כאב טרום וסתי

כאבכאב טרום וסתי או תסמונת טרום וסתית (Premenstrual Syndrome – PMS) הינה תופעה ידועה, אשר מציקה לנשים רבות בגיל הפוריות. השכיחות המדוברת היא כי 80% מהנשים סובלות מהתופעה ברמה זו או אחרת.

 תסמונת זו מורכבת ממספר תסמינים (פיסיים ופסיכולוגיים) אשר יכולים להופיע בנפרד או במשולב. תסמינים אלה, המופיעים כשבועיים ימים לפני קבלת הווסת, בדרך כלל, יהיו חמורים וקיצוניים יותר מאשר הרגשה טרום וסתית נורמטיבית.

נשים אשר סובלות מ PMS, ידווחו על פי רוב, על מגבלה כלשהי בפעילות היום יום, ועל גורם זה כסיבה להיעדרויות מיום עבודה או עיסוקים. למרות שנשים רבות עשויות להרגיש את בוא התסמינים, ולצפות למועדן המיוחד, הכאב הינו קיצוני בחומרתו ואינו ניתן לשליטה בטרם החל.

תסמיני הכאב הטרום וסתי

לתסמונת זו ישנם סימפטומים ותסמינים רבים, כך שנשים רבות עלולות לסבול מתסמינים מיוחדים להן. יש האומרים כי התסמונת כוללת 60 תסמינים ויותר.

עם זאת, יש גם מספר מאפיינים עיקריים אשר מייחדים את התסמונת ואת מספר הימים הקודם לווסת והם: עצבנות, מתח ודיכאון.

תסמינים נוספים מהם עלולה לסבול האישה הינם כאבים בשדיים, ירידה או עלייה בחשק המיני, רעב בלתי ניתן לשליטה, כאבי בטן חמורים, עצירות, הופעת אקנה באזור הפנים ונדודי שינה.

התסמינים המאפיינים מופיעים בצורה דומה מדי חודש בחודשו, אולם תיתכן החמרה או הקלה ברמת חומרתם. אבחון PMS, יתבסס על הסיפור הקליני אותו מציגה האישה, ודיווחה על תסמינים חוזרים במשך מספר חודשים.

לרוב, תסמינים אלה ייעלמו עם התחלת הוסת או מספר ימים לאחר מכן. היקף ההופעה ודרגת החומרה בה מורגשים התסמינים תקבע האם אלה הם מאפיינים נורמטיביים אשר מלווים את תקופת המחזור החודשי, או תסמונת PMS.

הגורמים לכאבים טרום וסתיים

הגורמים המדויקים לתסמונת זו אינם ידועים די צורכם, אולם יש החושבים כי נשים המאופיינות בחיי היום יום בלחץ, ונוטות להיות חרדתיות ייטו לסבול מתסמונת זו יותר מאשר חברותיהן.

הסטטיסטיקה מדברת כי על פי רוב נשים אשר חוות דיכאון, יסבלו גם מתסמונת קדם וסתית. לא נמצאו הבדלים פיסיים בין הנשים אשר סובלות מהתופעה ונשים אשר אינן סובלות, מבחינת רמת ההורמונים בגופן, אורך המחזורים או מאפיינים כימיקלים.

עם זאת, נראה כי לתסמונת זו ישנו מרכיב גנטי, כך שאישה אשר אימה סבלה מהתסמונת תטה לסבול אף היא.

כיום, נהוג לחשוב שהסיבה לתסמונתPMS  היא ברגישות של מערכת העצבים המרכזית, או ברמות הסרוטנין, או בחסר תזונתי אשר מתבטא בחסר במגנזיום או ויטמין B. מעבר לכך, יש הגורסים כי צורת מזון לא מאוזנת, כמו למשל שתיית כמויות רבות של קפאין מחמירה את התסמונת.

אמצעי טיפול

טיפול קונבנציונלי ייעשה רק במקרים נדירים, בהם מרגישה האישה דיכאון עמוק (באמצעות תרופות מקבוצת SSRI), או כאשר ניכרת בעיה הורמונלית.

טיפולים אחרים אשר עשויים להיות לעזר כוללים התעמלות, כדורי הרגעה ושיכוך כאבים, דיקור סיני ומיני שיטות אלטרנטיביות אחרות, ביניהן שיטת פאולה.

לרוב, הטיפול אשר יוצע צריך להיות משולב ולתת פתרונות לשלל התסמינים הקיימים. למשל בבעיות עור, יש להפנות את האישה לרופא עור, ובבעיות פסיכולוגיות או פסיכיאטריות, יש להפנות את האישה לרופא המומחה.

עם זאת, ישנה גישה האומרת, כי על הנשים אשר סובלות מתסמונת PMS, לדעת לחיות עם תסמינים אלה, על פי ראות עיניה ויכולותיה. פעמים רבות, יימצאו הנשים כי הדרך הטובה ביותר להתמודד עם התופעה, היא להעסיק את הגוף והנפש, כך שאפשר יהיה לא לחשוב או להרגיש את אותם כאבים ומיחושים.

ראו גם:

כאבים בפי הטבעת

כאבי מחזור

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
כתבות נוספות בנושא
טיפול הומאופתי - התחילו את מסע הריפוי שלכם
דילוג לתוכן