אורתופדיה היא הענף הרפואי העוסק בטיפול במחלות של המערכת המוסקלו- סקלטלית– שרירים, עצמות, והמבנים שמחברים בניהם. פגיעות במבנים אלו – שברים, קריעת גיד וכדומה – מטופלות על ידי האורתופד.
מה גורם לכאבים ממקור אורתופדי?
כאב ממקור אורתופדי יכול לנבוע מפגיעה בכל אחד מהמבנים המוסקלו-סקלטלים. שריר, עצם, גיד, רצועה, וכדומה.
הסיבות הנפוצות ביותר לכאבים אורתופדיים הן שברים בעצמות, מתיחת וקריעת שריר, קריעה של גיד ועוד.
נזקים קטנים וגדולים באיברים אלו מעוררים תגובה דלקתית אשר גוררת בצקת, הרחבה של כלי הדם, גיוס תאי דם לבנים, וגירוי של קצוות עצב חשופים המובילים לכאב.
לעיתים, תגובה דלקתית יכולה לגרור לחץ ישיר על עצב מרכזי – בדומה לתסמונת התעלה הקרפלית, בה מופיעים כאבים בשורש כף היד כתוצאה מכליאה של העצב המרכזי (median nerve) בקצה הרחוק של האמה.
טיפול בכאבים במסגרת טיפולים אורתופדים
קיימות שיטות שונות לטיפול בכאבים הנובעים ממקור אורתופדי. הטיפול תלוי בראש ובראשונה בפתולוגיה שגורמת לכאב (האם מדובר בשבר פשוט? קריעת גיד? כליאה של עצב?).
גורם חשוב נוסף היא עוצמת הכאב שחווה החולה. כאב משמעותי ומגביל יטופל באופן שונה מכאב קל שרק מטריד במקצת את החולה.
הטיפול משתנה גם בהתאם לטבעה של המחלה – מחלה שעתידה לחלוף לבד ללא טיפול תטופל באופן אחר ממחלה שתלך ותחמיר ללא התערבות מתאימה.
נהוג לחלק את הטיפולים האורתופדים, באופן גס, לשניים. טיפול שמרני משמעות טיפול לא ניתוחי – תרופות, פיזיותרפיה, זריקות מקומיות וכדומה. בניגוד לטיפול שמרני קיים טיפול כירורגי (ניתוח), השמור בדרך כלל למחלות ופגיעות משמעותיות יותר.
טיפול שמרני
טיפול תרופתי
טיפול שמרני יכול לכלול תרופות שונות לשיכוך כאבים. התרופה המוכרת והשימושית ביותר היא האקמול (Paracetamol). תרופה זו יעילה לכאבים קלים ובינוניים.
תרופה יעילה נוספת היא אופטלגין (Dipyrone), אם כי השימוש בה שנוי בחלוקת בגלל תופעת לוואי נדירה ביותר הנקראת אגרנולוציטוזיס.
תרופות מהקו השני הן תרופות מהקבוצה הידועה בשם NSAID's– תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים.
תרופות אלו מפחיתות את התהליך הדלקתי בגוף, ובעקבות כך גם את הכאב הנוצר מהפגיעה. תרופות אלו נמכרות לרוב בבתי המרקחת ללא מרשם, ומשמשות לטיפול במגוון רחב של כאבים – החל מכאבי שיניים וכאבי מחזור וכלה בכאבי ראש.
שימוש ממושך בתרופות אלו אינו מומלץ בעקבות הסכנה לדימום מכיב בקיבה או לפגיעה בתפקודי הכליות. לדור החדש של תרופות אלו תופעות לוואי פחותות, והן מסייעות מאוד בשיכוך הכאבים.
זריקות מקומיות
כאשר הרופא האורתופד מזהה דלקת מקומית (למשל: קרע בגיד המלווה בהסתיידויות), ניתן לטפל בדלקת על ידי הזרקה מקומית של סטרואידים.
סטרואידים הם חומרים בעלי השפעה אנטי-דלקתית חזקה ביותר. זריקת סטרואידים יכולה להפחית את התגובה הדלקתית, להוריד את הנפיחות, ולסייע בפתרון לכאב.
עם זאת, פתרון זה מוגבל. לא ניתן להזריק זריקות סטרואידים לעיתים מזומנות בגלל תופעות הלוואי האפשריות של הזריקה.
זריקת סטרואידים יכולה להינתן כטיפול מרפאתי, והיא בדרך כלל אמצעי זמין ונוח להפחתת הכאב במקרים שבהם אין אינדיקציה לביצוע ניתוח מכל סוג שהוא.
תרגילים ופיזיותרפיה
תרגילים שונים, בצירוף של טיפול פיזיותרפי, יכולים לסייע גם הם בהפחתת הכאב. תרגול מתאים לפגיעה ולאזור הפגוע משיב את הביטחון בתנועה לחולה, משפר את טווח התנועה, ומציע הקלה אפשרית בכאבים.
טיפול כזה יכול לכלול גם הדרכה מתאימה למניעה של כאבים חוזרים הנובעים מהתנהגות לא נכונה – ישיבה לא נוחה מול המחשב והמקלדת, הליכה בנעליים שאינן מתאימות הגורמות לכאבים, וכדומה.
סדים וגבסים
סדים וגבסים, המונחים בדרך כלל כדי לאפשר איחוי טוב של שברים בעצמות מסייעים גם בהם בהפחתת הכאב. מניעת התזוזה של העצמות השבורות מונעת לחץ על מבנים סמוכים וקצות עצבים, וכן מפחיתה את הכאב. ריפוי טוב ומלא של השבר מונע כאבים עתידיים ומביא להחלמתו של החולה.
טיפול בגלי הלם
טיפול חדש הנמצא בשימוש במספר מרכזי הוא טיפול בגלי הלם. טיפול זה כולל מתן של גלי קול בעוצמה גבוהה לאזור הדלקתי והפגוע.
מניחים שגלי ההלם עוזרים בהפחתת הכאב באמצעות עידוד יצירת כלי דם, הפחתת התגובה הדלקתית, פירוק הסתיידויות המובילות לכאב, ועוד, אך מנגנון הפעילות לא ברור לגמרי. טיפול זה מתאים לכאבים אורתופדיים מסוימים – כדוגמת נזקים לגידים, כאבי גב, דורבן בעקב, כתף קפואה ועוד.
ניתוח
באין מוצא אחר, ממליץ האורתופד על ביצוע ניתוח. ניתוח מאפשר החזרה מדויקת (אנטומית) של שבר, תיקון של פגיעות ברקמה, ניקוי ושטיפה של מרפקים ואזורים דלקתיים, ושחרור של עצבים כלואים.
הטיפול הניתוחי הוא הטיפול הדפניטיבי המוצע על ידי האורתופד – בתקווה שיעזור בשיכוך הכאב ובהשבת החולה לפעילות מלאה.