בקע פנימי

בקע פנימיבקע פנימי הוא בקע שנוצר בתוך הצפק (פריטונאום): קרום נסיובי שקוף ודק שעוטף את הדפנות של חלל הבטן וכן חלק מהאיברים הממוקמים בחלל הבטן.

בעיה זו באה לידי ביטוי בכליאה של לולאת מעי בתוך אחת הגומחות של הצפק או בכליאה של לולאת מעי בחור שנותר במזנטריום של המעי לאחר ניתוח. מזנטריום היא שכבת צפק כפולה שתפקידה לחבר בין איברים שונים בחלל הבטן, לדופן האחורית של חלל הבטן.

כליאת לולאת המעי עשויה להוביל לפגיעה באספקת הדם למעי והפגיעה באספקת הדם עשויה להוביל לאיסכמיה של המעי, לנמק ולהתנקבות.

הבקע הפנימי יכול להיווצר במגוון אזורים בצפק, כשבין היתר מדובר בגומחת התריסריון העליונה, בגומחה שמשמאל לתריסריון, בגומחת המעי העיוור ובגומחה שמאחורי המעי הסיגמואידי. בנוסף לבקע נרכש, המתפתח לאורך החיים, ישנם גם מקרים שבהם הבקע מולד. יחד עם זאת, במקרים רבים של בקע מולד, המתגלה בשלב מאוחר יחסית במהלך החיים.

מה הם התסמינים של בקע פנימי?

חלק מהחולים לא חשים כל תסמינים קליניים שהם ולכן גם לא מודעים כלל לכך שהם סובלים מבקע פנימי. תורמת לכך גם העובדה שבקע פנימי לא בולט מעל פני העור וזאת בניגוד לסוגים אחרים של בקעים. כמו כן במקרים רבים התסמינים מופיעים רק בשלב שבו מתפתחים סיבוכים שונים.

התסמין השכיח ביותר הוא חסימת מעיים ולכן במקרים שבהם מטופל מאובחן עם חסימת מעיים, יש לשלול ראשית בקע פנימי (בעיקר במקרים שבהם המטופל ללא ניתוח בטן קודם וללא בקע חיצוני). בקע פנימי שגרם לפגיעה באספקת הדם למעי או לנקב במעי עשוי גם כן לבוא לידי ביטוי בתסמינים של גירוי צפקי הכוללים כאבי בטן ורגישות, נוקשות של שרירי הבטן וריבאונד (רתיעה).

באופן כללי למרות שבקעים פנימיים מהווים פחות מאחוז אחד מכלל סוגי הבקעים, הרי שהם גורמים לעד קרוב לשישה אחוז מחסימות המעיים.

כיצד מאבחנים בקע פנימי?

כיוון שהאבחנה של בקע פנימי קשה מאוד, במקרה שבו יש חשד לבקע פנימי, נהוג להפנות את המטופל לבדיקת CT עם חומר ניגוד. בבדיקת CT ניתן להבחין בבירור בשק הבקע ולמקם אותו ביחס לכלי הדם ולאיברים הפנימיים הסובבים אותו.

כיצד מטפלים בבקע פנימי?

הטיפול משתנה בהתאם למיקום של הבקע ולתסמינים מהם סובל המטופל. אם המעי הכלוא לא עבר תהליך של נמק, ניתן לשחרר את לולאת המעי בניתוח פשוט יחסית ולסגור את הגומחה או את החור שבהם נכלאה הלולאה על מנת שלא לאפשר חדירה מחודשת של המעי לאזור.

לעומת זאת אם התרחש נמק בלולאת המעי, יהיה צורך ראשית לכרות את האזור הנמקי ורק לאחר מכן לסגור את החור דרכו חדרה לולאת המעי בצפק.

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
כתבות נוספות בנושא
לקבלת מחיר מיוחד עבור רכישת מכשיר בקיורלייזר
דרך המרכז לאבחון כאב השאירו פרטים
דילוג לתוכן