אדם העובר ניתוח או טיפול מורכב מתחיל כמעט תמיד בתקופת התאוששות שיכולה להיות ארוכה. לא מדבר כאן רק באשפוז, אלא גם (ויש שיגידו בעיקר) בתקופת השיקום. אבל היכן בדיוק מומלץ לעבור את השיקום? האם במסגרת הרפואית הידועה כיום, או בבית? במאמר הבא נתייחס לאפשרות השיקום הביתי ונסביר לכם מדוע ייתכן מאוד שזה בדיוק מה שאתם זקוקים לו, עבורכם או עבור יקיריכם.
שיקום בבית המטופל לאחר אשפוז או ניתוח
כשמדברים על שיקום ביתי, מתכוונים לתקופה בה האדם המשוקם נמצא בביתו – בהקשר הנוכחי, אחרי אשפוז או ניתוח שעבר – עד אשר מצבו ישתפר והוא יוכל להתגבר על הכאבים והקשיים ולחזור לתפקד בצורה עצמאית (פחות או יותר).
יש מקרים בהם הזמן הוא הפקטור העיקרי, כך שלאחר התאוששות בפרק זמן מסוים המצב עתיד להשתפר. ברוב המוחלט של המקרים, עם זאת, יש צורך בקבלת סיוע. הסיוע הזה הוא תוכנית שיקום מקיפה, שאחראי לה רופא מומחה לשיקום. תוכנית זו נבנית באופן פרטני עבור כל אדם, ועשויה לשלב בתוכה בעלי מקצוע מגוונים: רופאים על פי התחום הרפואי האמור, פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק, קלינאי תקשורת, דיאטניות ועוד. בחלק גדול מהמקרים ניתן ליווי צמוד של אחיות, שיכול בהחלט להיות מוצע 24 שעות ביממה ושבעה ימים בשבוע, על כל צורך שלא יעלה.
שיקום ביתי יכול להיות מוצלח יותר
שיקום ביתי מציע כמה יתרונות מובהקים, שמסבירים מדוע מדובר בבחירה נפוצה מאוד בשנים האחרונות. מבחינת אחוזי ההצלחה של הטיפול, אפשר לראות יותר ויותר גישות המצביעות על כך שהוא יכול להיות יעיל פי כמה. הסיבה הראשונה היא שבבית, פשוט הרבה יותר להעניק למטופל את מלוא תשומת הלב שהוא זקוק לה, לבנות עבורו תוכנית טיפולית ולעקוב אחר ההתקדמות שלה.
שיקום ביתי עשוי לבטל חלק גדול מהסכנות המאפיינות את השיקום המוסדי. העובדה היא שבית נחשב למקום הבטוח ביותר עבור רבים, בטח אם מעמידים מנגד מוסדות רפואיים המוניים בהם יש סכנה של חיידקים ווירוסים שונים המסתובבים, בעיות היגיינה בחלק מהמקרים וכדומה. עובדה זו עשויה לקצר את משך הזמן הדרוש לצורך הטיפולים, ובעיקר למנוע סיכונים אחרים המסבכים את המצב.
שיקום בבית הופך את ההחלמה להרבה יותר פשוטה
בכוחו של האשפוז הביתי להקל על כל המעורבים לצלוח תקופה שעשויה בתרחיש אחר להיות מורכבת בכל קנה מידה. זה לא סוד שעבור הרוב המוחלט של בני האדם, הבית הוא המקום בו מרגישים בנוח, הסביבה הטבעית אליה מתרגלים במשך שנים ובדרך כלל גם עשרות שנים. כל חוויית השיקום יכולה להיות נעימה הרבה יותר במצב הדברים הזה, ועשויה להיות לכך השפעה על אחוזי ההצלחה.
השיקום הביתי יכול להקל על האדם הנמצא בתהליך לשמור ככל שניתן על שגרת החיים שלו: אם האדם נמצא במצב תפקודי שמאפשר לו להמשיך לעבוד, למשל, באפשרותו לעבוד בחלק הראשון של היממה ולקבל את הטיפולים בשעות הערב. אם בוחנים את בני המשפחה שלו, העובדה שהשיקום מתבצע בבית עשויה להקל עליהם להגיע לבקר את האדם המשוקם, וכמובן שגם לצמצם עבורם את ההוצאות.
שיקום ביתי כך תעשו את זה נכון
כמובן שחשוב לוודא את מקצועיות הגורם דרכו מבצעים את השיקום הביתי, ולוודא שמדובר בחברה ששמה הולך לפניה בתחום. בידיים הלא נכונות, השיקום הביתי עלול להיות הרבה פחות יעיל או אפילו לכלול בתוכו סיכונים.
אם משקיעים מאמצים ומחשבה בבחירת החברה שתספק את שירותי השיקום הביתי, אחוזי ההצלחה עולים בצורה יוצאת דופן. ניתן להיפגש עם אנשי החברה, לשמוע על אופני הטיפול שהם מציעים וכיצד בדיוק תתבצע ההתנהלות בפועל.
מקורות ולקריאה נוספת:
Benefits of In-Home Therapy and Rehabilitation
Advantages and Disadvantages of the Home Setting for Therapy: Views of Patients and Therapists
Long term benefits of rehabilitation at home on quality of life and exercise tolerance in patients with chronic obstructive pulmonary disease
אולי יעניין אותך גם:
כאב לאחר ניתוח – התמודדות עם כאבי ההחלמה אחרי הניתוח