הרניה אצל גברים

הרניה אצל גבריםאמנם רוב סוגי הבקעים מתרחשים בגברים, אך חשוב לדעת כי מדובר בבעיה רפואית שמהווה גם כן את נחלתם של ילדים תינוקות ונשים. מעניין לציין כי בעוד שישנם סוגי בקעים שמתרחשים בשכיחות גבוהה במיוחד בגברים, ישנם אחרים שמופיעים כמעט באופן בלעדי בנשים.

למשל הסיכון של גבר לסבול מבקע מפשעתי גבוה פי 25 מהסיכוי שאישה תסבול מבקע זה. לעומת זאת בקע פמורלי שכיח יותר בקרב נשים, ככול הנראה בשל מבנה האגן שלהן. במאמר זה נפרט אודות סוגי בקעים הנחשבים לשכיחים יחסית בקרב גברים.

בקע מפשעתי

בקע מפשעתי הוא הבקע הנפוץ ביותר בגברים. המטופלים שסובלים מבקע זה מדווחים על הופעת נפיחות באזור המפשעה, הנוטה לגדול בזמן מאמץ גופני או בזמן שיעול.

חלק מהחולים מתלוננים בנוסף על תחושת מלאות במפשעה, על כאבים במפשעה, על הקרנה של כאבים לאזור שק האשכים ועוד. בקע מפשעתי ישיר הוא בקע שחודר לתעלת המפשעה דרך הטבעת הפנימית ואילו בקע מפשעתי בלתי ישיר הוא בקע שחודר לתעלת המפשעה מתוך המשולש על שם הסלבך, דרך הדופן האחורית שלה.

מעניין לציין כי בעבר כל אבחנה של בקע מפשעתי בגברים חייבה מעבר של ניתוח לתיקון הבקע. כיום לעומת זאת, המצב שונה וזאת בעקבות עבודות מחקריות שמצאו כי אין יתרון לטיפול הכירורגי על פני הטיפול השמרני הכולל בעיקר מעקב. זאת כמובן כל עוד מדובר בבקע מפשעתי שלא בא לידי ביטוי בתסמינים הפוגעים באיכות חייו של החולה או בתפקוד היומיומי שלו.

כמו כן במקרים שבהם הפגם בדופן הבטן הוביל לחדירת לולאת מעי אחת או יותר לתעלת המפשעה, יש לנתח את המטופל בניתוח חירום. זאת כיוון שבמצב זה אספקת הדם התקינה למעי עלולה להיפגע ועלול להתרחש נמק של המעי. שיעור החזרה של הבקע לאחר ניתוח התיקון נע בין חמישה ל-15 אחוזים.

 בקע בצלקת

בקע בצלקת או בקע צלקתי בדופן הבטן, מתפתח בעקבות איחוי לא תקין של חתך כירורגי בדופן הבטן. כתוצאה מכך איברים הממוקמים בחלל הבטן כמו רקמת שומן או לולאות מעי מצליחים לעבור דרך החתך הניתוחי ולבלוט החוצה מתחת לפני העור. מעבר לחוסר הסימטריה הבולט המהווה הפרעה אסתטית, איברי הבטן עלולים להיכלא בשק הבקע ולעבור נמק.

כל גורם שמוביל לעליית הלחץ התוך-בטני מהווה גורם סיכון להתפתחות בקע בצלקת לאחר ניתוח. אי לכך גברים הסובלים מהשמנת יתר, ממיימת או מסיבוכים ריאתיים הגורמים לשיעול כרוני חריף, נמצאים בסיכון גבוה יחסית לפתח סוג זה של בקע. בנוסף כל גורם שמוביל לאיחוי איטי או לא תקין של החתך הניתוחי, מהווה גם כן גורם סיכון.

לפיכך מנותחים מבוגרים מאוד, מנותחים הנמצאים במצב קטבולי מאוד ומנותחים הסובלים מזיהום בחתך הניתוחי, נמצאים גם כן בסיכון גבוה יחסית לפתח בקע בצלקת.

בקע בצלקת נוטה לגדול ולהתרחב וככול שהבקע גדול יותר, כך התיקון שלו מורכב יותר. לכן ההמלצה היא לטפל בבעיה בניתוח שבו מחזירים את איברי הבטן למקומם הטבעי וסוגרים את החור בדופן הבטן באמצעות רשת סינטטית. משך הניתוח כחצי שעה עד שעתיים סך הכול.

יחד עם זאת, במקרים שבהם ניתוח התיקון מהווה סיכון גדול מדי או במקרים שבהם המטופל מסרב לעבור ניתוח נוסף, ניתן להסתפק בטיפול שמרני הכולל מעקב ושימוש בחגורת בטן אלסטית.

בקע ברום הבטן

בקע ברום הבטן או בקע אפיגסטרי, הוא בקע בקו הלבן מעל לטבור, הנוצר על רקע חולשה מולדת של הקו הלבן או בעקבות הגדלת הפתח שמסביב לאזור הכניסה של העצבים וכלי הדם החודרים דרך הקו משני צדדיו. בקע זה שכיח פי שלושה בגברים מאשר בנשים, בעיקר בקבוצת הגילאים שבין 50-20 שנה. בחמישית מהחולים אפשר למצוא בקו הלבן יותר מבקע אחד.

רוב הגברים הסובלים מבקע זה מתלוננים על בליטה קטנה שהופיע בקו הלבן, מעל הטבור, כשלרוב הבליטה לא מלווה בכאבים. במקרה של בקע קטן, ניתן יהיה לראות נוכחות של שומן פרו-צפקי בשק הבקע ורק אם השומן עובר כליאה וחנק (סטרנגולציה), החולה יתלונן על כאבים מקומיים.

במקרה של בקע גדול, בנוסף לרקמת השומן, נוטים להיכלא בשק הבקע גם אומנטום ואף לולאת מעי. לעתים נדירות בקעים מסוג זה עוברים כליאה ולכן תלונות על כאבים אינן שכיחות בקרב המטופלים.

בקע זה מטופל בניתוח תיקון בגישה פתוחה או לפרוסקופית, כשב-20-15 אחוז מהמטופלים, יש חזרה של הבקע מתחת, מעל או במקום התיקון.

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
כתבות נוספות בנושא
לקבלת מחיר מיוחד עבור רכישת מכשיר בקיורלייזר
דרך המרכז לאבחון כאב השאירו פרטים
דילוג לתוכן