מהו כאב שפיר?

כאב שפירכאב הוא המצב השכיח ביותר המניע חולים להתייעץ עם הרופא. אך זהו עניין אוניברסאלי המורכב משילוב של מאות תסמונות או הפרעות. קיימים שני סוגים בסיסיים של כאב: שפיר וכרוני, ושניהם שונים ביותר.

כאב שפיר הוא בדרך כלל תוצאה של פציעה, דלקת או מחלה מוגבלת בזמן ובחומרה, למרות שלעיתים הוא עשוי להתפתח לכאב כרוני. כאב כרוני נמשך למעלה מחצי שנה ולעיתים קרובות מגביל באופן משמעותי את הפעילות היומיומית. לא קיימות בדיקות פרטניות שיכולות למעשה "למדוד" כאב, כך שרופאים חייבים להסתמך על תיאורי החולה עצמו. מספר שיטות, כולל בדיקות MRI וצילומי רנטגן, עשויים לאתר את הסיבה.

מצבים בריאותיים של שלד ושרירים, הפרעות נוירולוגיות, בעיות עיכול והפרעות אורולוגיות עשויים לגרום או לתרום לכאב שפיר. בנוסף, מחלות לב וכלי דם כגון אנגינה או מחלת כלי דם היקפית, עשויות להיות הגורם. לעיתים, שילוב של גורמים תורמים מרובים אחראים לחולה. כאבי ראש וכאבי גב הם בין הסוגים הנפוצים יותר של כאב כרוני שפיר.

אפשרויות טיפול

ללא קשר לסוג הכאב של אדם, או הגורם לו, הטיפול חייב להיות מותאם אישית. חלק מאפשרויות הטיפול בכאב שפיר כוללות:

  • פעילות גופנית.
  • תרופות ללא אופיואידים.
  • חוסמי עצבים, תרופות, חומרים כימיים או שיטות כירורגיות לקטיעת ממסרי מסרים של כאב בין האזורים הפרטניים של הגוף והמוח.
  • טיפול ושיקום גופני.
  • שיטות התנהגותיות.
  • גירוי חשמלי, כולל השתלת גירוי עצבי חשמלי וגירוי מוחי עמוק או גירוי עמוד השדרה.
  • החדרת תרופות עם התקנים מושתלים.
  • ניתוח מתקן.

שליטה על הכאב עם גירוי נוירולוגי

אחד התחומים המרתקים של שליטה על כאב הוא גירוי נוירולוגי. כיום מבוצע שימוש בשתלי אלקטרודות כמעט בכל מקום בגוף, כולל במוח העמוק, בשטח המוח, בעמוד השדרה, בשורשי עצב, בעצבים היקפיים, בעצבים אוטונומיים, בעצבים גולגולתיים, ובעצם על כל מבנה עצבי.

הגוף הוא מחשב מסובך ביותר המכיל מיליוני מעגלים חשמליים. אם ניתן למצוא את המעגל עליו ניתן לחבר אלקטרודות, ניתן להשיג שיטות טיפול מעניינות באמצעות ויסות מעגלי חשמלי, לשליטה על ערוצי הכאב. באמצעות הפעלת שדות חשמליים חיצוניים על עצבים אלו, ניתן לכבות מעגלי כאב או להפעיל מעכבי מעגלי כאב, לעיתים בו זמנית.

במהלך עשר השנים האחרונות, התקנים ויישומים אלו השתפרו באופן משמעותי. כיום הם בגודל של סטופר המושתל מתחת לעור, בדרך כלל על המותן. הם נטענים למשך תשע שנים, ומוחלפים בהתאם לצורך.

גירוי עמוד השדרה

זוהי שיטת טיפול בטוחה לאנשים הסובלים מכאב שפיר, שלא הגיבו לטיפולים אחרים. מחקרים שנערכו באירופה מראים כי חולים אלו מגיבים היטב לטיפול גירוי עמוד השדרה, וחווים הפחתת כאב, הגברת הסובלנות לפעילות גופנית, ואיכות חיים משופרת.

גורם נפוץ נוסף של כאב שפיר המגיב לגירוי עמוד השדרה, הוא סוג תסמונת כאב מקומי מורכב, במצב דלקתי של העצבים בעקבות שברים או טראומה, המשפיע על הגפיים. חולים הסובלים מבעיה זו שבים לתפקוד מלא וחזרה לעבודה לאחר הטיפול. ניתן אף להשתיל את ההתקנים לגוף חולים הסובלים מכאבי ראש שלא הגיבו לטיפולים אחרים. לדוגמה, השתלת ממריץ עצבים לעצב הגולגולת, פוטר את החולה מכאבים.

סוגיית התרופות

התפיסה הציבורית כיום גורסת שאם אדם נוטל מספיק תרופות, הוא לא יחוש כאב. למרות שסברה זו עשויה להיות נכונה בסוגים מסוימים של כאב שפיר, מחקרים לא הוכיחו שתרופות הן בעלות ערך כלשהו בטיפול בכאב כרוני שפיר.

ההבדל הוא בעיקר עם משך הטיפול. מספר מחקרים הראו כי כאשר נקבעים אופיואידים באופן קבוע במשך תקופת זמן ארוכה, להקלת כאב שפיר, הם עשויים להחמיר את הכאב באמצעות גרימת מצב של רגישות יתר הנובע גם ממגע קל.

התמכרות אינה דאגה משמעותית במצבים חמורים, אך עד 16% מהחולים שנטלו אופיואידים במשך תקופת זמן ארוכה, נוטים להתמכר. בנוסף, ניצול לרעה של אופיואידים במרשם, עלול להסתיים במוות. והחשוב ביותר הוא ששימוש כרוני באופיואידים פוגע בתפקוד מערכת החיסון ומפריע לתפקוד המערכת האנדוקריטית, במצב התורם לדיכאון ובעיות בתפקוד המיני.

 

אולי יעניין אותך גם:

הכירו את ה"גן השמח" – בעזרתו אנשים מסוימים לא חשים כלל כאב

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
כתבות נוספות בנושא
לקבלת מחיר מיוחד עבור רכישת מכשיר בקיורלייזר
דרך המרכז לאבחון כאב השאירו פרטים
דילוג לתוכן