מרפק טניס – Tennis Elbow

מרפק טניסאחד מהביטויים השכיחים ביותר של דלקת גידים הוא מרפק טניס – מצב בו מופיע כאב חריף ביותר באזור המרפק החיצוני, המוחמר בהפעלה של הגפיים העליונות. המצב נגרם בדרך כלל לאחר הפעלה מאומצת ורפטיטיבית של המרפק (כפי שקורה לשחקני טניס), ונחשב לפגיעה שכיחה מאוד.

התהליך הדלקתי מופיע בעיקר אצל שחקני טניס הסובלים מטכניקה ירודה בחבטת גב היד (Backhand). במקרים אלו, תנועת החבטה מתבצעת בצורה שאינה תקינה, הגורמת לפגיעה הדרגתית בגיד והופעת דלקת. מלבד שחקני הטניס, אנשי מקצוע שונים העובדים בידיים עלולים גם כן לפתח את מרפק הטניס.

הגורמים למרפק טניס

הדלקת הגורמת להופעת מרפק טניס מופיעה לאחר פעילות מחזורית וטכניקה לא טובה, אשר גורמות לפגיעה בגיד והופעת דלקת. מלבד טניס, מרפק טניס עלול להופיע גם לאחר שימוש במכשירים לפתיחת סתימות (אופייני מאוד בשרברבים), מכשירי נגרות, ציור על כן, שימוש יתר במברג, ואף קציצת בשר או שימוש בעכבר המחשב.

ביטוי מרפק טניס

מרפק טניס מופיע בדרך כלל בין הגילאים 30-50, ומתבטא בעיקר בכאב בחלקו החיצוני של המרפק אשר יכול להקרין אל החלק הקדמי של היד ופרק כף היד. מדובר בכאב חד המוחמר במאמץ, ומפריע בפעילויות שגרתיות כמו לחיצת ידיים, החזקת כוס קפה או פתיחת מנעול הדלת. יש לציין שהכאב פוחת ככל שנחים יותר ומחמיר לאחר פעילות מאומצת של היד. חשוב לזכור שבמקרה זה לא מדובר בכאב ממוקד למרפק, אלא הוא יכול להתבטא לאורך כל היד.

ללא טיפול, המצב עלול להחמיר ולהפוך לכאב כרוני, אשר מופיע בעיקר בנשיאת משאות כבדים ובשימוש אינטנסיבי ביד הפגועה.

הטיפול במרפק טניס

מכיוון שמדובר בתופעה שכיחה, חשוב מאוד לטפל בה בצורה טובה על מנת להקל על הכאב ולמנוע את החמרת המצב. ברוב המקרים, המצב משתפר לבד לאחר מנוחה וטיפול במשככי כאבים. במקרים שהכאב לא חולף, ניתן לטפל בבעיה על ידי פיזיותרפיה, הזרקת סטרואידים לגיד ובמקרים קשים על ידי ניתוח.

פיזיותרפיה לטיפול במרפק טניס

למרות שבמקרים רבים מנוחה מספיקה להקלה על הכאב, קיימים מצבים בהם הכאב נמשך לאורך זמן ולא מוקל. במקרים אלה, מפנים את המטופלים לפיזיותרפיה שתפקידה:

  • ללמוד להפעיל את היד נכון – אחת הסיבות להופעת מרפק טניס היא הפעלה לא נכונה של היד, הגורמת ליצירת עומס על הגידים והופעת הדלקת. כחלק מהפיזיותרפיה, עובדים עם המטופלים על שיפור הטכניקה (במשחק הטניס או במקום העבודה) על מנת למנוע את המשך הפגיעה בגיד ולהפחית את הכאב.
  • תרגילים – במהלך טיפולי הפיזיותרפיה מבצעים תרגילים שונים להארכת השרירים והגידים ביד, במטרה לשפר את טווח התנועה ולהפחית את הסיכון לפגיעה.
  • התאמת קיבוע – בחלק מהמקרים מתאימים המטפלים קיבוע למרפק, במטרה להקל על העומס המופעל על הגידים. ברוב המקרים מדובר בתחבושת אלסטית מותאמת אישית, שעוזרת להפחית את הכאב ולמנוע את התדרדרות המצב.

הטיפול הכירורגי במרפק טניס

במקרה שהטיפול הפיזיותרפי לא עוזר, ושאר נסיונות הטיפול מעלים חרס, ניתן לבצע ניתוח לטיפול במרפק טניס. בדרך כלל מטפלים באופן שמרני לפחות במשך שנה, על מנת לוודא שאין ברירה אלא ללכת לניתוח.

במהלך הניתוח מסירים את הרקמה הפגועה ובכך מקלים על הכאב, ולאחריו נדרשת תקופה ארוכה של שיקום. למרות שמדובר בפעולה פולשנית ולא נעימה, ברוב המקרים הניתוח יעיל ביותר ומוביל להעלמת הכאב. חשוב לזכור שבמידה והדלקת הופיעה על רקע פעילות תעסוקתית או משחק טניס, יש להפסיק את הפעילות ולהיזהר מאוד מפעילויות אחרות העלולות לגרום לחזרתה של הפגיעה.

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
כתבות נוספות בנושא
טיפול הומאופתי - התחילו את מסע הריפוי שלכם
דילוג לתוכן