רפואת כאב

רפואת כאב היא התמחות בעולם הרפואה שמתעסקת עם ניהול הכאב והקלה עליו. הרופאים המומחים לכאב מתעסקים בכל סוגי הכאב, החל מהכאב החריף והחד ועד הכאב הכרוני הנמשך למשך זמן רב.

מטרת רפואת הכאב היא לשפר את איכות חיי החולים הסובלים מהמחלות הכרוניות, וכן להבטיח מינימום של כאב בזמן הטיפולים השונים. דוגמא להתפתחות רפואת הכאב באה מתחום רפואה השיניים, אשר בשנים האחרונות שמה דגש רב על הקלה על הכאב ועל תחושת המטופל בזמן הטיפול.

מחקרים שונים כבר הראו שכאשר המטופל עובר את הטיפול בצורה יפה וללא כאב חריג, תוצאות הטיפול טובות יותר ולכך מכוונת רפואת הכאב.

כמו כן, חולים רבים סובלים ממחלות כרוניות שגורמות לכאב רב שאינו נפסק. במקרים אלה, מטרת רפואת הכאב לעזור להם, להקל על הכאב הכרוני ממנו הם סובלים במהלך היום-יום ולשפר את איכות החיים. גם תחום זה השתפר בצורה יפה בשנים האחרונות, וכיום חולים במחלות כרוניות סובלים פחות מכאב ונהנים מאיכות חיים גבוהה יותר.

הטיפול בכאב כרוני

אחד מהתפקידים החשובים ביותר של רפואת הכאב היא הקלה על הכאב הכרוני – כאב שנגרם לאורך זמן רב, לא מוקל עם הזמן וגורם לירידה משמעותית באיכות החיים אצל אנשים רבים.

חולים רבים סובלים מכאב כרוני, וביניהם חולים במחלות ממאירות, במחלות עצמות כמו אוסטאופורוזיס, שחיקת סחוס, דלקת פרקים ראומטית ומחלות כאב נוספות כמו פיברומיאלגיה.

בנוסף, רפואת הכאב באה להקל גם על חולים הסובלים מכאב נוירופתי כמו חולי סכרת או אנשים שעברו קטיעה וכמו כן עוזרת לטפל בכאב על רקע בעיות אורטופדיות או נוירולוגיות אחרות.

במהלך הטיפול בכאב הכרוני במרפאות הכאב, משתמשים בתרופות שונות ובטכניקות נוספות להקלה על הכאב. על מנת להקל על הכאב הכרוני ניתן להשתמש בזריקות מסוגים שונים, בתרופות נוגדות דלקת או נוגדות כאב, בגירוי חשמלי ובפיזיותרפיה.

על פי סוג הכאב והמטופל, מחליטים על אסטרטגית הטיפול להקלה על הכאב, שבדרך כלל עוזר מאוד ומוביל לשיפור ניכר באיכות החיים.

 התרופות בהן משתמשים רופאי הכאב

רפואת הכאב משתמשת בתרופות שונות להקלה על הכאבים, ובשל המומחיות הרבה והנסיון עתיר השנים יודעים הרופאים להשתמש בתרופה הנכונה לסוג הכאב המתאים.

ברוב המקרים, רפואת הכאב משתמשת בתרופות ממשפחת האופיאטים, שהמפורסמת ביניהן היא מורפיום. תרופות אלה ידועות לשמצה בגלל פוטנציאל ההתמכרות הגבוה אליהן, אך באמצעות טיפול נכון והדרכה מתאימה ניתן בהחלט ליהנות מהאפקט נוגד הכאב שלהן.

מלבד זאת, שימוש בתרופות נוספות כמו נוגדי דיכאון או תרופות אנלגטיות מסוגים שונים יכול לשפר באופן משמעותי את המצב, ושילוב בין תרופות שונות יכול להשיג תוצאה מצויינת.

פרוצדורות שונות להקל על הכאב

מלבד השימוש בתרופות, רפואת הכאב משתמשת גם בפרוצדורות מסוגים שונים שמשמשת להקלה על הכאב. לדוגמא, ניתן להשתיל אלקטרודות באזור חוט השדרה או באזור בו כואב, שתפקידן לשדר קלט לעצבים ולגרום להפחתת הכאב.

כמו כן, ניתן לצרוב קצוות עצבים "בעייתיים", להשתיל משאבה שמזריקה כמות תרופה קטנה כל פעם או לטפל באמצעות גלי רדיו. שיטות טיפול אלה נחשבות לחדשניות, ומשמשות בסוגי כאב מסובכים שאינם מגיבים לתרופות.

לסיכום, רפואת כאב היא עולם שלם שתפקידו לשפר את איכות החיים של החולים הכרוניים ולהקל על הסבל הרב אותו הם עוברים במהלך היום יום.

בניגוד למה שנהוג לחשוב, רפואת הכאב אינה מיועדת אך ורק לחולים סופניים, אלא כל חולה כרוני יכול בהחלט ליהנות מהקלה על הכאב אותו הוא עובר ומשיפור איכות החיים.

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
כתבות נוספות בנושא
לקבלת מחיר מיוחד עבור רכישת מכשיר בקיורלייזר
דרך המרכז לאבחון כאב השאירו פרטים
דילוג לתוכן