצלקת ניתוחית, שישה אחוז מופיעים באזור הפמורלי ושלושה אחוז מהבקעים מופיעים במקומות אחרים כמו הסרעפת או הטבור.

הואיל וישנו מגוון רחב ביותר של סוגי בקעים, מטבע הדברים ישנו גם מגוון רחב ביותר של תסמינים. בין היתר מדובר בבקע סרעפתי מולד, בקע בצלקת, בקע ברום הבטן, בקע פרינאלי, בקע פנימי, בקע טבורי ועוד.

בנוסף אותו סוג בקע יכול לבוא לידי ביטוי מבחינה קלינית בצורות שונות אצל חולים שונים בהתאם לגודל הבקע, המיקום המדויק שלו, סיבוכי הבקע ועוד. במאמר שלפניכם נפרט אודות התסמינים האפשריים בסוגי בקעים שונים על קצה המזלג.

בקע מפשעתי

כל המטופלים הסובלים מבקע מפשעתי מדווחים על נפיחות שהופיעה באזור המפשעה, הנוטה לגדול בממדיה בזמן מאמץ גופני או בזמן שיעול ובחלק מהמטופלים תופיע גם תחושת מלאות באזור הבקע במפשעה. מקצת החולים יתלוננו על כאבים באזור המפשעה וישנם גם חולים שסובלים מכאבים המוקרנים לשק האשכים.

לעתים החולים ידווחו על בקע גדל והולך שקשה להחזירו למקומו, המחייב את המטופל לשכב על הגב כדי שניתן יהיה להחזירו. במקרים החמורים ביותר לולאת מעי תיכלא בשק השבר ואז החולה יסבול מתסמינים של חסימת מעי או תסמינים של נמק המעי.

בקרב תינוקות וילדים הסימן המובהק המאפיין בקע מפשעתי הוא נפיחות בשק האשכים או באזור המפשעה. במקרים מסוימים אפשר יהיה להדגים את הנפיחות אך ורק באמצעות הגברה משמעותית של הלחץ התוך-בטני, לדוגמה בזמן לחץ קל הבטן או בזמן בכי. באופן כללי דיווח של ההורים על נפיחות באזור המפשעה מהווה מרכיב חשוב בתהליך האבחוני.

בקע בצלקת

במטופלים הסובלים מבקע בצלקת, ניתן יהיה לראות א-סימטריה או בליטה לא סימטרית של דופן הבטן. המטופל ידווח שחוסר הסימטריה התפתח לאחר הניתוח שעבר לאחרונה ושהתסמין הלך וגדל בהדרגה. במקרים מסוימים ניתן גם יהיה להבחין בבירור מבעד לעור בלולאות המעי הפורצות דרך הבקע.

בקע פרינאלי

בקע פרינאלי או בקע בחיץ הנקבים, מופיע כמסה בולטת באזור חיץ הנקבים הניתנת להחזרה. בקעים פרינאליים יכולים להיות אחוריים או קדמיים לשריר הרוחבי של חיץ הנקבים, הנקרא בשפה המקצועית Transvers perineal muscle. הבקעים האחוריים גורמים להתפתחות של קשיים בישיבה והעור שמעל הבקע עשוי להיות מכויב. במקרה של בקע אחורי לעומת זאת, רוב הסיכויים שיתפתחו כאבים במתן שתן.

בקע אובטורטורי

כל עוד לא מופיעים תסמינים של חסימת מעיים, הבקע האובטורטורי יהיה קשה מאוד לאבחון, בשל היעדר תסמינים ברורים. כך לדוגמה הואיל ולרוב הבקע קטן יחסית, לא ניתן יהיה להבחין בגוש בירך או במפשעה.

יחד עם זאת התסמין השכיח ביותר של בקע אובטורטורי הוא כאבים המופיעים בחלק האחורי של הברך, במפרק הירך ובצד הקדמי-פנימי של הירך. הכאבים מלווים בתחושת נמלול בעור שמעל הברך וזאת בעקבות הלחץ שמפעילים שק הבקע ותוכן שק הבקע על העצב האובטורטורי.

הכאבים מתגברים לעתים בזמן יישור וסיבוב של מפרק הירך ולכן החולים מעדיפים לשכב עם מפרק ירך מכופף, כדי להפחית את הלחץ.

