אין ספק כי סוכרת היא מחלה כואבת. בין הסימפטומים ניתן למצוא כאבים ישירים, פיזיים וכן מועקה נפשית, במיוחד כאשר למחלה נלווים סימפטומים כדוגמת כף רגל סוכרתית.
כף רגל סוכרתית – למעלה מ- 10% מהחולים
כף רגל סוכרתית הינה אחת ההשפעות ההרסניות של מחלת הסוכרת על גוף האדם. מדובר בפגיעה ממשית ברקמת הרגל, אשר יכולה להחריף ולהגיע עד למצב שבו אין מנוס אלא לבצע כריתה של הרגל. על פי הסטטיסטיקה הרפואית, מרבית המצבים שבהם רופאים נאלצים לקטוע כיום את כף רגלו של מטופל נובעים בשל סיבוך זה של מחלת הסוכרת.
מקובל להעריך שלמעלה מעשרה אחוזים מחולי הסוכרת סובלים או יסבלו מכף רגל סוכרתית ויש טוענים כי הערכה זו הינה אפילו שמרנית מדי והאחוזים גבוהים מכך. מדובר בבעיה רצינית המחייבת התייחסות, מה עוד שאפילו קטיעת כף הרגל לא תמיד מספקת. אחוז ניכר מבין החולים יזדקק לטיפול נוסף הכולל אשפוז ולפעמים גם קטיעה נוספת.
טיפול
העובדה כי לא מעט חולי סוכרת סובלים מרגל סוכרתית איננה מתארת גזירת גורל. הן את ההופעה של הפצעים והכיבים ברגל ואת את המצב הקשה שכבר מביא לאובדן הרגל וקטיעה ניתן למנוע. הבשורות הטובות אינן מסתיימות בכך. בשנים האחרונות, מציינים נתונים של משרד הבריאות, כי המגמה של עליה בשיעור הקטיעות נבלמה ואף החלה להתרחש ירידה. גורמי רפואה מסבירים כי אלמנט מרכזי שנדרש הינו הקניית הרגלי התנהגות טובים יותר עבור החולים לטובת טיפול ברגליים וכן ערנות לגבי סימנים שיעזרו לזיהוי מוקדם של הבעיה כדי להקדים את הטיפול המתאים.
הופעת פצעים כואבים
אז מהי בדיוק כף רגל סוכרתית: הכיבים שהם הסימפטום הגלוי, הכואב והנראה לעין אינם חזות הכל. מתחת לפני השטח רוחשת פגיעה עצבית כתופעת לוואי של מחלת הסוכרת. לכך מתלווה נזק לכלי הדם ולפעמים גם זיהומים משניים. כל אלה מביאים מטבע הדברים לכאבים ולאי נוחות רבה, אך כזאת שאיננה פוגעת בחולה ביום אחד. המחלה מביאה לנזק מצטבר, כאשר בשלבים הראשונים כברת מופיע נזק בלתי גלוי ואף ללא כאב.
הרגל נראית ומרגישה בריאה אך בפועל נזק כבר מתחיל להופיע. הופעת הכיבים נחשבת, יש לציין, לסיבוך מרכזי של סוכרת וכאשר הדבר איננו מטופל זה עשוי אף להביא לסכנת חיים. היווצרות הכיבים עצמם משולבת עם שינויים מבניים אפשריים בכף הרגל, היווצרות אזורי לחץ, עור מחוספס, סדקים, הופעת שטפי דם מתחת לפני השטח ולבסוף – היווצרות הכיב הגלוי לעין, הכואב וכאמור – גם המסוכן.
אבחון כף רגל סוכרתית – מדוע הוא כל כך חשוב?
בקרב חלק מהחולים, מלווה כף הרגל הסוכרתית בפגיעה עצבית המורידה את רמות הכאב ורמות התחושה בכף הרגל בכלל. אין לראות בכך תופעה חיובית כי אם להיפך. אבחון מוקדם של כף רגל סוכרתית חשוב ביותר וניתן לעשות זאת באמצעות בדיקות הכוללות לא רק תשאול החולה אלא גם בדיקת רמות התחושה, רגישות ללחץ, הופעת עור קשה או גבשושיות.
טיפול בכף רגל סוכרתית מתחיל במעקב רפואי. ככל שמצבה של הרגל קשה יותר, כך יש להגיע למעקב לעיתים יותר קרובות. המעקב היום יומי הינו באחריות החולה או בני משפחתו. יש לשים לב לכל שינוי בכף הרגל, לרבות הופעת יבלת, עור קשה וכדומה. מומלץ להימנע מחשיפת הרגליים לטמפרטורות קיצוניות ולנעול נעלים נוחות ומדרך חלק. במידת הצורך, ניתן להשתמש במדרסים ייעודיים לחולי סוכרת. הטיפולים כוללים מענה נקודתי לזיהומים, מתן אנטיביוטיקה, חבישות, ניקוז ולא פחות חשוב – איזון הסוכרת, דיאטה וטיפול באינסולין שהינם יעילים גם לסיבוכים נוספים של מחלת הסוכרת, כגון נוירופתיה סוכרתית.
מקורות:
https://www.tasmc.org.il/Be-Well/InterestAreas/diabet/Pages/Diabetic-Foot.aspx