זה נראה כאילו מטלות הניקיון אינן מסתיימות לעולם. גם אם רק עכשיו הסתיימה מלאכת הניקיון היסודי השבועי של הבית, ולא משנה כמה שעות ארך הפרויקט, פתאום מתברר שהגינה מלאה באבק ועלים, וכל התהליך מתחיל מחדש.
אין ספק שפעולת ניקיון קשורה לרמת הכושר הגופני, ואדם שאינו מקפיד על פעילות גופנית קבועה, צפוי לחוות כאבים ועייפות לאחר עבודות ניקיון. לכן יש להבין כיצד להימנע מפציעות וכאבי גוף כך שמלאכת הניקיון תהיה קלה ויעילה, ובעיקר נטולת כאבים רציניים.
אבל כאב אפשרי אינו תירוץ להתחמק מעבודות ניקיון
פגיעות כתוצאה מפעילות יתר במהלך הניקיון, הכרוכות בהרמת, הזזת, דחיפת ומשיכת רהיטים כבדים, הם בין הסוגים הנפוצים ביותר של פגיעה בתוך הבית. אלו הן סוגי פציעות העלולות להוביל לנקעים, בקעים וכאבי גב תחתון.
על מנת להימנע מפציעות אלו, יש להבין כיצד להתכונן למשימת הניקיון ולתכנן היטב את אמצעי הבטיחות. הטיפים הבאים מסייעים להשלמת מטלות הניקיון, כשעל הדרך ניתן להפוך כל פרויקט ניקיון לפרויקט פעילות גופנית בטוחה ובריאה.
1. בצעו תרגילי חימום לפני העבודה בגינה
ניקיון הגינה יכלה לשמש להפעלת כמעט כל שרירי הגוף. לפני הפרויקט, מומלץ להתהלך במשך עשר דקות כדי לקדם את זרימת הדם, או לבצע תרגילי חימום במשך מספר דקות על מנת למנוע את הכאב מאוחר יותר. תמיד מומלץ להתחיל עם פעולות ניקיון הכרוכות בתנועה קדימה ואחורה, ולאחר מכן התכופפות נכונה ובטוחה, תוך מתיחות עדינות של הידיים והרגליים.
2. שמרו על יציבה נכונה
יש להקפיד על יציבה נכנה עם תמיכה לגב במהלך העמידה והתנועה. יש לבצע את פעולות הניקיון בעמידה זקופה והנעת הזרועות במרווח נכון, כשהגום ממוקם באופן יציב, תוך כדי פעולות דחיפה ומשיכה.
3. הימנעו מפיתולים
מומלץ להעביר את משקל הגוף מרגל לרגל ולהימנע מהתכופפויות חדות, מהירות ופתאומיות.
4. הרימו חפצים כבדים בצורה בטוחה
תמיד יש לכופף את הברכיים ולהשתמש ברגליים כדי להרים את הגוף. בהתאם יש גם להקפיד על שימוש בקבוצות שרירים גדולים כדי להוריד את הגוף לרצפה באמצעות כיפוף הברכיים. במקום להתכופף קדימה כדי להזיז חפץ כבד, יש ללכת אליו, להתקרב ולהרימו ישר מהרצפה באמצעות כיפוף הברכיים ושמירת עמוד השדרה זקוף. אין להשתמש בגב כדי להרים את החפץ.
5. הימנעו מהתכופפויות מרובות
תנוחת כריעה תמיד עדיפה על התכופפויות מרובות. מומלץ אף ללבוש מגני ברכיים על מנת להגן על הברכיים מפני כאב. אם מתעקשים לקרצף ביסודיות את הרצפה בידיים, יש לשבת על שרפרף נמוך כדי לשמור על הגוף בזווית התומכת בגב.
6. נקו בחוכמה
מומלץ לנעול נעליים מתאימות עם סוליות נגד החלקה, כדי להבטיח אחיזה טובה על רצפה רטובה וחלקלקה מסבון.
7. קבעו קצב עבודה נכון ולימדו להירגע
בעת הצורך, מומלץ לקחת הפסקות מנוחה, אחת לחצי שעה בערך, ולמתוח את כל השרירים שמרגישים מהודקים כתוצאה מהניקיון. מומלץ אף לא לדחוס את כל עבודות הניקיון ליום אחד, ולעבוד רק לפי הקצב אותו "מרשה" הגוף. תמיד יש גם את מחר.
עם סיום עבודות הניקיון, מומלץ לבצע מעט תרגילי מתיחה כדי לסייע בהרפיית השרירים המתוחים. מומלץ אפילו לשבת באמבטיה חמה.
8. אל תגזימו – אל תעבדו מעבר ליכולת שלכם
יש להימנע מהפעלת מאמץ מוגבר על השרירים באמצעותה חלפת משימות, כדי למנוע תנועות חוזרות ונשנות. כך, למשל, לאחר רבע שעה של טאטוא הבית, מומלץ לעבור לפעולת ניקיון שונה, כגון ניקוי אבק או חלונות.
9. התמודדות עם הכאב
גם אם מופיעים כאבים לאחר הניקיון, הם יחלפו לאחר יום או יומיים, במיוחד אם מקפידים על תרגילי מתיחה. אם הכאבים אינם נעלמים, יש להתייעץ עם הרופא. סחרחורות, קוצר נשימה, כאב ראש פתאומי וחמור, כאב חזה או בטן והזעה מוגברת אינם תסמינים אופייניים והם מצריכים בדיקה רפואית.
יציבה לקויה, חוסר פעילות גופנית ומשקל גוף עודף תורמים להחמרת נקעים ופציעות, לכן יש להקפיד לטפל טוב בגוף (ובנפש) באופן קבוע, וללא קשר לבטיחות לפני ואחרי ניקיון. מניעת פגיעות קלה יותר מאשר טיפול בפציעות. לכן יש להקשיב לגוף ולעצור כשמתעוררת תחושת כאב.