בקע סרעפתי במבוגרים

בקע סרעפתי גולש לרוב לא בא לידי ביטוי בתסמינים כלשהם. לעומת זאת במקרים שבהם הבקע גורם לדלקת ולחזרה של תוכן קיבתי לוושט (רפלוקס), יתפתחו תסמינים שונים הכוללים צרבת, כאבים דוקרים, עמומים או חדים (המופיעים בדרך כלל מיד בתום הארוחה), רגורגיטציה של נוזל חמוץ או מר בזמן שכיבה לאחר הארוחה, הפרעות בליעה וכן ישנם חולים הסובלים מדימומים חוזרים ונשנים על רקע של ארוזיות בוושט.

התסמינים האופייניים לבקע פארא-וושטי, מקורם בהפרעות מכניות: למשל כשמזון חודר לקיבה שממוקמת בחלל החזה, הנפיחות של הקיבה גורמת להפעלת לחץ בבית החזה, שיכול לבוא לידי ביטוי בתסמינים המזכירים תעוקת חזה, כשבעיקר מדובר בכאבי חזה.

הואיל והכאבים מתגברים בזמן הארוחה, חולים הסובלים מבקע פארא-וושטי נוטים להמעיט באכילה כדי להימנע מהכאבים. כפועל יוצא מכך, חלק ניכר מהחולים מגיעים למצב של תת תזונה. יש לציין כי כיוון שמנגנון הסוגר מתפקד באופן תקין, בניגוד לחולים הסובלים מבקע גולש, חולים הסובלים מבקע פארא-וושטי, לא יפתחו דלקת בקיבה.

כפי שציינו בפתח הדברים, התסמינים של הבקעים השונים משתנים בהתאם לסיבוכים המתרחשים בעקבות הבקע. במקרה של בקע פארא-וושטי, הכליאה של הבקע בבית החזה יכולה להוביל להתמלאות של הקיבה באוויר ובעקבות כך לעלייה משמעותית בלחץ שבתוך הקיבה.

תהליך זה עשוי להוביל להפרעה באספקת הדם התקינה לקיבה והחולה עשוי לסבול מכיבים פפטיים, הקאות דמיות (כתוצאה מהתנקבות של הקיבה), דימום חריף (מהכיבים הפפטיים) שיכול להתבטא בשחרה (צואה שחורה המכילה דם קרוש) או הקאות דמיות ודימום בקצב איטי שיכול להוביל להתפתחות של אנמיה. מעבר לכל זה החולים עשויים לסבול מדימום מרירית הקיבה ואף מפתלת של הקיבה, המהווה סיבוך יחסית שכיח בחולים אלה.

בקע סרעפתי מולד על שם Bochdalek

התסמינים של בקע סרעפתי מולד על שם Bochdalek משתנים בהתאם למסת האיברים שעברו לחלל החזה דרך הבקע. למרות שהתסמינים של אי ספיקה נשימתית יכולים להופיע כבר בלידה, הרי שלרוב התסמינים יופיעו רק מספר שעות לאחר הלידה או אף בשלב מאוחר יותר, לאחר שהיילוד בולע מזון ואוויר.

בליעת המזון והאוויר מובילה להתרחבות של המעיים שממוקמים בבית החזה וכתוצאה מכך היילוד סובל מקשיי נשימה. קשיי הנשימה גורמים להכחלה, נשימה מאומצת ונשימה מהירה (טכיפנאה).

בקע פנימי

מטופלים רבים עם בקע פנימי לא סובלים מתסמינים כלשהם: הואיל ובקע פנימי לא בולט מעל פני העור, התסמינים האפשריים קשורים לרוב בסיבוכי הבקע. שני הסיבוכים העיקריים הם חסימת מעיים וגירוי צפקי.

חסימת מעיים יכולה לבוא לידי ביטוי בכאבי בטן עוויתיים, הקאות, בחילות ונפיחות בטנית וגירוי צפקי יכול לבוא לידי ביטוי ברגישות בטנית, כאבי בטן, קשיון מקומי של שרירי הבטן (דפנס) ורתע (ריבאונד).

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
כתבות נוספות בנושא
לקבלת מחיר מיוחד עבור רכישת מכשיר בקיורלייזר
דרך המרכז לאבחון כאב השאירו פרטים
דילוג לתוכן