פיברומיאלגיה – דאבת שרירים

פיברומיאלגיה היא הפרעה המאופיינת בכאב שרירים נרחב המלווה בעייפות, ירידה במצב רוח ותפקוד כללי ירוד. סימני פיברומיאלגיה מתחילים פעמים רבות אחרי ניתוח, פציעה שנגרמה מטראומה או מתח נפשי ממושך, וכמו כן שכיחות המחלה גבוהה יותר אצל נשים מאשר אצל גברים.

אנשים רבים הסובלים מפיברומיאלגיה סובלים גם מבעיות מפרקים, חרדה, דיכאון, בעיות בבלוטת התריס, או מתסמונת המעי הרגיז, ועל כן נראה שמדובר במחלה שמתפתחת על רקע מתח נפשי ומאפיינת אנשים הנמצאים בלחץ ממושך.

נכון להיום, אין טיפול שגורם לריפוי מסימני המחלה, אך ניתן בהחלט לשלוט על הסימפטומים באמצעות תרופות שונות, טכניקות הרפיה ואימון גופני.

תסמיני פיברומיאלגיה

פיברומיאלגיה גורמת לכאב שרירים קבוע ונרחב, המתבטא בדרך כלל בחלקי גוף רבים בו זמנית. בנוסף לכך, קיימים אזורים רבים הרגישים למגע, ובהם נגרם כאב עז בזמן לחיצה. כמו כן, החולים בפיברומיאלגיה סובלים מעייפות רבה ומהפרעות בשינה.

בדרך כלל כאבי השרירים מפריעים מאוד לשינה ולכן אנשים אלה מתעוררים עייפים מאוד ולא מצליחים לתפקד כהלכה בבוקר. מצבים נוספים המאפיינים פיברומיאלגיה הם חרדה, דכאון, וכאבי ראש ובסופו של דבר נוצר מצב של כאב כללי שגורם לירידה משמעותית באיכות החיים.

הגורמים לפיברומיאלגיה

הסיבה הבסיסית להתפתחות פיברומיאלגיה לא ידועה, אך מניחים שקיים מרכיב גנטי שצריך לעבור עירור על מנת לגרום להופעת הסימנים השונים.

פיברומיאלגיה היא תסמונת משפחתית, ופעמים רבות בני משפחה רבים סובלים מההפרעה. על מנת לעורר את המרכיב הגנטי הוא צריך לעבור "טריגר" מסויים, כמו טראומה, ניתוח, סטרס או זיהום שגורמים לעירור הסימנים האופייניים לפיברומיאלגיה.

אחת ההשערות הנוכחיות היא שמקור הכאב אצל אנשים הסובלים מפיברומיאלגיה הוא סף כאב נמוך. באופן כללי, למוח יש תפקיד חשוב ביצירת סף הכאב, המאפשר את יצירת הכאב רק במקרים שיש צורך בכך. בניגוד לאנשים אחרים, אצל סובלים מפיברומיאלגיה המוח קבע סף כאב נמוך במיוחד, ולכן הם מרגישים כאב רב וממושך.

כמו כן, חשוב לזכור שהמחלה מאפיינת נשים, ושהיסטוריה משפחתית של פיברומיאלגיה או היסטוריה של מחלות אוטואימוניות כמו דלקת פרקים ראומטית ולופוס מגבירות את הסיכון להתפתחות ההפרעה.

טיפול בפיברומיאלגיה

הטיפול בפיברומיאלגיה כולל טיפול בתרופות מסוגים שונים, תמיכה נפשית להפחתת הלחץ והקפדה על אימון גופני.

הטיפול התרופתי

תפקיד התרופות לטיפול בפיברומיאלגיה הוא לגרום להפחתת הכאב ולשיפור המצב הגופני. שימוש בתרופות משככות כאב הוא נפוץ מאוד אצל חולי פיברומיאלגיה, וההמלצה היא על תרופות מסוג NSAID כמו איבופרופן (אדוויל או נורופן), נקסין ותרופות אחרות.

כמו כן, לפעמים מטפלים בפיברומיאלגיה בתרופות נוגדות דיכאון שמקלות על העייפות הכללית המאפיינת את הסובלים מההפרעה. בנוסף, תרופות מרגיעות אחרות יכולות לעזור להירדם בלילה ולהקל בכך על העייפות היום יומית.

במקרים חריגים, ניתן לטפל במחלה בתרופות אנטי אפילפטיות, שמספקות הקלה על סוגים מסויימים של כאב. טיפול זה אינו נפוץ, וזאת בגלל תופעות הלוואי הרבות, ובדרך כלל מסתפקים בתרופות לשיכוך כאבים ולהרגעה.

שליטה במחלה באמצעות הורדת הלחץ הנפשי

אחד הדברים החשובים שיכולים לעזור להפחית את סימני פיברומיאלגיה הוא הפחתת המתח הנפשי והלחץ היום-יומי.

כאמור, פיברומיאלגיה מתבטאת אצל אנשים הסובלים מלחץ נפשי, שהוא כנראה "טריגר" להתפתחות הסימנים השונים. שימוש בטכניקות הרפייה שונות, ומעבר לאורח חיים פחות לחוץ יכול בהחלט להקל באופן משמעותי על הכאב ועל סימני המחלה האחרים.

כמו כן, אורח חיים רגוע ישפר גם את השינה ויפחית את העייפות המאפיינת את הסובלים מפיברומיאלגיה.

דרך נוספת להפחית את הכאב הם פעילות גופנית, שעוזרת לחיזוק השרירים, הפחתת מתחים ושיפור הדימוי העצמי, ובכך עוזרת באופן משמעותי להקלה על התסמינים השונים.

ראו גם:

זכויות חולי פיברומיאלגיה

תרופת למניעת כאב לסובלות מפיברומיאלגיה

18 נקודות רגישות ממנה סובלות החולות בפיברומיאלגיה

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
כתבות נוספות בנושא
טיפול הומאופתי - התחילו את מסע הריפוי שלכם
דילוג לתוכן