דורבן בעקב

דורבן בעקבדורבן בעקב הוא תופעה נפוצה יחסית בה בליטה קטנה בעקב גורמת לכאב רב ביותר. מדובר בבליטה גרמית המורכבת בעיקר מרקמת עצם וסידן, המתפתחת בצורה אבנורמלית בכף הרגל.

הבליטה הזו גורמת להופעת כאב עז וקשיים ביציבה, ולכן לכאבים בלתי נסבלים אשר דורשים בדרך כלל טיפול.

מה גורם לדורבן בעקב?

במצבים תקינים, הקשת הארוכה של כף הרגל (אשר נקראת גם הקשת הפלנטרית) משמשת כ"בולם זעזועים", ותומכת בכף הרגל בפעולות השונות.

כאשר העומס על הקשת גדול מדי, עלולים להתפתח קרעים מיקרוסקופים בקשת, ובמהלך תהליך הריפוי עלול להתפתח הדורבן. קיימים מספר גורמים המובילים לדורבן בעקב ולכאבים הטיפוסיים הקשורים אליו:

* התפתחות רקמה גרמית בקשת הארוכה – הסיבה הנפוצה ביותר להופעת דורבן בעקב הוא התפתחות של רקמה מסויידת בקשת הארוכה של כף הרגל. פעילות מאומצת של כף הרגל גורמת בדרך כלל להופעת קרעים מיקרוסקופיים בקשת הארוכה. במקרים של פעילות ממושכת, קרעים אלה לא מתאחים כשורה, ובתהליך הריפוי נוצרות הבליטות הגרמיות המתוארות כדורבן.

* התעבות הקשת הארוכה בשילוב עם דורבן קטן – קיימים מקרים בהם הדורבן קיים, אך אינו גורם בעצמו ליצירת הכאב אלא התעבות הקשת הגרמית בשילוב עם הדורבן עצמו גורמים להתפתחות הכאב.

* קיצור של גיד האכילס – מקרים אלה מובילים להפרעה בגמישות כף הרגל הגורמת ליצירת עומס רב על הקשת האורכית. כתוצאה, מתיחת הקשת העלולה להביא לקרעים, כאב ובעתיד להתפתחות דורבן.

סימנים של דורבן בעקב

הכאב של דורבן העקב הוא טיפוסי, ומתאפיין על ידי:

* כאב דוקר בעקב – הכאב האופייני המתאר דורבן הוא כאב דוקר וחזק מאוד באזור העקב. מטופלים רבים מתלוננים על תחושה של "דקירה עם סכין", ומדובר בכאב אופייני וקיצוני ביותר. הכאב מופיע בצורה הקשה ביותר בדרך כלל בצעדים הראשונים בבוקר לאחר ההתעוררות מהשינה או לאחר עמידה ממושכת.

* התפתחות איטית והדרגתית – התפתחות הדורבן היא תהליך הדרגתי, ולכן הכאב מחמיר עם הזמן, מכיוון שככל שהבליטה הגרמית הופכת לגדולה יותר, הכאב מחמיר.

* הכאב מופיע ברגל אחת בלבד – ברוב המקרים הדורבן מתפתח ברגל אחת בלבד, בגלל חלוקת עומס לא שווה בין שתי כפות הרגליים. יש לציין שקיימים מקרים של התפתחות דורבן בשתי הרגליים, אך מקרים אלה נדירים יחסית.

טיפול בדורבן בעקב

הטיפול בדורבן בעקב יעיל מאוד, וכמעט כל הסובלים מכאבים על רקע דורבן מצליחים להבריא בטיפול שמרני לאחר מספר חודשים. מלבד שימוש בקרח וקיבועים, דרכי הטיפול המקובלות הן:

* תרופות – מטרת הטיפול התרופתי היא להקל על הכאב ולהפחית את התהליך הדלקתי. חשוב לזכור שהבסיס של התפתחות הדורבן הוא קרעים ותהליך דלקתי המובילים ליצירת בליטה גרמית, ולכן הפחתת הדלקת עוזרת להפסקת התהליך הפתולוגי. התרופות המשמשות לטיפול הן NSAIDs (כמו איבופרופן, נפרוקסן וכו') להקלה על הכאב וסטרואידים להקלה על הדלקת. הסטרואידים ניתנים במקרה זה בהזרקה.

* פיזיותרפיה – חשובה להארכת גיד אכילס ולחיזוק שרירי הרגליים. בדרך זו משיגים יציבות לעקב ומפחיתים את העומס על הקשת הארוכה.

* טיפול בגלי קול – סוג נוסף של טיפול המגביר את קצב ההחלמה של כף הרגל הוא טיפול באמצעות גלי קול. טיפול זה מומלץ למטופלים שלא השיגו שיפור משמעותי לאחר טיפול תרופתי.

* טיפול כירורגי – במצבים קיצוניים, נדרש טיפול כירורגי להסרת הדורבן מהעקב. טיפול זה מומלץ לאנשים שכשלו במהלך הטיפול השמרני ואשר סובלים מכאבים קשים ביותר. הניתוח כולל תופעות לוואי כמו היחלשות הקשת הארוכה והפרעה ביציבות כף הרגל, ולכן משתמשים בו רק במקרים קשים ביותר.

* טיפול אלטרנטיבי – ישנם גם טיפולים אלטרנטיביים לטיפול בתופעה הטורדנית. מבצעים אבחון מעמיק של הבעיה ומתאימים טיפול ייחודי המשלב טכניקות שונות ביניהם – גלי הלם, פיזיותרפיה, דיקור יפני, התאמת מדרסים ועוד. כדאי לציין שניתן לקבל החזר כספי מהביטוחים השונים וכן יש תעריפים מיוחדים לחברי קופות החולים השונות.

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
כתבות נוספות בנושא
טיפול הומאופתי - התחילו את מסע הריפוי שלכם
דילוג לתוכן