פיברומיאלגיה היא מחלה מתסכלת מאוד. הגוף סובל ממגוון רחב של כאבים, בכל מיני מקומות, ואין לכך שום הסבר מוכר או מוכח. לכן גם מאוד קשה לטפל במחלה, לכאבים בעצם אין שום מקור שהרפואה המודרנית מכירה.
מהן נקודות כאב
אחד המאפיינים של פיברומיאלגיה היא קיומן של נקודות רגישות, נקודות כאב. מדובר בנקודות אשר לחץ קל בהן עשוי לגרום לכאב חד וחזק.
הכאב שחשים חולי פיברומיאלגיה הוא כרוני, ומקיף איזורים שונים בגוף- בעיקר הגפיים. הכאב יכול להיות מאופיין בצורות שונות (שורף, דוקר, לוחץ וכד'). אך על מנת לאבחן את המחלה, נעשה שימוש בבדיקת נקודות הכאב.
זאת משום, שבעצם אבחון של פיברומיאלגיה נעשה על דרך השלילה- על הרופא המאבחן לשלול בעיות אחרות שעשויות לגרום לכאב. מחלות או מצבים פיזיולוגים שאינם פיברומיאלגיה בדרך כלל אינם מאופיינים ברגשיות יתר במספר כה גדול של נקודות רגישות (למרות שנקודות מסוימות עשויות להיות רגישות גם ללא פיברומיאלגיה). קיימות 18 נקודות כאב, כאשר על מנת לאבחן את המחלה לפחות 11 מתוכן צריכות להיות רגישות.
היכן נמצאות נקודות הכאב
נקודות הכאב נמצאות בחלק הקדמי והאחורי של הגוף, באופן סימטרי בשני צדדיו. יש לציין שנקודות אלה הן נקודות רגישות במידת מה אצל כל אדם.
לחיצה חזקה בנקודה רגישה תוביל לכאב אצל כולנו. אך אצל חולי פיברומיאלגיה מספיקה לחיצה קלה על מנת לעורר כאב חזק מאוד, לעיתים בלתי נסבל:
1. בצוואר
2. מעל עצמות הבריח
3. בחלקו הפנימי של המפרק
4. בברכיים
5. בעורף
6. בחלק האחורי של הכתף
7. בחלק העליון של השכמות
8. בעצמות האגן הבולטות מעל הישבן
9. בחלק העליון של הירכיים (ממש מתחת לישבן)
בדרך כלל, נקודות רגישות אצל חולה יהיו סימטריות- כלומר יכאבו באופן זהה בשני הצדדים של הגוף. בנוסף, חשוב לציין שאצל חולים רבים קיימות נקודות נוספות, "אישיות" אשר מגיבות באופן דומה לנקודות הכאב המוכרות והנפוצות.
חשיבות האבחון
אבחון פיברומיאלגיה, גם תוך הסתמכות על בדיקות נקודות הכאב, חשוב מאוד בדרכם של החולים ללמוד להתמודד עם הסבל שהם חווים על בסיסי יומיומי.
כאמור, אין טיפול שמרפא פיברומיאלגיה. רבים מהחולים נאלצים להתמודד עם העובדה שימשיכו לחוש כאב, ועליהם ללמוד לתפקד כך.
כאשר אדם סובל מכאבים ולא יודע למה, כאשר אין ממצאים מעבדתיים, וכאשר המגוון הרחב של הכאבים כבר עשוי לגרום לסביבה לפקפק באמינות תלונותיו החוזרות ונשנות, הוא נמצא בסיכון רב להשלכות נפשיות, לפגיעה בתפקוד ואפילו לדיכאון.
טיפול
הטיפול בפיברומיאלגיה מתמקד בטיפול נקודתי בכאב. ישנן התערבויות מתחומי הרפואה האלטרנטיבית אשר מתייחסות באופן ספציפי לרגישותן של נקודות הכאב.
טיפולים מעין אלה עשויים להביא להקלה, ולו זמנית, בכאבים החדים ובכאבים המושרים מנקודות הכאב.
ניתן למנות עיסויים ודיקור כטיפולים שהצלחתם נפוצה. כמו כן, סוגים שונים של התעמלות מותאמת, והתעמלות וטיפול במים עשויים להקל במידה ניכרת על הכאב.
באופן כללי, ההמלצה היא להתנסות ולחפש מגוון רחב של טיפולים שונים. מכיוון שהכאב המאפיין את המחלה הוא כאב מגוון בחלקים שונים של הגוף, טיפולים שונים יכולים להתאים לכאבים שונים מהם סובל החולה.
בנוסף, חשוב מאוד להכיר את התופעה, ללמד את הסביבה שמדובר במחלה אמיתית (זה שלא יודעים ממה היא נגרמת, לא אומר שהיא מומצאת!), ובמידת הצורך גם לקבל תמיכה נפשית וליווי בקרב אנשי מקצוע טיפוליים, אשר מכירים את התופעה ויודעים לתת כלים מתאימים להתמודדות עמה.
אולי יעניין אותך גם:
האם ניתן להצביע על קשר בין אלקסיתימיה לבין לפיברומיאלגיה?
מהן הזכויות של חולי פיברומיאלגיה בביטוח לאומי? קראו