דלקת פרקים היא תהליך דלקתי המערב את אחד המפרקים, הגורמת לנוקשות וכאב באזור המפרק. דלקת הפרקים היא תהליך מתמשך המוחמר עם הגיל, ובגלל תנועת המפרק הבלתי פוסקת קשה מאוד למנוע אותה ולטפל בה בהצלחה.
קיימים 2 סוגים עיקריים של דלקת פרקים – דלקת פרקים על רקע שחיקת סחוס ודלקת פרקים ראומטית. שחיקת סחוס הוא תהליך שכיח מאוד, המתחיל לאחר עומס מתמשך של רקמת הסחוס. השחיקה עלולה להתקיים על רקע תנועה ממושכת או בגילאים מבוגרים לאחר שנים רבות של שימוש במפרק.
דלקת פרקים ראומטית היא דלקת בעלת בסיס אוטואימוני שגורמת גם כן לכאב רב במפרקים. כמו כן, במקרים שונים מופיעה דלקת על רקע הצטברות גבישים במפרק, והיא נקראת גאוט.
גורמים לדלקת פרקים
הגורם העיקרי לדלקת פרקים הוא כאמור שחיקת סחוס (אוסטאוארתריטיס), הנגרמת על רקע פעילות מאומצת ואינטנסיבית של המפרק. תופעה זו מאפיינת בעיקר ספורטאים, ואנשים המשתמשים במפרק באופן מאומץ. לדוגמא, שחקני טניס רבים סובלים משחיקת סחוס במרפק הנקראת Tennis Elbow, ומצד שני נערים רבים סובלים משחיקת סחוס באגודל, וזאת על רקע שימוש יתר בפלייסטיישן או כתיבת הודעות טקסט.
לעומת זאת, דלקת פרקים ראומטית נגרמת על רקע תהליך אוטואימוני, בו הגוף תוקף את הנוזל הסינוביאלי שמכילה קפסולת המפרק וגורם לכאב רב. בסופו של דבר, התהליך הראומטי יכול להיות קטלני ועלול להרוס את המפרק לגמרי.
גורם הסיכון העיקרי לדלקת פרקים מכל סוג הוא גנטיקה – בני משפחה הסובלים מדלקת פרקים כלשהי מגבירים את הסיכון להתפתחות דלקת פרקים אחרת.
כמו כן, ככל שעולים בגיל הסיכון לסבול מדלקת פרקים על רקע שחיקת סחוס עולה. באופן כללי, נשים סובלות יותר מדלקת פרקים ראומטית, ואילו גברים סובלים יותר מדלקת על רקע הצטברות גבישים במפרק (גאוט). וכמו כן, למשקל הגוף יש תפקיד חשוב מאוד בהתפתחות הדלקת – ככל שהמשקל גבוה יותר, העומס על המפרקים עולה והסיכון להתפתחות דלקת גובר.
הסימנים של דלקת פרקים
דלקת פרקים מתאפיינת בכאב רב ונוקשות של המפרק, המגבילים באופן משמעותי את טווח התנועה ואת יכולת התפקוד. כמו כן, האזור המודלק עלול גם להתנפח ועלולה גם להופיע אדמומיות.
באופן כללי, דלקת פרקים היא תהליך מתמשך וכרוני הקשה מאוד לטיפול. כל תנועה קטנה של המפרק גורמת להיווצרות כאב כרוני, חזק ומחמיר את הדלקת. שימוש אינטנסיבי במפרק בזמן הדלקת עלול לגרום להחרפת מצב, בעוד מנוחה תוביל להקלה.
חשוב לזכור שדלקת פרקים שאינה מטופלת עלולה להסתבך, ולגרום להרס המפרק ולהתפתחות דפורמציות שונות שעלולות להגביל באופן משמעותי את יכולת התנועה והשימוש במפרק. ולכן, ברגע שמופיע כאב שנמשך זמן רב, חשוב להיבדק ולטפל בו בהתאם.
טיפול בדלקת פרקים
הטיפול בדלקת פרקים הוא טיפול תמיכתי שתפקידו להקל על הכאב ולהפחית את התהליך הדלקתי. בדרך כלל אין טיפול אחד שמספיק, ויש צורך בשילוב של מספר סוגי טיפול על מנת להשיג את השינוי המיוחל.
תרופות משככות כאב ואנטי דלקתיות
תפקידו של הטיפול התרופתי בדלקת פרקים הוא להפחית את הכאב האופייני ולהקל על השימוש במפרק. על מנת לעשות זאת משתמשים בדרך כלל בתרופות אנטי דלקתיות שאינם סטרואידים (NSAID) כמו אטופן, נקסין, סלברה ועוד תרופות נוספות. חשוב לזכור שהטיפול מתבצע על פי סוג הדלקת, כמו לדוגמא במקרים של גאוט בהם יש להשתמש בקולכיצין.
במקרים שונים בהם הטיפול הרגיל לא עוזר, נוטים לעבור לסטרואידים במינון נמוך, שמספקים הקלה משמעותית על הכאב ומפחיתים את הדלקת באופן יעיל.
פתרון בתורת פיזיותרפיה
דרך חשובה לשפר את מצב המפרקים היא על ידי פיזיותרפיה. באמצעות תרגילים שונים ניתן להרגיל את המפרקים לעבוד בצורה שאינה מושפעת מהתהליך הדלקתי, ובכך לעזור להחלמה ולמנוע את הכאב.
ראו גם:
איך זה לחיות עם דלקת מפרקים שגרונית?