'קוליק' הוא השם שניתן לכאבים הבלתי מוסברים שתינוקות נתקפים בהם בשבועות הראשונים לחייהם.
לרוב, יחלפו התקפי הכאב הללו כשהפעוט יגיע לגיל שלושה חודשים. קיימים מקרים שבהם התופעה נמשכה אף מעבר לגיל זה.
עולם הרפואה משתמש בהגדרה מעורפלת: קוליק הוא מצב שבו תינוק בריא חווה התקפים בלתי מוסברים של כאבים בבטן. הסיבה לכך היא שכיום לא ברור מהי התופעה הזאת ומה הן הסיבות הגורמים להיווצרה.
הסברה הרווחת היא שמדובר בגזים במערכת העיכול של התינוק. הכאבים נובעים מכך שהמערכת אינה פועלת באורח תקין בשבועות הראשונים לחייו ולכן אינה מסוגלת להתמודד עימם. לכאבי הקוליק אין כל טיפול ידוע העשוי למנוע את התפתחותם ולרוב הם חולפים מעצמם.
תסמינים
תינוק שנתקף בכאבי קוליק יצרח מכאב. ההתקף יהיה מלווה בעוויתות והתפתלויות, הרמת רגליים לכיוון הבטן, אגרופים קמוצים, פנים סמוקות מסבל ובכי חזק שאי אפשר להרגיעו בדרכים המקובלות. הסימפטומים הללו אינם דורשים טיפול רפואי, ולמעשה, לא קיימת אופציה רפואית להעלימם.
אם בנוסף לתסמינים אלה יופיע גם חום גבוה או הקאות הדבר מעיד על כך שלא מדובר בקוליק, אלא במשהו אחר הדורש התערבות רפואית. גם תינוק אדיש או חסר מנוחה באופן ניכר בזמן האכלה או שצואתו שינתה צבעה, רצוי להביא לבדיקה.
לרוב, האבחון של הרופא יהיה בדרך של שלילת אפשרויות. כלומר כל עוד שאין כל סימן לחולי והתינוק בשאר שעות היממה שמח וערני, האבחנה תהיה שמדובר בקוליק. מדובר בתינוק שאצלו לא התגלו הסימפטומים האחרים שהוצגו לעיל.
דרכי מניעה
למרות שטיפול רפואי לקוליק אין בנמצא, קיימות מספר דרכים להפחית את עוצמת הכאבים ולהרגיע את התינוק.
אחת הסיבות העלולות לגרום להתקף קוליק היא הנקה לא נכונה. יועצות הנקה ממליצות לעשות זאת בתנוחה הנכונה שתביא לכך שהתינוק יקבל את הכמות הרצויה של המזון המתאימה לגילו. כמות גדולה מידי של מזון יוצרת גזים במערכת העיכול.
הדבר נכון גם לגבי האכלה בבקבוק. יש להחזיקו בזווית הנכונה על מנת שלא ייווצר מצב שהתינוק יונק גם אוויר ביחד עם המזון. האם צריכה לבדוק שבפטמת הבקבוק לא נותר אוויר העלול להבלע ביחד עם האוכל.
שחרור אוויר לאחר ההאכלה הוא דבר חשוב ביותר. גם תינוקות יונקים וגם אלה הניזונים מבקבוק צריכים לעשות "גרעפס" אחרי הארוחה. מניחים את התינוק על הכתף, כך שהבטן שלו נמצאת ממש בסמוך לעצם הבריח וממתינים עד שייצא גרעפס.
אפשר לעזור על ידי טפיחות קלות על הגב. לא מומלץ להקפיצו או לנדנדו אחרי האוכל, הדבר עלול לעורר הקאה.
הקלת הכאב בעת התקף קוליק
גם אם כל ההמלצות שבפסקה הקודמת יושמו במלואן, אין הדבר מבטיח במאת האחוזים שהתקף הקוליק הבא לא יופיע. וכאשר זה קורה כיצד ניתן להקל על סבלו של התינוק. להלן מספר עצות:
1. נשיאת התינוק על זרוע אחת כאשר הוא שוכב על בטנו. התנוחה הזאת נקראת 'נמר על עץ'. נדנוד קל וטפיחות על הגב יעזרו לו להתמודד עם הכאבים. לעיתים תחול רגיעה במצב בעקבות נקיטת פעולה זאת.
2. הנחת התינוק על הכתף גבוה ככל הניתן. רצוי שהבטן שלו תהיה ממש על העצם. גם כאן תנודות קלות וטפיחות עדינות על הגב יעזרו להקלה בכאב. אפשר ללכת הלוך וחזור. התנודות הנלוות לצעדי ההליכה מרגיעות את הכאבים.
3. מנשאי בד בהם התינוק מוצמד אנכית לגוף האם וכן מנשאים מערביים שבהם הוא שוכב בתנוחה אופקית עשויים לעזור. בטנו של התינוק נלחצת מעט בעת נשיאתו כך והדבר מקל על כאביו.
4. אפשר להניח את התינוק על ברכי אחד ההורים כשהוא על בטנו ולטפוח קלות על גבו. פעולה זו גם אמורה להקל עליו בעת התקף קוליק.
5. עצה נוספת היא להניח את התינוק על הגב ולקפל את רגליו כלפי הבטן. תנועה זו אמורה לעזור בשחרור גזים.
6. טיול בעגלה ובכלל הליכה עמו וכל סוג של תנועה עדינה יעזרו מאוד בהקלת הכאב.
ראו גם בנושא: