כל אדם, בכל גיל ומין, צפוי לסבול מדי פעם מכאבי גב – כולל כאלו שמצריכים ממנו גיחה לרופא, או לפחות המתנה "עד יעבור זעם". אחת התלונות הנפוצות בהקשר הזה היא גב תפוס. כל אחד מחלקי הגב העיקריים (גב עליון, גב תחתון, כתפיים, צוואר וכדומה) עלול להיתפס, להקשות עלינו בתנועה או בהמשך שגרת החיים.
אבל האם צריך לקחת את הגב התפוס כמובן מאליו? ממש לא בטוח. היכרות עם הסיבות המביאות לכאבים מהסוג הזה, כמו גם דרכי האבחון והפתרון, יכולים להפוך את החיים שלנו לפשוטים פי כמה.
ממה נגרם גב תפוס?
כפי שרמזנו מעלה, אין אדם אשר צפוי להיות חסין מגב תפוס באופן מוחלט. המטרה שלנו היא לצמצם את הסיכויים שהגב שלנו ייתפס עד למינימום האפשרי, מה שבפועל יכול להתבצע באמצעות הקניית הרגלים נכונים. תחת זאת, יש מספר מצבים די נפוצים שמגדילים את דרגת הסיכון שלנו לסבול מבעיות שונות בגב.
אנשים אשר אינם מחלקים באופן שווה את חוליות עמוד השדרה, בין אם בעת ישיבה על המחשב, נהיגה או הליכה, עלולים להימצא בקבוצת סיכון מוגבר לבעיה. כך גם תנועות באלכסון, על אחת כמה וכמה תנועות פתאומיות וחדות אליהן הגוף שלנו אינו מוכן. כאשר אתם מחזיקים משאות כבדים – חפצים, תינוקות וכן הלאה – הקפידו לבצע זאת באופן מאוזן. טעות שכיחה נוספת היא החזקה של מלוא כובד המשקל בצד אחד, בעוד הצד השני נרפה לחלוטין.
באופן עונתי, אנחנו עדים לאנשים רבים המתלוננים על גב תפוס בחודשי החורף. לא ניכנס כאן לתהליכים הספציפיים המסבירים זאת, אבל השורה התחתונה היא אחת: על פי דעת רוב הקהילה הרפואית כיום, חשיפה לאוויר קר לתקופה ממושכת יחסית (מזגן, חלון וכן הלאה) עלולה להגדיל את הסיכויים לכך שהגב ייתפס. זו אחת הסיבות לכך שחום יכול לשפר את המצב. מקלחת חמה, או שינה בכרית מחוממת, עשויים להקל על המצב.
חשיבותה של התנועה
טעות נפוצה של אנשים רבים היא להפסיק את התנועתיות שלהם, לשכב במיטה או להישאר יושבים במקום שלהם למשך פרק זמן ארוך. זוהי "אסטרטגיה" הגיונית על רקע הקושי שלנו לזוז כאשר הגב תפוס, אבל ממש לא בטוח שכדאית. הסיבה היא שתנועה נכונה ומבוקרת עשויה לשפר פלאים את המצב, בעוד שחוסר תנועה דווקא "להנציח" אותו.
אנחנו לא טוענים כאן שאדם הסובל מגב תפוס צריך להתעלם מהכאבים ולהתאמן תוך הפעלת כוח פיזי רב, כמובן, אלא שכן חשוב לבצע תנועתיות כזו או אחרת. התנועתיות הזו יכולה להיות חיצונית אבל גם פנימית, בדמות שימוש בקרמים או במשחות שונות המיועדים להמריץ את האזור עליו הם נמרחים.
מגוון רחב של טיפולים
כיום יש לא מעט דרכי התמודדות עם גב תפוס, כאשר שילוב בין מספר אופני טיפול הוא בהחלט אפשרי. טיפולים אלטרנטיביים מקשת הרפואה המשלימה נפוצים מאוד להתמודדות עם בעיות גב בכלל ועם גב תפוס בפרט.
בין היתר מדובר כאן בטיפולים דוגמת מתיחות, פיזיותרפיה, מריחת משחות ועוד. אם מדובר בבעיה עמוקה בגב או בעמוד השדרה ייתכן שיהיה צורך בניתוח, אבל במקרים כאלו אתם צפויים להרגיש יותר מאשר גב תפוס בלבד.
לפעמים, חשוב לזכור, הזמן יעשה את שלו והגב ישתחרר. אם אתם חשים כאבים או תסמינים נוספים, סובלים משיבוש משמעותי בשגרת החיים או מבעיה תדירה שאינה נעלמת במהרה, יכול מאוד להיות שכדאי לכם לגשת לאבחון מקיף יותר לצורך בחינת שורש הבעיה. ככל שהאבחון ייעשה בצורה מהירה ומדויקת יותר, כך גדלים הסיכויים להתמודדות ראויה עם הבעיה.