דלקת בתוספתן (אפנדיציטיס)

אפנדיציטיסדלקת בתוספתן, המוכרת בשם "אפנדיציטיס" היא מצב בו התוספתן הופך לדלקתי ומתמלא במוגלה. זהו מצב שכיח ביותר בגילאים 10 עד 30, ובדרך כלל מסתיים בניתוח קל להוצאת התוספתן.

התוספתן הוא איבר קטן (בגודל של זרת) היוצא מחלקו הימני של המעי הגס. במקרים שונים, התוספתן מפתח דלקת קשה, על רקע חסימה או זיהום, אשר ללא טיפול עשויה לגרום להתפוצצות שלו ולנזק חמור ביותר.

אפנדיציטיס מזוהה על ידי כאב ברביע הימני התחתון של הבטן, אך לא תמיד זהו הסימן העיקרי, ופעמים רבות הכאב מפושט מאוד והופך לממוקם רק לאחר זמן רב.

ההרגשה הכללית והסימנים של דלקת התוספתן

דלקת בתוספתן היא מצב חריף ביותר, שמאופיין על ידי התלונות הבאות:

  • כאב עמום ומפושט בהתחלה – בשעות הראשונות לאחר תחילת הדלקת, מתבטא כאב עמום בכל אזור הבטן. במקרה זה לא ניתן למקם כאב, וההרגשה הכללית היא של כאב בטן "בכל הבטן".
  • כאב חד לאחר מספר שעות – לאחר מספר שעות הכאב הופך לחד יותר ומתחיל להתכנס לכיוון הרביע הימני התחתון. במקרה זה ניתן כבר למקם את הכאב ולהצביע על האזור בו כואב.
  • רגישות ברביע הימני התחתון – מטופלים הסובלים מאפנדיציטיס מתלוננים על כאב רב בזמן שנוגעים באזור הרביע הימני התחתון. במקרים אלה מדובר בכאב חד מאוד שמתבטא בכל מגע.
  • "ריבאונד" – מצב בו הכאב מוחמר כאשר עוזבים את נקודת הלחיצה. בבדיקה זו הרופא לוחץ על אזור הרביע הימני תחתון ועוזב במהרה. סימן ריבאונד חיובי מופיע כאשר בזמן עזיבת הלחץ הכאב מתגבר. זהו סימן טיפוסי וחשוב מאוד של דלקת התוספתן וחובה לבדוק אותו בכל חשד כזה.
  • החמרה בכאב בשיעול, הליכה או קפיצה – מטופלים הסובלים מדלקת בתוספתן מתלוננים על החמרה בכאבים בכל פעולה פיזית, אפילו שיעול. במקרים כאלה, המטופל לא יכול ללכת או לקפוץ כאשר מבקשים ממנו, ואפילו פעולות של הזזת הרגל בשכיבה מלוות בכאב. בשלב זה, הכאב מוחמר בגלל לחץ של שרירי הבטן ושרירי הגב התחתון על התוספתן שגורם להגברת תחושת הכאב.
  • בטן קשה – סימני דלקת בבטן מאופיינים בבטן קשה שאינה רכה למגע. זהו סימן די ראשוני בו יש להבחין בשלב מוקדם של המחלה.

סימנים כלליים נוספים של דלקת התוספתן

מלבד הסימנים שתוארו, דלקת התוספתן עלולה לגרום לסימנים כלליים אחרים. אחד הסימנים הנפוצים ביותר הוא בחילה והקאות, הנגרמים אצל רוב החולים בדלקת התוספתן. מלבד זאת, קיימת תחושה כללית רעה המלווה בחום 37.5-38.5 ובאובדן תיאבון. בנוסף, עלולים להיגרם שינויים בפעולת המעיים המתבטאים בשלשול, עצירות או גזים.

אבחנה

מלבד הסימנים המאפיינים והבדיקה הפיזיקלית, חשוב להגיע להגיע לאבחנה מתאימה בזמן. כזכור, הטיפול בדלקת בתוספתן הוא ניתוח להסרת התוספתן ואבחנה שגויה עלולה לגרום לניתוח מיותר ולכריתת התוספתן ללא סיבה.

  • בדיקה פיזיקלית והיסטוריה רפואית – הופעת הסימנים השונים חשובים ביותר לאבחנה. במקרים שאינם חד משמעיים משאירים את המטופלים להשגחה במיון על מנת לראות את התקדמות הסימנים.
  • בדיקת אולטרסאונד – בדיקת ההדמיה השימושית ביותר לאבחנה של דלקת בתוספתן היא בדיקת אולטרסאונד, אשר באפשרותה להדגים את התוספתן המודלק. במקרים בהם לא ניתן לאבחן באמצעות האולטרסאונד, או שהתוצאות לא חד משמעיות ניתן לבצע בדיקת CT אשר תשיג תוצאות טובות יותר.

בדיקת דם ושתן – בדיקת דם יכולה להראות עלייה בספירה הלבנה שמעידה על זיהום. בבדיקת השתן, רוצים לשלול מצבים אחרים שגורמים לסימנים דומים כמו דלקת בדרכי השתן או אבנים בכליות (הגורמים להופעת כדוריות דם אדומות בשתן).

ראו גם:

נפיחות בבטן

תסמונת המעי הרגיז

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
כתבות נוספות בנושא
טיפול הומאופתי - התחילו את מסע הריפוי שלכם
דילוג לתוכן