הפה והגרון הם איברים חשובים ביותר שמחברים את גופנו עם העולם החיצון ומהווים את הפתח החיצוני של מערכת העיכול והנשימה. דרך הפה מועבר מזון אל מערכת העיכול ואוויר אל הריאות, ופתולוגיות שונות בפה ובגרון יכולים לגרום לסיבוכים רבים.
הפה מכיל את הלסתות והשיניים שאחראים על לעיסת המזון והדיבור, הלשון שמכילה את פקעיות הטעם ועוזרת גם כן לפעולות האכילה והדיבור ובלוטות הרוק אשר להן תפקיד חשוב בהגנה על הפה מפני מזהמים וגורמים חיצוניים. אם מתקרבים לכיוון הגרון, ניתן להיתקל בשקדים, שהם איבר לימפטי שאחראי על הגנה מפני זיהומים, מיתרי הקול והאפיגלוטיס, שתפקידו לחסום הגעת מזון לקנה הנשימה.
בנוסף, הגרון מכיל את קנה הנשימה שאחראי להעביר את האוויר אל הריאות ואת הוושט שמעבירה את המזון אל הקיבה.
קנה הנשימה מכיל מבנה אנטומי מורכב הכולל סחוסים, ושכבת רירית הכוללת בלוטות המפרישות מוקוס וריסים שעוזרים להימנע מכניסת פתוגנים אל הריאות. הוושט הוא איבר העשוי שריר, ודוחף את האוכל לכיוון הקיבה באמצעות תנועה פריסטלטית מתואמת.
אזור הפה והגרון מכיל כמובן קצוות עצבים רבים המקנים רגישות רבה למגע וכאב באזורים אלה. הרגישות הזו מאפשרת לנו לדבר, לחוש היטב את המזון הנכנס אל הפה ומאפשרת רפלקסים שונים שעוזרים להגן על רירית הפה והגרון הרגישה.
כאב בפה ובגרון עלולים לגרום לפגיעה בתפקוד האיברים האלה הכוללת קושי בדיבור, באכילה ולפעמים גם קושי בנשימה.
מה יכול להשתבש בפה ובגרון?
הפה והגרון הם אזורים שכיחים ביותר לתלונות על כאבים וכל כניסת חיידק או פתוגן עלולים לעורר דלקת מקומית בפה ובגרון ולגרום לכאב. בעונת החורף, מרבית האוכלוסיה סובלת לפחות פעם אחת מדלקת גרון או מכאבים אחרים הנגרמים על ידי מזהמים.
בנוסף, שינויים ברירית המגנה על איברים אלו עלולה לגרום לחשיפת קצוות עצבים, לכאב עז, ולהתיישבות גורמים מזהמים שונים. כאב מוכר נוסף המאפיין את אזור הפה הוא כאב שיניים, הנגרם בעקבות עששת, דלקת חניכיים וגורמים נוספים. מלבד הדלקת הזיהומית, כאבים באזור הלסתות עלולים להיגרם בעקבות דלקת פרקים, שבמקרים חמורים כל תנועת לעיסה עלולה להיות מלווה בכאב עז.
מלבד זאת, הוושט חשופה לפגמים אנטומיים שעלולים להוביל לעליית חומצת קיבה ולכאב והרגשה לא נעימה כמו צרבת. לעתים קרובות, אנו גורמים בעצמנו להרס הרירית ולפצעים בפה ובגרון בגלל לעיסה אגרסיבית ואכילת מזון קשה.
לדוגמה, פעמים רבות בזמן אכילת ביסקוויט או אגוזים אנו פוצעים את החניכיים, ובמקרים שאנו לא לועסים היטב אנו עלולים גם לפצוע קלות את הוושט. כאב נוסף שעלול להיגרם בגלל חוסר זהירות הוא כוויות, העלולות להיגרם לאחר שתיית תה נלהבת.
לסיום, גם פגמים אנטומים נדירים עלולים לגרום לפתולוגיות שונות, כמו לדוגמה פיסטולה בין הוושט לקנה הנשימה, שנחשב למצב מסכן חיים ומחייב ניתוח לתיקון.
ממה נגרם הכאב בפה ובגרון?
הכאב בפה ובגרון נגרם על ידי גורמים מסוגים שונים, שהנפוצים בהם הם פתוגנים חיצוניים. מלבד זאת, כאב עלול להיגרם כתוצאה מטראומה או כתוצאה ממום מולד או נרכש.
גורמים מזהמים של הפה והגרון
חלל הפה והגרון חשופים מאוד לפגיעת מזהמים מסוגים שונים, שהבולטים בהם הם נגיפים רספירטוריים וחיידקי מערכת הנשימה כמו סטרפטוקוקיים. כאשר פתוגנים כאלה מתיישבים ברירית הפה והגרון, נגרמת תגובה דלקתית שגורמת לכאב עז. בדרך כלל, הרוק המופרש ומנגנוני ההגנה הטבעיים של הרירית יודעים להתמודד היטב עם המזהמים השונים, אך במקרים חריגים הדלקת עלולה לצאת מכלל שליטה ואז יש צורך בטיפול מתאים.
פתוגן נוסף שאוהב להתיישב בפה, במיוחד אצל חולים מדוכאי חיסון הוא פטריות. צמיחת פטריות על רירית הפה אופיינית במיוחד לחולים המטופלים על ידי משאפי סטרואידים (רוב האסמטיים) ועל כן עליהם להקפיד על שטיפת הפה לאחר השימוש במשאף, ולשים דגש על היגיינה דנטלית.
חשיפת קצוות עצבים בחלל הפה
כולנו מכירים את הכאב שנגרם לאחר ביקור אצל השיננית או במקרים של נסיגת חניכיים. כאב זה נגרם בגלל חשיפה של קצוות עצבים, שגורמת לרגישות יתר בחלל הפה. הכאב הזה לא נעים, ומגביל מאוד וגורם לרגישות ולתחושת אי נעימות אצל אנשים רבים.
על מנת להתגבר על כאב זה, יש לצחצח את השיניים עם מברשת רכה, ולהקפיד על משחה המתאימה לשיניים רגישות שמפסיקה את הגירוי הממושך של קצוות העצבים.
ראו גם: