אנדומטריוזיס מתרחשת כאשר רירית הרחם (אנדומטריום) מתפתחת מחוץ לחלל הרחם, באיברים אחרים. בדרך כלל האזורים הנפוצים ביותר בהם תתרחש גדילה זו יהיו באגן, כמו הקרום הצפקי, שחלות, חצוצרות וצוואר הרחם, או באופן נדיר יותר, באיברים סמוכים כמו שלפוחית השתן והמעי.
במקרים נדירים אף יותר, היא עלולה להימצא באיברים רחוקים ומסוכנים כמו הראש. הגורם לאנדומטריוזיס אינו ידוע עד סופו, למרות המחקרים הרבים אשר נעשו בנושא זה. כמו כן, קשה לנבא את עוצמת הכאבים אשר תחווה האישה או רמת החומרה של מחלה זו. מחלה זו הינה שכיחה יותר מכפי שחושבים, ועל פי הערכות כ 10%-15% מנשים בגיל הפריון יסבלו ממנה.
אנדומטריוזיס גורמת לכאבים משמעותיים, עד כדי עילפון, וחוסר יכולת לבצע מטלות ופעילות יומיומית. הסכנה הגדולה ביותר המחלה זו הינה התפתחות עקרות. יש הסבורים כי יש להעריך כל מקרה של כאבי מחזור משמעותיים אשר גורמים לבחילות, עייפות וחולשה, כבר מגיל ההתבגרות והתחלת מועד הוסת.
הסיבה לכך היא עצם העובדה כי לאנדומטריוזיס ישנן סיבות גנטיות והתחלה מוקדמת אשר אופייניות למשפחות מסוימות. אחת התיאוריות הקיימות להיווצרותה של האנדומטריוזיס גורסת כי רירית הרחם אשר משתחררת בזמן הוסת, עוברת דרך החצוצרות ואיברים אחרים, דולפת לאגן כתוצאה ממערכת חיסונית ירודה, או בשל ליקוי אחר בה.
מדוע אנדומטריוזיס כואבת?
רירית הרחם הינה רקמה אשר רגישה לשינויים הורמונאליים, כמו בעת מחזור. גם כאשר רירית זו נודדת מחלל הרחם, היא תישאר רגישה לשינויים אלה, עד כדי יצירת דלקות, והפרשת חומרים נוגדי דלקת אשר הינם גורמים לכאבים חזקים במיוחד. כתגובה ליצירת הדלקת והפרשת החומרים, עלולה להיווצר במקום צלקת, ציסטות והידבקויות, אשר אף הם יוסיפו לתחושות הכאב המועצמות בלאו הכי.
הכאבים האופייניים למצב זה הינם כאבי גב לפני או אחרי הופעת הוסת, כאבי אגן ובטן תחתונה. לכאבים אלה עלולים להתלוות בחילות והקאות, תחושות עילפון וחולשה. פעמים רבות, כאבים אלה לא יגיבו למשככי כאבים וימשיכו בכל עוזם.
כמו כן, האישה עלולה לחוות כאבים עזים במהלך קיום יחסי מין, דחיפות במתן שתן ועקרות. הכאבים בזמן קיום יחסי מין נגרמים מתאי אנדומטריום הנמצאים ברקטום או בדופן האחורית של הנרתיק. פעמים רבות, הערכת המצב ואבחון האישה תהיה רק לאחר תלונות חוזרות ונשנות על כאבים או כישלון בתחום הפריון.
איך ניתן להימנע?
מכיוון שלא ידוע הגורם הספציפי הגורם לאנדומטריוזיס, כך אין יכולת למנוע מצב זה. אולם, מודעות לעצם הבעיה, עשויה להיות הפתרון לכך. פעמים רבות, יחלוף זמן רב מרגע תלונתה של האישה ועד רגע הגילוי, כתוצאה מאי שליחתה לבדיקות הדמיה ולבדיקות אחרות אשר היו עשויות לאבחן את הבעיה ביתר מהירות.
מודעות הרופאים והנשים לאנדומטריוזיס עשויה לזרז תהליכים אלה, ולהעלות את החשד לאנדומטריוזיס כבר בתחילת התלונות. מצב זה עשוי למנוע סבל רב ממטופלות רבות, ושנים של כאבים וירידה משמעותית באיכות החיים.
על הנשים עצמן, להיות מודעות לבעיה, ובכל מקרה של כאבים משמעותיים אשר אינם מאפשרים את המשך הפעילות, או גורמים לירידה משמעותית באיכות החיים, לפנות לרופא הנשים המטפל ולדרוש את פתרון הבעיה.
אבחון מוקדם של הבעיה עשוי למנוע כאבים וסיבוכים לא רצויים. גם לאחר הגילוי, אין טיפול ספציפי אשר עשוי לפתור אותה. אולם ישנן הצעות כירורגיות שונות אשר עשויות להקל על התסמינים, למנוע עקרות ולשפר את סיכויי הפריון של האישה.
טיפול נוסף, אשר עשוי לסייע לנשים מסוימות הינו טיפול ממושך בגלולות למניעת היריון, אשר מדכאות את הגירויים ההורמונליים הן לרירית הרחם, והן לאיברים בהם היא מצויה.
התוכן באדיבות אתר endom.co.il – אנדומטריוזיס