תעוקת חזה – כאב לוחץ בחזה

תעוקת חזה היא כאב לוחץ בחזה הנגרמת בזמן פעילות גופנית. הכאב המדובר נגרם במקרים שאספקת החמצן ללב יורדת, שלאחריה תפקוד הלב נפגם ונגרם כאב.

בדומה להתקף לב, גם תעוקת חזה נגרמת כתוצאה מטרשת העורקים שגורמת להיצרות העורקים הכליליים ולירידה באספקת הדם ללב. לעומת להתקף לב שנגרם על ידי חסימה חריפה של כלי דם, בתעוקת חזה החסימה חלקית בלבד והכאב מורגש אך ורק בזמן מאמץ.

גורמים לתעוקת חזה

תעוקת חזה מאפיינת מצבים בהם העורקים הכליליים חסומים באופן חלקי על ידי הרובד הטרשתי, ובמצבי קיצון בהם דרישות החמצן עולות, אין אפשרות לספק חמצן ללב באופן ראוי ונגרם הכאב.

הגורמים העיקריים לטרשת עורקים הם השמנה, עישון, רמות שומנים וכולסטרול גבוהות בדם, סכרת וחוסר פעילות גופנית. בנוסף, גברים מועדים להתפתחות טרשת עורקים יותר מאשר נשים.

ניתן להבין שהגורמים לתעוקת חזה דומים מאוד לגורמים לאוטם שריר הלב ובעצם מדובר במצב "מקדים" להתפתחות אוטם בשריר הלב.

אנשים הסובלים מתעוקת חזה נמצאים בסיכון גבוה יותר להתפתחות התקף לב, ועליהם לשנות את אורח חייהם ולטפל בטרשת העורקים על מנת למנוע התפתחות של התקף לב בעתיד.

מה מרגישים במהלך תעוקת חזה?

תעוקת חזה מתבטאת בזמן מאמץ וגורמת לכאב עז במרכז החזה, זיעה קרה בחילה וסחרחורות. בנוסף, הבעיה הלבבית גורמת לעייפות קשה וכן לקשיי נשימה רבים.

חולי תעוקת חזה רבים מדווחים על כאב לוחץ ושורף, שבדומה להתקף לב מקרין ליד שמאל וללסת. בניגוד להתקף לב, הכאב נפסק לאחר מנוחה של כ-10 דקות לאחר המאמץ ונגרם אך ורק במהלך מאמץ.

סוגי תעוקת חזה

מחלקים את תעוקת החזה לשני סוגים עיקריים: תעוקת חזה יציבה, תעוקת חזה בלתי יציבה.

תעוקת חזה יציבה מתאפיינת על ידי כאב שמופיע בזמן פעילות גופנית בלבד, ומוקל לאחר מנוחה קלה או לאחר טיפול בתרופות מרחיבות עורקים כמו ניטרוגליצרין.

בתעוקת חזה יציבה, הכאב מופיע בדרך כלל לאחר מאמץ ברמה גבוהה, והחולים מודעים ליכולות שלהם ויכולים להימנע מפעילות גופנית מאומצת על מנת למנוע את התפתחות הכאב.

תעוקת חזה בלתי יציבה מתאפיינת בהתקפים הנגרמים לאחר מאמץ קל ביותר, כמו הליכה קצרה, עלייה של מספר מדרגות או אפילו בזמן מנוחה.

בניגוד לתעוקת חזה יציבה, בתעוקת חזה לא יציבה הכאב מופסק לאחר זמן רב יותר, ולא מוקל באופן משמעותי על ידי נטילת ניטרוגליצרין. תעוקת חזה בלתי יציבה היא בדרך כלל מצב המתפתח לאחר תקופה של תעוקת חזה יציבה, ומצריכה בירור מעמיק ואשפוזים בגלל סיכון גבוה להתקף לב.

טיפול בתעוקת חזה

מטרתו של הטיפול בתעוקת חזה היא לגרום להקלה מהירה ככל הניתן של הסימפטומים ולהפחית את התקפי תעוקת החזה העתידיים. בנוסף, יש להתייחס אל תעוקת החזה כמחלה מקדימה של התקף לב, ולהפחית ככל הניתן את הסיכון להתקף לב עתידי ואת החמרת טרשת העורקים.

הטיפול המיידי בתעוקת חזה הוא ניטרוגליצרין – תרופה הניתנת על ידי תרסיס או טבליה הנלקחת מתחת ללשון ומרחיבה את העורקים הכליליים ולכן מקלה באופן מיידי על הכאב הנגרם כתוצאה מתעוקת חזה.

אנשים הסובלים מתעוקת חזה משתמשים בניטרוגליצרין לפני פעילות גופנית או לאחר התפתחות הכאב, ולכן נדרשים לקחת איתם את התרופה לכל מקום. חשוב לזכור שבמידה ולא מושגת הקלה של הכאב לאחר נטילת ניטרוגליצרין, יש להגיע בהקדם אל חדר המיון לבירור נוסף.

מלבד הטיפול המיידי באמצעות ניטרוגליצרין, ניתן להשתמש גם בתרופות הננטלות על בסיס יום יומי ומשמשות למניעת החמרת המצב. בדרך כלל משתמשים בתרופות ממשפחת חוסמי בטא, חוסמי תעלות סידן, סטטינים להורדה ברמת הכולסטרול ותרופות לדילול דם כמו קומדין. במקרים חריגים נאלצים לבצע צנתור ואפילו ניתוח מעקפים.

חשוב לזכור שמטרת הטיפול בתעוקת חזה היא להקל על המצב ולמנוע היארעות התקף לב בעתיד, ולכן חשוב מאוד לטפל בבעיה בצורה טובה ובזמן.

ראו גם:

גמילה מעישון – חשיבות הגמילה מעישון סיגריות

אוטם שריר הלב ובעיות נוספות

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
כתבות נוספות בנושא
טיפול הומאופתי - התחילו את מסע הריפוי שלכם
דילוג לתוכן