מהו כאב מתפרץ?

כאבהתלונה השכיחה ביותר בקרב חולי סרטן היא התשישות, אך במקום השני אנחנו מוצאים את הכאב. בנוסף לכך, הכאב גורם לירידה משמעותית ביותר באיכות החיים של החולים הסובלים ממנו ומהווה סיבת אשפוז נפוצה ביותר במחלקות האונקולוגיות.

ישנו מגוון רחב של גורמים לכאבים מהם סובלים חולים אונקולוגים כשבין היתר מדובר בתופעות לוואי של התרופות האונקולוגיות, עלייה בלחץ התוך גולגולתי במקרה של גידולים שהצליחו לפלוש למוח, כאבים הקשורים להצטברות נוזלים בחלל הבטן על רקע סרטן הכבד, כאבים בעצמות על רקע גרורות שהגיעו לעצמות ועוד.

כאב מתפרץ או BTP (ראשי התיבות של Breakthrough Pain) הוא כאב המתפתח במהירות רבה מאוד ונמשך בממוצע שלושים דקות, אך במקרים מסוימים הכאב יכול להמשיך ולהטריד את החולה אפילו במשך ארבע שעות ברציפות. עוצמתו בינונית ומעלה וברוב החולים הסובלים מסוג זה של כאב, הוא מופיע בין שלוש לארבע פעמים ביום.

הגורמים לכאב מתפרץ

את סוגי הכאבים מהם סובלים חולים אונקולוגיים נהוג לסווג בהתאם למשכם. כאב הנמשך מדי יום לכל הפחות 12 שעות נקרא כאב כרוני. בקרב 90% מהחולים הסובלים מכאבים כרוניים המקבלים משככי כאבים שטווח ההשפעה שלהם ארוך, סובלים בנוסף מהתפרצויות פתאומיות של כאבים חזקים. הכאבים החזקים נקראים כאבים מתפרצים כי הם פורצים למרות הטיפול האנלגטי.

ההגדרה הרווחת של כאב מתפרץ מחייבת נוכחות של כאב כרוני המטופל באמצעות משככי כאבים. למעשה ברוב המקרים הפתוגנזה של הכאב המתפרץ היא אותה הפתוגונזה הגורמת לכאבים הכרוניים. אי לכך, אם לצורך העניין מדובר בחולה הסובל מגידול בפרוטיד וכתוצאה מכך סובל מכאבים נוירופתיים כרוניים בצד אחד של הפנים, הרי שרוב הסיכויים שהכאב המתפרץ יופיע בדיוק באותו המקום ועל רקע אותם גורמים הקשורים להסננה של התאים הסרטניים.

התסמינים של כאב מתפרץ

נהוג להבחין בין שלושה סוגים של כאבים מתפרצים להלן:

  • Incident pain – ב-50% מהמקרים מדובר ב- incident pain, כלומר בכאב המופיע בזמן מקלחת, בזמן שינוי תנוחה, עלייה במדרגות או באופן כללי בזמן ביצוע פעילות כלשהי שבדרך כלל גורמת לכאב להתפרץ.
  • End of dose pain – כאב המופיע כתוצאה מירידה בריכוז התרופה לשיכוך כאבים שמטרתה לאזן את הכאב הכרוני. כך למשל אם מדובר בחולה שמשתמש במדבקות פנטניל וצריך להחליף מדבקה אחת לשלושה ימים, הכאב יופיע ביום השלישי. לעומת זאת במקרה שמדובר על חולה העושה שימוש באוקסיקונטין פעמיים ביום, לרוב יתפתח הכאב כשעה עד שעתיים לפני הנטילה של המנה הבאה.
  • Spontaneous pain – כאב אידיופתי הנובע על רקע לא ברור.

כיצד מאבחנים כאב מתפרץ?

סוג הכאב המתפרץ משפיע במידה רבה על סוג הטיפול שיינתן לחולה. אי לכך, ישנה חשיבות עליונה לאפיין את הכאב באופן המדויק ביותר האפשרי. זאת ניתן לעשות על ידי תשאול של המטופל בנוגע לאופי הכאב, בירור המועדים בהם הוא מופיע ולא אחת יתבקש המטופל למלא יומן כאב, על מנת שניתן יהיה לנסות לאתר תבנית או דפוס.

טיפול בכאב מתפרץ

אם מדובר בכאב המופיע על רקע ירידה בריכוז התרופה לשיכוך כאבים בדם, אפשר לשנות את התדירות של הטיפול. כך לדוגמה אם החולה נוטל אוקסיקונטין לטיפול בכאבים הכרוניים, ניתן להנחות אותו לקחת את התרופה מדי שמונה שעות במקום מדי 12 שעות. כמו כן במקרה של End of dose pain ניתן לטפל על ידי מתן מינון גבוה יותר ב- 25%-50% של התרופה לשיכוך כאבים, שמטרתה לטפל בכאבים הכרוניים.

לעומת זאת אם מדובר בכאב צפוי המופיע לפני ביצוע פעולות מסויות, לפני מקלחת או לפני נסיעה ארוכה לצורך העניין, ניתן לרשום למטופל אופיואידים בעלי טווח השפעה קצר כמו לדוגמה (morphine sulphate MIR) או (oxycodone Oxycod). בנוסף לכך, ישנן תרופות הנספגות במהירות רבה מאוד דרך ריריות הפה, המיועדות לגרום להקלה מהירה במיוחד של הכאב המתפרץ המופיע ללא הכנה מוקדמת.

התרופה היעילה והמוכרת ביותר היא (Actiq Oral Transmucosal Fentanyl). התרופה משפיעה תוך חמש עשרה דקות על הכאב ומגיעה לשיא ההשפעה תוך 45 דקות בלבד. משך ההשפעה של התרופה הוא שעתיים בממוצע. התרופה כלולה בסל הבריאות לחולים אונקולוגיים הסובלים מכאב מתפרץ החל משנת 2008.

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
כתבות נוספות בנושא
טיפול הומאופתי - התחילו את מסע הריפוי שלכם
דילוג לתוכן