כאב סכיאטי

כאב סכיאטי
מהו כאב סכיאטי?

כאב סכיאטי הוא מונח רפואי המתאר כאב בפיזור של העצב הסכיאטי, הכולל את בעיקר את הירכיים והישבן. העצב הסכיאטי הוא אחד העצבים החשובים בגוף, אשר יוצא מחוט השדרה המותני וענפיו השונים מעצבים את רוב חלקי הרגל העליונה.

הסיבות הנפוצות ביותר לכאב בעל פיזור סכיאטי הם פריצת דיסק או בלט גרמי, והכאב מופיע כחלק מתהליך בו הלחץ על העצב גורם לדלקת אשר מביאה לכאב.

למרות שכאב סכיאטי יכול להיות קשה ביותר ולא נעים, רוב האנשים הסובלים מכאב כזה מתמודדים איתו יפה בעזרת שימוש במשככי כאבים ופיזיותרפיה. במידה והכאב עקשני ולא חולף תוך מספר שבועות, יש לבחון דרכים נוספות להקל על הכאב כמו ניתוח.

תסמינים של כאב סכיאטי

כאב סכיאטי הוא כאב בעל צורה אופיינית, אשר מתחיל בגב ומקרין אל הישבן והירך בצד אחד. הכאב יכול להתבטא בדרגות עצמה שונות, החל מאי נוחות קלה ועד כאב חד אשר מפריע מאוד בחיי היום יום.

לעיתים, אנשים הסובלים מכאב סכיאטי מתלוננים על "זרמים חשמליים" או על כאב "שורף", ובמקרים רבים הכאב יכול להחמיר בזמן שיעול, התעטשות או ישיבה ממושכת. חשוב להדגיש שכמעט בכל המקרים כאב סכיאטי הוא כאב חד צדדי, וכאשר מדובר בכאב דו צדדי יש לחשוב על אבחנות אחרות.

מלבד הכאב, לחץ על העצב הסכיאטי יכול לגרום גם להפרעה תחושתית, נימול, וירידה בכוח הגס אשר יכולה להתבטא בצליעה. במידה והכאב חד ופתאומי, קיימת מעורבות של הפרעה בשליטה על הסוגרים או כאשר כאב דומה מופיע כתוצאה מחבלה יש להגיע באופן מיידי לחדר המיון ולהיבדק על ידי אורטופד.

מה גורם לכאב סכיאטי?

כאב סכיאטי מופיע לאחר פגיעה בעצב הסכיאטי, אשר נגרמת לרוב כתוצאה מלחץ עליו על ידי מרכיבים אנטומיים ופתולוגיים שונים. הגורם הנפוץ ביותר ללחץ על העצב הסכיאטי הוא פריצת דיסק, ובמקרים אלה, הדיסק הפרוץ לוחץ על העצב וגורם לכאב האופייני. גורמים נוספים לכאב הסכיאטי יכולים להיות שינויים גרמיים על רקע ניוון עצמות השלד, גידולים או לעתים נדירות סוכרת.

אבחנה של כאב סכיאטי

אבחנה של כאב סכיאטי מתבצעת לרוב על סמך תלונות החולה ובדיקה גופנית בסיסית, במהלכה בודקים כוח גס, תחושה ורפלקסים. בנוסף, ניתן לבצע בדיקות אבחנתיות נוספות כמו יישור הרגל בזמן שכיבה על הגב (נקראת גם בדיקת SLR) ואחרות.

על מנת לזהות את הגורם לכאב הסכיאטי, רוב הרופאים אינם מסתפקים בבדיקה הגופנית ופונים לבדיקות הדמיה נוספות הכוללות צילום רנטגן של החוליות, CT ו-MRI.

הטיפול בכאב סכיאטי

בהתאם לתלונות הקליניות ולצילומי ההדמיה, ניתן לטפל בכאב הסכיאטי במספר דרכים:

  • טיפול תרופתי – משמש בעיקר להקלה על הכאב ובעזרת שימוש בתרופות מתאימות ניתן להקל בצורה משמעותית על הכאב הקשה. התרופות הנפוצות ביותר המשמשות לכאב סכיאטי הם משככי כאבים כמו איבופרופן או אופטלגין הניתנות ללא מרשם רופא. לכאבים קשים יותר, ניתן להשתמש בתרופות מתקדמות יותר אשר מספקות הקלה טובה יותר על הכאב כמו אטופן או ארקוקסיה. יש לציין שלתרופות המרשם גם תכונות אנטי דלקתיות, והן יכולות להקל גם על התהליך הדלקתי המוביל לכאב. במקרים קשים במיוחד, או כאשר קיימות מחלות רקע אשר מונעות שימוש במשככי הכאבים שהוזכרו (כמו לדוגמא סוכרת קשה או מחלת כליות) ניתן להשתמש בתרופות המכילות נגזרות של מורפין כמו טרמדקס.
  • פיזיותרפיה – חולים רבים מדווחים על שיפור במצבם לאחר טיפולי פיזיותרפיה, במהלכם מותחים את השרירים, מקלים על הכאב באמצעות טכנולוגיות שונות כמו אולטרסאונד וגלי רדיו ומבצעים תרגילים לשיפור היציבה.
  • ניתוח – במקרים קשים ביותר, פונים לניתוח בו משחררים את הלחץ מהעצב הסכיאטי. מדובר בניתוח לא פשוט, במהלכו שוברים לעתים קרובות חוליות, והשפעתו על הטווח הרחוק יכולה להיות קשה. ועל כן, חשוב לשקול היטב האם לבצע את הניתוח ולהתייעץ עם הרופא לגבי תופעות הלוואי והסיבוכים האפשריים.

ראו גם:

מכשיר mri למדידת כאב

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
כתבות נוספות בנושא
טיפול הומאופתי - התחילו את מסע הריפוי שלכם
דילוג לתוכן