וגיניסמוס הוא מצב שבו מתרחש כיווץ מאסיבי של שרירי הנרתיק ושרירי רצפת האגן הנגרם לאחר כל גירוי (מיני או לא מיני) של האזור. כיווץ זה נגרם על רקע הפחד מפני חדירה כלשהי אל הנרתיק, ולכן מוביל לחוסר יכולת לקיים יחסי מין וכמו כן אפילו גורם לכך שלא מתאפשר לבצע בדיקה גניקולוגית.
בניגוד למצבים כמו חוסר חשק ובעיה בעוררות המינית שגם הם לא מאפשרים קיום יחסי מין, אצל נשים הסובלות מוגיניסמוס החשק המיני תקין אך כל נסיון למגע באזור מוביל באופן ישיר לכיווץ הנרתיק.
העוררות המינית והגברת זרימת הדם לאזור איברי המין מתקיימת במקרה זה באופן תקין, ונשים הסובלות מוגיניסמוס אפילו יכולות להגיע לאורגזמה (על ידי הדגדגן), אך בשל התכווצות הנרתיק אינן מסוגלות לקיים יחסי מין מלאים.
הגורמים לווגיניסמוס
וגיניסמוס היא תופעה שכיחה יחסית, שקיימת אצל כ-10% מהנשים, רובן צעירות. הרקע לוגיניסמוס ולכיווץ הנרתיק הוא פחד מפני החדירה, שגורם לתגובה ישירה של שרירי הנרתיק ולהתכווצות. ככל שהפחד עמוק יותר, כיווץ הנרתיק גדול יותר ולהיפך, נשים שמצליחות להפיג את החרדה מצליחות גם להקל על הכיווץ ולהפחית את החסימה של הנרתיק.
הגורם הנפשי הוא הסיבה העיקרית והשכיחה ביותר להתפתחות וגיניסמוס, אך קיימים גורמים אנטומים-פיזיולוגיים שעלולים להוביל לחסימת הנרתיק. מדובר בגורמים נדירים יותר, כמו קרום בתולים קשיח מאוד, בעיות נקודתיות בשרירים או יובש נרתיקי חריף. אך עם זאת, הפחד מפני חדירה הוא הגורם המרכזי והשכיח ביותר לוגיניסמוס.
הסימנים השונים לווגיניסמוס
הסימן הישיר שמצביע על וגיניסמוס הוא כמובן כיווץ בלתי נשלט של הנרתיק ושרירי רצפת האגן לפני קיום יחסי מין. מלבד זאת, עלול להיגרם כאב רב, כיווץ שרירים נוספים (כמו לדוגמא שרירי המקרבים בירכיים), כיווץ שרירי הבטן והתפתחות חרדה.
בנוסף, כאשר מדובר בנשים צעירות וגיניסמוס עלול לגרום לירידה בביטחון העצמי ובדימוי הגוף, הנגרמת על רקע חוסר היכולת לקיים יחסי מין.
חשוב לציין שוגיניסמוס עלול להופיע בדרגות חומרה שונות, כאשר אצל חלק מהנשים הכיווץ יהיה חלקי והן יצליחו לקיים יחסי מין אך עם כאב רב, ואצל חלק אחר יהיה מדובר בכיווץ חזק מאוד שלא יאפשר כלל את המגע המיני.
כאב שנגרם על ידי וגיניסמוס
וגיניסמוס גורם לכאב שנגרם על ידי שני גורמים עיקריים: כיווץ השרירים ובזמן נסיונות החדירה. כיווץ השרירים לא מתמקד רק בנרתיק ושרירי רצפת האגן, אלא כולל שרירים נוספים ויכול אף להגיע לבטן ולגרום לעוויתות קשות וכואבות. מצד שני, במהלך הנסיונות לקיים יחסי מין נגרם כאב רב המופיע על רקע הטראומה של נסיונות החדירה, וגורם לפצעים כואבים.
טיפול בווגיניסמוס
בגלל שמדובר בבעיה על רקע נפשי, הטיפול החשוב והמשמעותי ביותר בוגיניסמוס הוא טיפול נפשי שמטרתו להפיג את הפחד ולאפשר הרפיה.
מדובר בטיפול המתבצע אצל מטפלים מיניים או פסיכולוגיים, ובמהלכו מפתחים טכניקות שונות להפחתת הפחד מפני קיום יחסי המין ומפני מגע באזור.
באמצעות טיפולים התנהגותיים שונים ניתן להשיג שיפור ניכר, ולגרום להפסקת הסימנים של הוגיניסמוס. הרפיית השרירים תתרחש בסופו של דבר באופן טבעי, לאחר שהטיפול ישיג תוצאות והפחד יתפוגג.
כמו כן, טיפול פיזיותרפי שמתמקד בשרירי רצפת האגן יכול גם כן לשפר המצב, להפחית את הכיווץ ולגרום להרפייה. באמצעות עיסויים ממוקדים ושימוש במכשירים שונים, ניתן להפחית בהדרגה את כיווץ שרירי רצפת האגן ולהוביל להרפייה. בזכות טיפול זה, ניתן להגיע לשיפור משמעותי במצב.
חשוב לציין שהטיפול בוגיניסמוס הוא טיפול שלוקח זמן רב, והדרך להשגת התוצאות ארוכה. מדובר בטיפול הדורש סבלנות רבה מקרב המטופלים, שחייבים להתמיד בפגישות אצל המטפלים, ובהכנת שיעורי הבית. אך הדבר החשוב ביותר הוא להאמין שוגיניסמוס הוא מצב הפיך, ובעזרת עבודה רבה ניתן להתגבר על הבעיה.
ראו גם: