מיאלומה נפוצה יכולה להיות כואבת. תאי סרטן עשויים להצטבר במח העצם וללחוץ על העצמות, העצבים, השרירים או רקמות אחרות בחלקים שונים של הגוף. המחלה פוגעת אף בעצמות, מה שעלול לגרום לכאב הנמשך זמן קצר או שעלול להיות ארוך טווח. אם אתה חווה כאב, אינך צריך פשוט לחיות איתו. התייעץ עם הרופא לחקירת שיטות הטיפול.
שלושת המטרות העיקריות בטיפול במיאלומה נפוצה הן שליטה בתסמיני המחלה; מניעת התפשטות הסרטן, וטיפול בבעיות נלוות, כגון אנמיה וכאבי עצמות. לא כל המאובחנים עם מיאלומה זקוקים לטיפול מיידי, אם המצב אינו גורם לבעיות. במקרה שאין צורך בטיפול, יש לפקח על סימני סרטן. אם קיים צורך בטיפול, מאמר זה מפרט את האפשרויות הנפוצות ביותר.
שליטה במיאלומה
הטיפול הראשוני למחלה כולל שתי גישות:
גישה שאינה אינטנסיבית – המתאימה לחולים מבוגרים.
גישה אינטנסיבית – המתאימה לחולים צעירים.
ההחלטה לגבי הטיפול המתאים מבוססת על הגיל או הכושר הגופני. אנשים מתחת לגיל 65 נוטים להיות מועמדים טובים יותר לטיפול אינטנסיבי. לאנשים מעל גיל שבעים לא מומלץ לקבל טיפול אינטנסיבי. אנשים מתחת לגילאים אלו יפעילו שיקול דעת קפדני לגבי קבוצת הטיפול לה הם שייכים.
טיפולים אינטנסיביים ושאינם אינטנסיביים כרוכים בשילוב תרופות נגד כאבי מיאלומה. טיפול אינטנסיבי כרוך במינונים גבוהים ולאחריו השתלת תא גזע. התרופות כוללות תרופה כימותרפית, תרופה סטרואידית, תלידומיד או בורטזומיב.
תרופות לטיפול בכאב מיאלומה
תרופות הן שיטה אחת המסייעת להתמודד עם הכאב, וניתן לבחור ממגוון תרופות. הרופא מייעץ מתי ובאיזו תדירות לקחת תרופות כאב.
תרופות לטיפול בכאב מיאלומה כוללות:
תרופות כימותרפיה
הורגות תאי מיאלומה. הסוגים הנפוצים ביותר הם מלפלן וציקלופוספאמיד. טיפולים אלו נלקחים בעיקר בצורת טבלית, נסבלים היטב וכרוכים בתופעות לוואי מתונות.
הרופא מייעץ ומספק מידע לגבי הסיכון לפתח זיהומים חמורים אפשריים, ומלמד צעדים בהם ניתן לנקוט על מנת להפחית את הסיכון לפתח זיהומים במהלך הטיפול.
תרופת תלידומיד
מסייעת בהריגת תאי מיאלומה. לוקחים אותה בטבלית מדי ערב, היות והיא גורמת לתחושת נמנום. התרופה עלולה לגרום למומים מולדים, ולכן אסורה על נשים הרות.
קיים אף סיכון לפתח קריש דם במהלך נטילת תלידומיד, לכן עשויות להיקבע תרופות למניעת המצב. יש להתייעץ עם הרופא באופן מיידי אם מתפתחים תסמיני קריש דם, כגון כאב או נפיחות באחת הרגליים, או כאבים בחזה ובעיות נשימה.
משככי כאבים ללא מרשם – כגון אצטמינופין, אספירין, איבופרופן ונפרוקסן. הם מסייעים עם כאב קל עד בינוני.
אופיואידים – תרופות חזקות יותר נגד כאבים הניתנות במרשם. מורפין הוא התרופה הנפוצה ביותר לכאב מיאלומה. אופיואידים אחרים כוללים קודאין, פנטיל, הידרוקודון, הידרומפון, מתדון ואוקסיקודון. הם זמינים בגלולות, מדבקות או תרסיסים.
תרופות נוגדות דיכאון – חלק מתרופות אלו מסייעות לטיפול בכאב עצבי, הנקרא נוירופתיה, העלול להתרחש במיאלומה נפוצה.
תרופות נוגדות פרכוסים או תרופות קורטיקוסטרואידים – מטפלות בכאב עצבי.
תרופות הרדמה – מדבקות עור המכילות לידוקאין, משחות וג'לים, גורמים לקהות הכאב באזורים מסוימים. הרופא יכול אף להזריק תרופות הרדמה או תרופות אנטי דלקתיות הנקראות חוסמות עצב, ליד נקודה כואבת או מרכז העצבים.
בורטזומיב – מסייע בהריגת תאי מיאלומה באמצעות גרימת בניית חלבון בתאים. קיימות מספר מגבלות לגבי ההתאמה לתרופה זו, אך הרופא ידון איתך לגבי התאמתך לתרופה, הניתנת באמצעות הזרקה מתחת לעור.
שיטות טיפול אחרות להקלת הכאב – הרופא ימליץ על בחירות טיפולים אחרים אם כאב המיאלומה הנפוצה ארוך טווח או חמור. אחד מהם הוא שימוש במכשיר קטן, הנקרא משאבה, המוחדר לגוף ומטפטף תרופות כאב לאזור סביב עמוד השדרה. סוג מכשיר אחר חודר לגוף ליד עמוד השדרה ומשחרר חשמל במתח נמוך על מנת לחסום אותות כאב עצביים.
הקלת הכאב בשיטות טבעיות
בשילוב עם התרופות, טיפולים משלימים מקלים את הכאב, מפחיתים את המתח, ומסייעים לתחושה טובה יותר. אלו כוללים:
- פיזיותרפיה.
- החלת חום או קור על אזורים כואבים בגוף.
- פעילות גופנית.
- דיקור.
- עיסוי.
- ייעוץ להקלת הלחץ.
- מדיטציה.
- היפנוזה.
- דמיון מודרך.
- רייקי.
- טיפולי מגע.
- טיפול במוזיקה.
יש להתייעץ עם הרופא לפני ההתנסות בכל טיפול משלים, כדי לוודא שזוהי בחירה מתאימה. גם אורח חיים בריא מסייע בשיפור התחושה עם מיאלומה נפוצה, ומסייע להילחם בכאב. אכילה בריאה ופעילות גופנית קבועה משפרים את האנרגיה, מחזקים את השרירים והעצמות, ומרסנים את הלחץ.
יש להתייעץ עם הרופא לגבי כמות המנוחה לה אתה זקוק מדי יום ועוצמת הפעילות הגופנית הבטוחה. עישון ושתיית אלכוהול באופן מוגזם מחמירים את התחושה. התייעץ עם הרופא לגבי שיטות גמילה.