גיד הוא רקמה סיבית וחזקה ביותר המחברת בין עצם לשריר. קיימים מצבים בהם מופיע תהליך דלקתי בגיד, הגורם לכאב רב, הפרעה בתנועתיות וקושי להפעיל את השרירים המעורבים.
הכאב המופק מדלקת גידים מופיע בדרך כלל מחוץ למפרק עצמו, וברוב המקרים מופיע רק בתנועה אקטיבית של המפרק. האזורים השכיחים ביותר בהם מופיעה דלקת גידים הם הגפיים – מפרק הכתף, המרפק, פרק כף היד, הברך וכף הרגל. קיימים מקרים חריגים בהם דלקת גידים מסתבכת וגורמת לקרע בגיד, ובמקרים אלה יש לעבור טיפול כירורגי. בשאר המקרים, מסתפקים בטיפול תרופתי לשיכוך הכאב ובפיזיותרפיה.
הגורמים לדלקת גידים
הכאב המתבטא בדלקת גידים מופיע לאחר התחלת תהליך דלקתי באזור הגידים, הנגרם כתוצאה מסיבות שונות:
- פציעה – תנועה חדה מדי או חבלה יכולה לגרום לפגיעה בגיד ולהופעת הדלקת.
- תנועה חוזרת – אחת הסיבות השכיחות ביותר לדלקת גידים היא תנועה חוזרת שגורמת לשחיקה של רקמת הגיד והופעת הדלקת. ברוב המקרים, הדלקות האלה מופיעות אצל ספורטאים מקצוענים וחובבים, ולאנשים העוסקים בפעילות מאומצת הדורשת הפעלה חוזרת של שרירים מסויימים. דלקות הגידים הנפוצות הנגרמות כתוצאה מפעילות חוזרת הן: tennis elbow המתבטא בדלקת במרפק, trigger finger המתבטא בדלקת בגידי האצבעות ו-jumper's knee המתבטא בדלקת בגיד הברך.
- הפעלה לא נכונה של הגיד – קיימים מקרים בהן טכניקה לא נכונה או שימוש במערכת השלד בצורה הגורמת להעמסת משקל באופן לא תקין מובילים לפגיעה קשה בגידים.
ביטוי דלקת גידים
הסימנים העיקריים של דלקת גידים כוללים:
- כאב – המתבטא ככאב חד המופיע בעיקר כאשר מנסים להזיז את הגיד הפגוע. מדובר בכאב נקודתי ביותר אשר מתחזק בפעילות מאומצת ונחלש לאחר מנוחה.
- רגישות – אנשים רבים הסובלים מדלק גידים מתלוננים על רגישות יתר באזור הפגוע. ברוב המקרים, נדרשת לחיצה משמעותית להפקת הכאב, אך קיימים גם מקרים בהם מגע קל גורם להפקת כאב.
- נפיחות – בחלק מהמקרים עלולה להתפתח נפיחות באזור הפגוע. מקרים אלה מבטאים בעיקר פגיעה אקוטית, ואינם מופיעים בכל המטופלים.
גורמי סיכון לדלקת גידים
קיימים מספר גורמים המגבירים את הסיכון לדלקת גידים:
- חוסר גמישות – אנשים הסובלים מגמישות לקויה מועדים יותר לפתח דלקות גידים, מכיוון שהסיכויים שלהם להיפצע או להניע את הגפיים בצורה לא תקינה גבוהים יותר. יש לציין שבמקרים רבים גיל מבוגר גורם לירידה בגמישות ובהגברת הסיכון להתפתחות דלקת גידים.
- פעילות גופנית – למרות שפעילות גופנית היא דבר מומלץ בכל גיל, קיימים מקרים בהם היא מובילה לדלקות גידים. ענפי הספורט העיקריים המגבירים את הסיכון לדלקת גידים הם כדורסל, גולף, ריצה, שחייה וטניס.
- תעסוקה – דלקת גידים מוכרת גם כמחלה תעסוקתית, המופיעה בעיקר אצל אנשים העוסקים במקצועות הדורשים מהם תנועה מחזורית לאורך כל יום העבודה.
הטיפול בדלקת גידים
הטיפול בדלקת גידים ניתן על מנת להקל על הכאב ולהפחית את התהליך הדלקתי, ומתבסס על מנוחה, טיפול תרופתי, פיזיותרפיה וטיפול כירורגי.
- מנוחה וקיבוע – במקרים של דלקת גידים נדרשת מנוחה מוחלטת לפרק זמן של 4-6 שבועות, ובמקרים בהם קשה לנוח ניתן להשתמש בקיבוע.
- טיפול במשככי כאבים – תרופות לשיכוך כאבים ממשפחת ה-NSAID כמו נקסין, אטופן וסלבקוקס מקלות מאוד על הכאב ועוזרות להפחתת הסבל. תרופות אלה הן גם בעלות יכולות אנטי דלקתיות, ולכן עוזרות מאוד לסובלים מדלקת גידים.
- טיפול בסטרואידים – במקרים שמשככי הכאבים והמנוחה לא עוזרים, ניתן לטפל בסטרואידים אשר מפחיתים את התהליך הדלקתי באופן דרמטי. הטיפול המקובל הוא הזרקת קורטיזון אל הגיד, אשר מקל באופן משמעותי על הכאב והתהליך הדלקתי. יש לציין כי סדרה של מספר טיפולים בסטרואידים בהזרקה יכול לגרום להחלשת הגיד ואף להביא ליצירת קרעים.
- פיזיותרפיה – טיפולי פיזיותרפיה הוכחו כמקלים על הכאב ומשפרים את המצב. תרגילי הפיזיותרפיה עוזרים להרגיל את הגוף לתנועה נכונה וטכניקות נוספות גורמות להקלה משמעותית על הכאב והפחתת הדלקת.