צירי ברקסטון היקס, הידועים גם בשם צירים מדומים הם התכווצויות חלשות, איטיות ולא סדירות של הרחם אשר יכולות להופיע במהלך ההריון.
מדובר בכאבים אופייניים והתכווצויות לא מוסברות אשר מופיעים לרוב במחצית השניה של ההריון. בדרך כלל, כאשר מדובר בהריון הראשון נשים רבות נוטות להתבלבל בין צירי ברקסטון היקס לצירים ה"אמיתיים". בהריונות הבאים, עם הניסיון וההיכרות עם ההרגשה של הצירים רוב הנשים כבר יודעות להגיד מתי מדובר בצירים אמיתיים ומתי בצירי ברקסטון היקס.
ההבחנה בין צירי לידה אמיתיים לבין צירי ברקסטון היקס
כל אישה בהריון מתרגשת לקראת הרגע בו יופיעו צירים והלידה המיוחלת תתחיל ומסיבה זו חשוב מאוד להבין מהי התחושה של הצירים אשר מבשרים על רגע הגעת הלידה.
אצל רוב הנשים, הצירים הראשונים אשר יורגשו במהלך ההריון יהיו צירי ברקסטון היקס, אשר ידועים גם בשם צירים מדומים מכיוון שהם אינם קשורים לתחילת תהליך הלידה.
באופן כללי, צירי ברקסטון היקס מופיעים לאחר התכווצויות לא סדירות ולא פונקציונליות של הרחם, ולרוב אינם מבשרים על תהליך פתולוגי או מדאיג. לעומת צירי ברקסטון היקס, הצירים האמיתיים חזקים יותר, סדירים יותר וארוכים יותר, ובסופו של דבר רוב הנשים לומדות להכיר את ההבדל בין הצירים.
המאפיינים החשובים של צירי ברקסטון היקס לעומת צירי לידה רגילים הם:
- תחושה של התכווצויות בבטן – צירי ברקסטון היקס גורמים לתחושה של התכווצות בבטן, אשר חלק מהנשים יתארו כמו כאבי מחזור. לעומת צירים אמיתיים, אשר מתחילים לרוב בגב ובאזור המותניים ומתקדמים לכיווץ הבטן, צירי ברקסטון היקס ממוקדים לבטן בלבד. נשים מנוסות אשר אינן בהריון הראשון מכירות כבר את ההרגשה של הצירים ולכן יודעות בעצמן שמדובר בצירים מדומים בלבד.
- צירים לא סדירים – לעומת צירי לידה אמיתיים המופיעים בצורה סדירה 3-5 פעמים כל 10 דקות, צירי ברקסטון היקס אינם סדירים. כאשר מופיעים צירי ברקסטון היקס, קצב הופעת הצירים לא יהיה קבוע, משך הצירים ישתנה וכמות הצירים תהיה שונה מאשר בצירים אמיתיים.
- עצמה פחותה – לעומת צירים אמיתיים, צירי ברקסטון היקס חלשים יותר והתכווצות הרחם במקרים אלה קטנה יותר. במשך הזמן, עצמת הצירים יכולה לגדול בהדרגה אך בכל מקרה מדובר בצירים בעצמה פחותה לעומת צירים אמיתיים.
- צירים קצרים יותר – בדרך כלל, צירי ברקסטון היקס קצרים יותר לעומת הצירים האמיתיים, ונמשכים לרוב עד 60 שניות (לעומת 60-90 שניות בצירי לידה).
דרכים להקלה על צירי ברקסטון היקס
ברוב המקרים, צירי ברקסטון היקס נסבלים ומלבד אי נוחות אינם דורשים טיפול מיוחד. במידה וקיים רצון להקל על התחושה, ניתן לבצע אמבטיות חמות ולנסות להירגע בטכניקות הרפיה שונות. כמו כן, שתיית מים יכולה בהחלט להפחית את ההתכווצויות, ומומלץ לשנות את תנוחת הישיבה או השכיבה עד שמגיעים למצב הנוח ביותר.
מתי לפנות למיון יולדות
בדרך כלל, הופעה של צירי ברקסטון היקס לא דורשת הגעה אל מיון יולדות. במידה וקיימת הרגשה חריגה או אי נוחות מדאיגה, ניתן בהחלט לפנות לרופא לבדיקה. למרות שצירי ברקסטון היקס הם הסתמנות תקינה של ההריון ואינם נחשבים למצב מדאיג, מומלץ לפנות למיון יולדות במידה והצירים מלווים בהפרשה כלשהי (דמית או מימית), או במידה והצירים מתגברים והופכים לסדירים וחזקים יותר.
חשוב לזכור שככל שגיל ההריון מתקדם יותר, כך הסיכוי שמדובר בצירים אמיתיים ובהתחלה של לידה עולה, ולכן אחרי שבוע 37 מומלץ בהחלט לפנות בכל הרגשה של צירים לחדר הלידה.
ראו גם:
כאבי הריון – כאבי הריון בכל שלב