האם נוכל לשלוט בכאבים דרך המוח?

מיתוס שאין לו אחיזה במציאות גורס שאנחנו משתמשים אך ורק ב-5 אחוזים מקיבולת המוח שלנו. כלומר, ישנן טענות שהמוח שלנוהאם נוכל לשלוט בכאבים דרך המוח? טומן בחובו כישורים עצומים שצפויים להתגלות. בעוד שטענה זו כשפשוטה כנראה איננה נכונה, הרי שמחקרים חדשים ומקרים מהחיים מבשרים שניתן בהחלט לאמן את המוח לצורך שליטה במנגנון הכאב בגוף. עד כמה אפשר באמת להפחית כאב דרך המוח? ככל הנראה, במידה רבה במיוחד.

מגבלות התרופות הקיימות כיום להפחתת כאבים כרוניים

שימוש בתרופות משככות כאבים יכול לסייע להפחתת כאב בצורה מאוד מאוד טובה. אולם כיום ברור כי משככי כאבים חזקים מהווים סמים קשים לכל דבר. קל מאוד לפתח בהם תלות ואף התמכרות, כך שזהו פתרון רע מאוד עבור אנשים הסובלים מכאבים קשים באופן ממושך. בארצות הברית, נידונות בימים אלה תביעות בהיקפים כספיים עצומים, בדבר האחריות של חברות התרופות לשיווק תרופות מפחיתות כאב, בצורה מוגזמת וכמעט לכל המעוניין. על רקע כל זאת, הממצאים החדשים בדבר יכולת המוח לשלוט בכאב יכולים להיות מאלפים.

כאב אובייקטיבי לעומת כאב תפיסתי

היכולת הצפויה שלנו לשלוט בעצמנו, בעזרת מוחנו, בכאב שאנו חווים קשורה קשר הדוק עם הגדרת הכאב. למרות שתחושת הכאב הינה עניין מוכח ואנו מתוכנתים לחוות כאב כחלק ממנגנון הישרדותי (זיהוי גורמי סיכון), המדע גילה שלכאב יש גם היבט תפיסתי ופסיכולוגי. גם אם הכאב קיים והוא שם, הרי שאצל אנשים מסוימים הוא יוגדר כ"נסבל" בעוד שעבור אחרים הוא יוגדר כקשה מנשוא. לתפיסה שלנו יש יכולת להשפיע במובן זה שניתן לשנות אותה (שכן היא סובייקטיבית). אמונה פטליסטית, בכך שאין לנו סיכוי לשנות את המציאות, שאין לנו יכולת לעשות כלום בנוגע לכאב כרוני, לרוב תהפוך את תפיסת הכאב לגרועה יותר. תחושה פטליסטית יוצרת את הרושם שאין לנו השפעה על גורלנו ועל עתידנו. האפשרות לשנות זאת, ללמוד להאמין בכך, זה מעשי ובהישג יד, כך מתחיל השינוי. כשיש לנו אפשרות להשפיע על עתידנו (גם אם לא בצורה מושלמת) אפילו כשקשה וכואב, זהו הצעד הראשון והחשוב לקראת היכולת לשלוט ולהפחית את הכאב.

לא ניתן להפריד בין הפיזיולוגיה, המוח והחשיבה

הפיזיולוגיה שלנו, המוח והחשיבה (או לעיתים היכולת להתנתק מחשיבה מודעת) יכולים ללכת יד ביד עם הפחתת כאבים. מחקרים רבים גילו כי להתנהגות שלנו ישנה יכולת להשפיע על המוח ולמוח שלנו ישנה היכולת להשפיע על מנגנונים פיזיולוגים שונים. אם ניקח לדוגמא דמיון מודרך, מדיטציה, יוגה או אפילו הקשבה למוזיקה או צפיה בקומדיות משעשעות, המדע גילה שכל אלה משפיעים בצורה הדוקה על גלי המוח. ובאופן מפתיע, כל אלה גם משפיעים בצורה מאוד טובה על תפיסת הכאב או על החוויה האישית של הכאב הכרוני. מי שמלמד את המוח שלו להרפות, כאשר מאפשרים לגוף להירגע, השרירים משתחררים, תחושת התחדשות מגיעה. בד בבד, מצליחים בצורה כזאת גם להפחית את הכאבים.

ביו פידבק להקלה על כאבים

במרכזם של מחקרים רפואיים שונים שנערכים בתקופה זאת נמצאת טכניקה שנקראת ביו פידבק. במחקרים אלה, שחלקם נעשים בשיתוף מרכזי מחקר וטיפול בכאב, מחברים את הנבדקים לאלקטרודות הבודקות את גלי המוח. תוכנות מחשב מראות לחוקרים וגם למטופלים עצמם, כיצד צורות חשיבה מסוימות או צורות רגיעה מסוימות כגון נשימה מודעת, הולכים יחד עם שינוי גלי במוח וכל זה, מגיע עם הפחתת כאב. הולך ומתגלה כי הנבדקים חווים בצורה מתמשכת שיפור ביכולתם לשלוט ברמת פעילות המוח וכך, גם ברמת הכאב. החיווי המוקרן על מסך מביא עימו תגובת משוב שמשפרת את הביצועים ומפחיתה כאבים, גם באנשים הסובלים מכאב כרוני מזה הרבה מאוד שנים.

מקורות ולקריאה נוספת:
https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/6-ways-to-use-your-mind-to-control-pain
https://www.pathways.health/the-mind-body-approach-to-pain-management/

אולי יעניין אותך גם:

טיפול NLP מסייע בהתמודדות עם כאב

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
לקבלת מחיר מיוחד עבור רכישת מכשיר בקיורלייזר
דרך המרכז לאבחון כאב השאירו פרטים
דילוג לתוכן