ארתרוסקופיה היא טכניקה ניתוחית ייחודית, בה מטפלים במפרקים פגועים תוך התערבות מינימלית וביצוע חתך מזערי.
בעיות המפרקים ידועות בעולם הרפואה והאורטופדיה כבר שנים רבות, ובעבר פתרו את בעיות אלה באמצעות ניתוח פתוח עם חתך גדול ותקופת החלמה ממושכת.
ארתרוסקופיה זהו ניתוח הכולל פולשנות מינימלית בו משתמשים באנדוסקופ – צינור בו סיב אופטי המכיר מצלמה ובאמצעותו המנתח יכול להתמצא בחלל המפרק הפגוע ולטפל בו בעזרת מכשירים ייחודיים.
בניגוד לניתוח הקלאסי, בו מתבצע חתך גדול ומאסיבי, טיפול ארתרוסקופיה כולל מספר חתכים קטנטנים, ובדרך כלל לא משאיר צלקות משמעותיות. בזכות הפולשנות המעטה, מדובר בניתוח יעיל ביותר הכולל מעט מאוד זיהומים ומשך החלמה קצר יותר, ולכן נחשב כיום לטיפול פופולארי מאוד לבעיות מפרקים שונות.
למי מתאים ניתוח ארתרוסקופיה?
ניתוח הארתרוסקופיה הוא ניתוח נפוץ ביותר, ומתאים לרוב בעיות המפרקים הקיימות בעולם האורטופדיה.
בעזרת הטיפול ניתן לפתור בעיות אורטופדיות רבות כמו בעיות ברכיים, מחלות מפרקים בכתף ובעיות כרוניות נוספות, וכיום כמעט כל בעית מפרקים הדורשת ניתוח עוברת טיפול על ידי ארתרוסקופיה.
ניתוחי ברכיים
הניתוח השכיח ביותר המבוצע בשיטה הוא ארתרוסקופיה של הברך – ניתוח בו מטפלים בברך הפגועה על ידי השיטה ומתקנים את המבנים האנטומיים שנפגעו.
הטיפול בברך הוא טיפול חשוב ביותר, בעיקר מכיוון שהברך חשופה מאוד לפגיעות שונות, ומטופלים רבים מתלוננים על בעיות ברכיים על רקע פציעות ספורט.
בין הפגיעות השונות בברכיים, ניתן לטפל באמצעות ארתרוסקופיה בקרעים במיניסקוס, פגיעה ב-ACL (הרצועה הצולבת) ובעיות אקוטיות נוספות.
ניתוחי כתפיים
אזור נוסף בו ניתן לטפל על ידי ארתרוסקופיה הוא הכתף, בו ניתן לתקן קרעים בגידים שונים ולהקל על הלחץ המופעל על העצמות השונות במהלך הפעילות.
הכתף היא אזור החשוף לפגיעות, בעיקר לאנשים העוסקים בספורט וטיפול באמצעות ארתרוסקופיה מאפשר את תיקון המצב בצורה יעילה וטובה.
טיפול במצבים כרוניים
מלבד זאת, הארתרוסקופיה יכולה לעזור גם לטיפול במצבים כרוניים של שחיקת סחוסים, הנפוצה מאוד אצל אנשים מבוגרים. באמצעות שיטות שונות ניתן לטפל ברקמת הסחוס שנשחקה ולאפשר חזרה למצב תקין.
מהלך הניתוח
הניתוח מתחיל בהרדמה, שאינה חייבת להיות כללית אלא פעמים רבות הרדמה מקומית מספיקה.
לאחר מכן, מבצעים שני חתכים בברך – דרך חתך אחד מוכנס אנדוסקופ ודרך החתך השני כלים כירורגיים שונים.
האנדוסקופ הוא סיב אופטי שבקצהו מצלמה, שמשדר את התמונה המצולמת על מסך ומאפשר למנתחים לבצע את הניתוח ביתר קלות.
לפני תחילת הניתוח שוטפים את חלל הברך בתמיסה שעוזרת לשיפור איכות הצילום ומגבירה את יעילותה של המערכת. בסופו של דבר, הטיפול מתבצע והחולים משתחררים תוך פרק זמן קצר.
ארתרוסקופיה ככלי אבחוני
מלבד היכולת הטיפולית, ניתן להשתמש בארתרוסקופיה גם לטובת אבחון מצבים אורטופדיים שונים.
לדוגמא, קרעים במיניסקוס, פגיעה ברצועות או שחיקת סחוס יכולות להיות מאובחנות בקלות על ידי הארתרוסקופיה.
זהו טיפול מקובל מאוד בעולם הספורט, ולא נדיר לשמוע על שחקני כדורגל וכדורסל שעוברים בדיקת ארתרוסקופיה להערכת כשירותם. למרות שמדובר בבדיקה פולשנית, זהו טיפול מהיר מאוד שכולל החלמה קלה ביותר, ולכן משתמשים בו גם לאבחנה ללא כל חשש.
סיכוני הטיפול בארתרוסקופיה
בדומה לטיפולים פולשניים אחרים, גם הטיפול בארתרוסקופיה גורר סיכונים שונים. הסיכון הגדול ביותר במהלך הטיפול הוא פגיעה ברקמות שונות.
הצפיפות הרבה במפרק המטופל שנובעת מטכניקת הטיפות מגדילה את הסיכון לפגיעה ברקמות שונות כמו כלי דם או עצבים.
כמו כן, בדומה לניתוחים אורטופדיים אחרים, גם ארתרוסקופיה מגדילה את הסיכון להתפתחות קרישי דם ולזיהום, ולכן חשוב מאוד לקחת זאת בחשבון ולנקוט באמצעי ההגנה המתאימים (בדיקת קרישיות, טיפול אנטיביוטי וכו').