טרמדול הוא משכך כאבים המיועד לטיפול בכאבים חזקים עד חזקים מאוד אשר פותחה על ידי חברת רוקחות גרמנית בשנות ה-70. בנוסף לתפקידה לשיכוך כאבים לתרופה שימושים נוספים ביניהם טיפול בדאבת השרירים ובתסמונת רגל חסרת מנוח.
הטרמדול מסווגת כתרופה הפועלת על מערכת העצבים המרכזית המגיעה בצורות שונות הכוללות קפסולות אשר מיועדות לשחרור קבוע ומבוקר, בטבליות לשחרור קבוע ומורחב הנלקחות מתחת ללשון או לצורך ספיגה בלחיים, בפתיליה, אבקה, נוזל ואמפולות של תמיסה סטרילית המוזרקות לשריר או לווריד.
מינונים מומלצים
המנה המקסימלית המותרת לצריכה ליום היא של ארבע מאות מיליגרם בבליעה, או מנה של שש מאות מיליגרם כשהתרופה אינה עוברת במערכת העיכול. תרופות נוספות של טרמדול הנמכרות באופן מסחרי הן בעלות הגבלה חמורה יותר במנה המרבית המותרת לצריכה יומית. על פי הסיווג של רשות הבריאות האמריקאית מוגדרת הטרמדול כתרופה ברמת סיכון C, כלומר זוהי תרופה המסוכנת לנטילה בזמן היריון.
תופעות הלוואי העיקריות והשכיחות של התרופה הן בחילות, הקאות, גרד, הזעה והקאות, תופעות לוואי נוספות הן תחושת נמנום אף כי באופן פחות מזה של תרופות אופיואידיות שאינן סינטטיות.
ההשפעה האהובה: שחרור סרוטונין
טרמדול הוא אגוניסט חלש הפועל על קולטן אופיואיד האחראי על שחרור סרוטונין וכן מעכב ספיגה חוזרת של נוראדרנלין. התרופה מחייבת מרשם רופא והשפעתה מייצרת תחושה של רגיעה ושלווה, בדומה להשפעת אופיום ומאפייניו דומים לאלה של מורפיום והרואין אם כי עוצמתה פחותה.
בדומה לחומרים אופיואידיים התרופה עלולה לגרום לתלות פיזית ובעת ניסיון להפסיק את צריכת התרופה לאחר זמן ממושך יתכנו תסמינים דמויי שפעת והשפעות שליליות לאחר הפסקת השימוש בה.
הטרמדול הינה תרופה קלה להשגה באופן יחסי וזמינותה גבוהה, עובדות אלה הופכות את הטרמדול לפופולרי בקרב משתמשים שלא לצורך ותופעת ההתמכרות לה מוכרת וידועה, למרות שבאופן יחסי השימוש בטרמדול הינו בעל סיכון נמוך יותר להתמכרות ביחס לתרופות דומות.
התרופה משמשת גם כמשכך לחולי סרטן ובניגוד לנוגדי דלקת לא סטרואידים אין לטרמדול השפעה לטווח רחוק על הלב ואינה גורמת לכיבים, זוהי תרופה המשתייכת למשככי כאבים אופיואידים אולם אינה נחשבת כנרקוטית.
תופעות לוואי
תופעות הלוואי הנלוות לצריכת הטרמדול נחלקות לשלוש קטגוריות על פי רמת שכיחות הופעתן, התופעות הנפוצות ביותר כוללות:
- השפעה על מערכת העצבים המרכזית הגורמת לעייפות, כאב ראש, סחרחורת ונמנום.
- השפעה על מערכת העיכול הכוללת עצירות ובחילות.
תופעות בשכיחות נמוכה כוללות:
- בלבול, הזיות, דיכאון, פגיעה בקואורדינציה, הפרעות בשינה, רעד ועצבנות.
- תופעות של פריחה בעור וגרד.
- השפעה על הלב וכלי הדם בצורה של הרחבת כלי דם.
- השפעות על מערכת העיכול הכוללות כאבי בטן, חוסר תאבון, שלשול, נפיחות והקאה.
- הפרעות ראיה.
במקרים נדירים מופיעות תופעות הכוללות פרכוסים כאשר מדובר בעיקר במקרים בהם החולים נטלו מינון גבוה מהמומלץ או שנטלו את התרופה בשילוב עם תרופות אחרות.
התרופה הינה אופיואידית ואינה נוגדת דיכאון כאשר שימוש כרוני בה עלול להוביל לדיכאון, האפקט האופיואידי יותר בטווח הקצר התרוממות רוח זמנית אולם ישנם מטופלים המדווחים על שיפור מתמשך במצבים של דיכאון כאשר התלות בתרופה נמוכה והנזקים לטווח הארוך והקצר הינם מצומצמים ביותר.