כאבים בחזה

החזה הוא אזור חשוב מאוד בגוף ומכיל את האיברים החיוניים ביותר – הלב והריאות. כלוב הצלעות מכיל את האיברים ואחראי להקנות להם הגנה, ומכיל שרירים שמספקים יכולת לבצע את פעולות הנשימה.

שרירי החזה החיצוניים נקראים Pectoralis Major & Minor ואחראים על חלק מתנועות הידיים. כמו כן, אצל הנשים החזה מכיל גם את רקמת השד.

הלב והריאות הם האיברים החשובים ביותר בגוף הממוקמים בתוך בית החזה, וללא פעילות תקינה שלהם לא ניתן לחיות באופן סביר.

הלב, הוא משאבת הדם של הגוף, ותפקידו להניע את מחזור הדם העובר ברקמות השונות. הלב מקבל דם שאינו מחומצן ועשיר בפחמן דו-חמצני המגיע דרך הוריד הנבוב, מזרים אותו אל הריאה שמחמצנת אותו, ומשם דם מחומצן חוזר אל הלב ומוזרם על ידי אבי העורקים אל הרקמות השונות. לשם ביצוע הפעולות המרשימות האלה, יש צורך בתיאום מושלם בין חלקי הלב השונים המתאפשר על ידי פעילותם התקינה של המסתמים.

הריאות, הן איבר חשוב ביותר שאחראי לקלוט את האוויר המגיע כתוצאה מהנשימה ולהעביר את החמצן אל הדם. בנוסף, הריאות מאפשרות את סילוק הפחמן הדו-חמצני בזמן הנשיפה. את הריאות עוטפת שכבה הנקראת פלואורה, ובתוך הריאות ניתן למצוא את הנאדיות שאחראיות לחילוף הגזים.

הריאות הן איבר הבא במגע ישיר עם העולם החיצוני, ולכן חשופות לפתולוגיות שונות הנגרמות על ידי פתוגנים וחלקיקים שונים הנשאפים.

הגורמים לכאבי חזה

כאב בחזה עלול להיגרם מארבעה גורמים עיקריים: כאב נשימתי, כאב מדיאסטינלי, כאב של שרירים וכאב ממקור עצבי. הכאב הנשימתי מתחזק בזמן נשימה, שיעול או עיטוש ומעיד על דלקת בקרום הפלאורה. מדובר בכאב חד מאוד שכאמור מוגבר בזמן שמאמצים את הריאות, ואופייני לזיהומים שונים ולדלקות המערבות את קרום הפלואורה.

כאב מדיאסטינלי מורגש בחלקו המרכזי של החזה ומעיד בדרך כלל על תעוקת חזה או בעיות לבביות אחרות. במקרים רבים הכאב המדיאסטינלי מקרין גם לאזורים אחרים, כמו לדוגמא כאב ביד שמאל ששכיח במקרים של אוטם שריר הלב. כמו כן, התכווצות הוושט או מפרצת של אבי העורקים עלולים גם כן לגרום לכאב עז במרכז החזה.

סוג נוסף של כאב בחזה הוא כאב של שרירים או של השלד. כאב זה בא לידי ביטוי לאחר התכווצויות שרירים או שבר בצלעות, ואופייני מכיוון שאפשר למקם אותו באופן מדוייק וממש "לשים עליו אצבע".

הכאב של השרירים מתגבר בזמן תנועת החזה ונחלש בזמן מנוחה, ואופייני מאוד לפגיעות טראומה חיצוניות.

סוג הכאב הנדיר יותר הוא כאב ממקור עצבי, שגורם לכאב שטחי ביותר שנגרם מרגישות יתר של העצבים השטחיים של העור. במהלך כאב מסוג זה ההרגשה הכללית שורפת ומרגישים תחושת נימול בחזה. הכאב העצבי אופייני בעיקר לחולים מדוכאי מערכת החיסון ונדיר בקרב אנשים בריאים.

ממה נגרם הכאב בחזה?

עיקר הכאבים בחזה נגרמים מדלקות או גידולים בריאות ובעיות לבביות. מקרים של כאב בשרירים, בעצמות או על רקע עצבי נדירים יותר ופחות שכיחים בקליניקה.

לחץ על קרום הפלאורה

אחת הסיבות הנפוצות לכאב בחזה הוא דלקת ריאות המערבת את הפלואורה. הצטברות התסנין בריאות עלול להגיע בסופו של דבר אל קרום הפלואורה המכיל קצוות עצבים שגורמים לכאב לאחר מגע עם תהליך דלקתי או נוזל.

במקרים אחרים, גידול ריאתי עלול גם כן ללחוץ על קרום הפלאורה ובסופו של דבר לגרום לכאב. הגידול גדל בתוך רקמת הריאה ועלול בסופו של דבר לבלוט החוצה וללחוץ על קרום הפלאורה, ובכך לגרום לכאב חד שמתגבר בזמן נשימה.

כמו כן, תסחיפים ריאתיים עלולים גם כן ללחוץ על קרום הפלאורה ולגרום לכאב, אך עלולים גם לגרום לכאב מדיאסטינלי העמום יותר ושונה מהכאב הפלואוריטי.

בעיות לב וכלי דם

הגורמים העיקריים לכאב מדיאסטינלי הם כאמור בעיות לב וכלי דם שמובילים לכאב אופייני מאוד העלול להקרין לאיברים נוספים.

תעוקת חזה, אוטם שריר הלב ובעיות לב נוספות עלולות להוביל לכאב עמום בקדמת החזה. בנוסף, בעיות כלי דם  או פתולוגיות בוושט עלולים גם כן לגרום להתפתחות כאבים מדיאסטינליים, וחשוב לזכור אותם כאשר באים לבצע אבחנה של כאב עמום בקדמת החזה.

ראו גם:

באילו מצבים יש כאב בשד וכיצד ניתן לטפל? מידע על כאב בשד

התקף לב

היפרוונטילציה – נשימת יתר

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
כתבות נוספות בנושא
טיפול הומאופתי - התחילו את מסע הריפוי שלכם
דילוג לתוכן