בעוד שכאבי ברכיים עשויים להיות תסמין נפוץ, תסמונת כאב פטלופמורלי (PFPS) היא כאב ברכיים חריג. תסמונת זו היא כאב בחלק הקדמי של הברך. היא נפוצה בקרב בני נוער, עובדי כפיים וספורטאים. לעיתים היא נגרמת כתוצאה ממאמץ מוגבר, חספוס או ריכוך הסחוס מתחת לפיקת הברך.
הסובלים מתסמונת זו מרגישים כאב מתרחש במיוחד בחלק הקדמי של הברך, או באזור הסובב את קצוות פיקת הברך. במקרים קלים, הכאב אינו חמור והבעיה נעלמת מעצמה. אם הכאב אינו חולף, הטיפול הבסיסי הוא פיזיותרפיה.
הגורמים לתסמונת כאב פטלופמורלי. הגורמים לתסמונת זו אינם ידועים, אך רוב הרופאים מחזיקים בדעה הרווחת לפיה תסמונת זו עלולה להיגרם כתוצאה מהפעלת יתר של הברך, פציעה, עודף משקל, חוסר הקפדה על יישור ראוי או שינויים מתחת לפיקת הברך.
תסמיני הכאב
התסמין העיקרי הוא כאבי ברכיים, במיוחד במצב ישיבה עם ברכיים כפופות, כריעה, קפיצה או טיפוס וירידה במדרגות. אדם הסובל מתסמונת זו עלול אף לחוות מצב של קריסת הברך מדי פעם, תרחיש בו הברך מתעוותת באופן פתאומי ובלתי צפוי, ואינה תומכת במשקל הגוף.
תסמינים נפוצים נוספים כוללים הידבקות שרירי הברק, שברים, או תחושת שחיקה במצב הליכה או הנעת הברך.
אבחון תסמונת כאב פטלומפורלי
הרופא יבצע בדיקה של ההיסטוריה הרפואית ובדיקה גופנית כדי לקבוע את סיבת הכאב. במקרים מסוימים מבוצעת בדיקת הדמיה כולל צילומי רנטגן או הדמיה בתהודה מגנטית (MRI).
בדיקות אלו מאפשרות לרופא להציג את הרקמות בברך, על מנת לשלול נזק למבנה הברך והרקמות המחוברות אליה.
טיפול במחלה
תסמונת כאב פטלומפורלי ניתנת להקלה באמצעות הימנעות מפעילויות המחמירות את התסמינים.
הימנעות מתנוחות המחמירות את הכאב – כגון ישיבה, כריעה או כריעת ברך בתנוחה כפופה לפרקי זמן ארוכים.
רכיבה על אופניים או אופני כושר – יש להקפיד שהתרגילים לא יהיו מאומצים מידי ושהמושב יותאם כראוי. על הרוכב להצליח לסובב את דוושות אופני הכושר ללא העברת משקל מצד לצד, ויש להקפיד שלא יבוצע פישוק רחב מידי של הרגליים בחלק הנמוך של הדוושה.
פעילות גופנית ממנה יש להימנע – תרגילי כפיפות ברך, כגון סקוואט או כפיפות ברך עמוקות.
שיטות אחרות להקלת הכאב כוללות:
נטילת תרופות אנטי דלקתיות ללא מרשם (NSAIDs). כגון איבופרופן או נפרוקסן, להפחתת הנפיחות, הנוקשות והכאב. יש להשתמש בבתרופות בזהירות, ולקרוא ולבצע את כל ההנחיות על התווית.
קומפרסים ומנוחה – מומלץ להניח לסירוגין קומפרסים של קרח או רטיות חמות.
תרגילי פיזיותרפיה – כוללים מתיחות להגברת הגמישות והפחתת האטימות סביב הברך, יישור הרגל למעלה ותרגילים אחרים המומלצים על ידי הפיזיותרפיסט בהתאם לחומרת התסמינים, המיועדים לחיזוק שריר הארבע ראשי.
חבישה – בהתאם לחומרת התסמינים, הרופא ימליץ על חבישה מיוחדת של הברך, או קיבועה באמצעות סד לייצוב פיקת הברך.
אם וכאשר טיפולים אלו אינם מסייעים, ניתן לבחון אפשרות ניתוח כמוצא אחרון.