פריצת דיסק – בעיה כואבת ונפוצה

כידוע, עמוד השדרה בנוי מחוליות רבות שבניהן רקמה סחוסית, או דיסק. לעיתים, בעקבות חבלה או שינויים ניווניים המופיעים עם הגיל יכולות להופיע פגיעות שונות בדיסק הבין חולייתי. פריצת דיסק היא מצב שבו הדיסק שבין שתי חוליות בגב משתטח, ובולט ממקומו הרגיל בין שתי חוליות.

מצב זה יכול לגרום לכאבי גב קשים. הדיסק שנפגע בשכיחות הגבוהה ביותר הוא הדיסק שבין החוליות L4 ל – L5 או בין L5 ל- S1.

סימנים וסימפטומים

הסימפטום החשוב הראשון המופיע בפריצת דיסק הוא כאבי גב. כאבי גב נובעים, ככל הנראה, מגירוי של שכבת הדורה, המצפה את המוח וחוט השדרה, ומכילה קצוות עצבים רבים המגיבים לכאב.

סימפטומים אופיינים נוספים כוללים פגיעה עצבית המתאימה לעצבים שמתפצלים בחוט השדרה באזור של הפגיעה. סיאטיקה הינה תחושת כאב שמשמעותה חסרים נוירולוגיים שיכולים ללוות פריצת דיסק כוללים שינויים בתחושה (פאראסטזיות), נמלול בעור, חולשה, וירידה בעוצמת הרפלקסים במופעלים על ידי העצבים שנפגעו.

פריצת דיסק חריפה יכולה להתרחש בכל גיל, אך היא נדירה למדי בגיל הצעיר ובגיל המבוגר. הגיל השכיח להופעה המחלה נע בין 20 ל-50, ולעיתים קיימת היסטוריה של כאב גב קל וחוזר בעברו של החולה. באופן טיפוסי, לאחר התכופפות או הרמת משא החולה סובל מכאבים ומתקשה להתיישר. גם בחלק גדול מהמקרים פריצת דיסק מתרחשת עקב פציעת ספורט והטיפול כרוך בכמה פרמטרים תלוי ברמת הכאב של אותו מטופל.

הכאב יכול להופיע לאחר מכן באזור הישבן ובחלק התחתון של הרגל. התמתחות או שיעול יכולים להחריף את הכאב. לעיתים נדירות יכולה להופיע גם הפרעה בשליטה על הסוגרים בגלל פגיעה עצבית.

החולה עומד בדרך כלל תוך הטייה קלה, ותנועות הגב שלו מוגבלות מאוד. הוא סובל מרגישות למגע בחלק האמצעי בגב, וקשיחות של השרירים שמצידי עמוד השדרה. לעיתים, הרמה של הרגל הבריאה מובילה להחרפה של הכאבים בצד הפגוע, בעקבות גירוי ומתיחה של העצב הסיכאטי (עצב השת), שיוצא מבין החוליות המותניות בגב, ונפגע מהדיסק הפרוץ.

בדיקות הדמייה

צילומי רנטגן לא עוזרים באבחנה של פריצת דיסק, אלא מסייעים לשלול פגיעה אחרת בעצמות שיכולה לגרום לכאבים דומים. לעיתים נוצרות בליטות קלות בעצמות החוליות, שבהן ניתן להבחין בצילום פשוט. הדרך המקובלת היום לאשר אבחנה של פריצת דיסק היא באמצעות בדיקת CT או בדיקת MRI.

טיפול בפריצת דיסק

הטיפול הראשוני כולל חימום של המקום ומשככי כאבים, יחד עם פעילות מתאימה לשרירים שבגב. טיפול סימפטומטי זה יכול להקל על החולה, אך אין לו תפקיד כנגד פריצת הדיסק עצמה. הטיפול בפריצת הדיסק כולל מנוחה ולעיתים הסרה של הדיסק הפגוע.

בזמן התקפים של הכאב, על החולה לשכב במיטה, עם ירכיים וברכיים מכופפות מעט. אפשר להיעזר גם בתרופות נוגדות דלקת, בעיקר מקבוצת "נוגדי הדלקת שאינם סטרואידים", כדוגמת indomethacin. מנוחה במיטה יחד עם משיכה מתאימה של האגן יפחיתו את פריצת הדיסק בכ- 90% מהחולים.

במידה והחולה לא חווה שיפור בכאבים, ניתן להשתמש גם בזריקות של סטרואידים ומשככי כאבים מקומיים לתוך האזור האפידורלי של חוט השדרה.

במצבים קשים, אין מנוס מהסרה כירורגית של הדיסק. אינדיקציות לניתוח כוללות: פגיעה בזנב הסוס של חוט השדרה שאיננה משתפרת לאחר שש שעות של מנוחה במיטה, הידרדרות בפגיעה הנוירולוגית למרות טיפול שמרני, כאב ממושך ופגיעה בעצב הסיכאטי לאחר שלושה שבועות של טיפול שמרני.

הסיבוך השכיח במהלך הניתוח כולל דימום מוורידים הנמצאים מעל שכבת הדורה, והסיבוך השכיח ביותר לאחר הניתוח הוא זיהום, אם כי זה נדיר למדי. לאחר הניתוח, החולה צריך לעבור הדרכה מסודרת על התנועות שמהן עליו להימנע, וכיצד לחזור לפעילות רגילה באופן הדרגתי ויעיל.

ראו גם:

כאבים בעצם הזנב

טיפול בכאב בעזרת מזותרפיה

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
כתבות נוספות בנושא
טיפול הומאופתי - התחילו את מסע הריפוי שלכם
דילוג לתוכן