המדיאסטינום הוא החלל התחום בין שתי הריאות ומכיל את הלב, וכאב מדיאסטינלי קשור בדרך כלל לבעיות בלב או בכלי הדם הקשורים אליו.
הכאב המדיאסטינלי הוא כאב המתבטא במרכז החזה ויכול להופיע במגוון צורות: שורף או לוחץ, בפעימות או בצורה קבועה וממוקד או מפושט.
מלבד זאת, הכאב המדיאסטינלי נוטה להקרין לאזורי גוף אחרים, ובמיוחד לידיים, הצוואר והגב.
מה גורם לכאב מדיאסטינלי?
הכאב המדיאסטינלי נגרם בגלל שני מצבים עיקריים: פגיעה בלב ופגיעה במערכת העיכול. מקרים של פגיעה בריאות יתבטאו בדרך כלל ככאב בצידי החזה ולא במרכזו כפי שמתאפיין כאב מדיאסטינלי.
סיבות הקשורות ללב
הסיבות המדאיגות ביותר שגורמות לכאב מדיאסטינלי הן סיבות הקשורות ללב. ולכן, כל מקרה של כאב חזה בכלל וכאב מדיאסטינלי בפרט צריך לעבור בדיקת דם לאנזימי לב ובדיקת אק"ג, והמשך בירור בהתאם לתוצאות.
במקרה של כאב מדיאסטינלי שקשור ללב קיימת חשיבות אדירה לאבחנה זריזה וטיפול מהיר ולכן במקרים כאלה יש להגיע באופן מיידי לרופא או לחדר מיון.
- התקף לב – המצב המדאיג ביותר עבור חולי לב ובו נגרמת בעיה באספקת הדם אל הלב עצמו. זהו מצב חירום רפואי הדורש טיפול מיידי על ידי צינתור או ניתוח מעקפים.
- תעוקת חזה – מצב שנחשב "טרום התקף לב" ובו מתפתח כאב מדיאסטינלי במצבים של מאמץ, בו אספקת הדם ללב נפגמת. זהו כאב הדורש בירור וטיפול בתרופות או בצינתור בהתאם למצב.
- מפרצת באבי העורקים – מצב מסכן חיים בו נגרם קרע באבי העורקים וללא טיפול עלול לגרום למוות תוך זמן קצר. זהו מצב הקורה בהפתעה גם לאנשים בריאים הנמצאים בשיא כושרם כמו ספורטאים וחיילים.
- פריקרדיטיס – דלקת בקרום הלב אשר דורשת טיפול אנטיביוטי מיידי.
סיבות הקשורות למערכת העיכול
סוג נוסף של בעיות העלול לגרום לכאב מדיאסטינלי הן בעיות במערכת העיכול. כזכור, הקיבה וחלקים נוספים של מערכת העיכול ממוקמים בחלקה העליון של הבטן, ופעמים רבות פתולוגיות באיברים אלה גורמות לכאב המוקרן לאזור החזה. ללא ספק, כאב מדיאסטינלי שנגרם על רקע פגיעה במערכת העיכול עדיפה בהרבה על כאב שנגרם כתוצאה מפגיעה בלב.
- צרבת – בעיה נפוצה ביותר שגורמת לתלונות חוזרות ונשנות של כאבי חזה. הצרבת גורמת לכאב חזק מאחורי עצם הסטרנום (מפתח הלב) ונגרמת כאשר חומצה של הקיבה נשטפת במעלה הושט. הטיפול במצב זה הוא פשוט ומתבצע על ידי תרופות נוגדות חומצה כמו אומפרזול. למרות שהופעה של צרבת שכיחה יותר מהופעה של התקף לב, אין לזלזל במקרים של כאב מדיאסטינלי חזק וחשוב ללכת להיבדק.
- דלקת בלבלב ואבנים בכיס המרה – בעיות נפוצות שגורמות בדרך כלל לכאב אפיגסטרי. במקרים מסוימים בעיות אלה עלולות להביא לכאב המקרין לחזה שעשוי לבלבל עם מחלות לב.
סיבות נוספות
קיימות מספר סיבות נוספות להופעת כאבים בחזה ביניהן בעיות בשריר ובשלד (שברים בצלעות, מתיחת שרירים), התקפי חרדה וגורמים נוספים. כמו כן, אסור לעולם לשלול שמדובר בבעיה ריאתית שמקרינה לאזור מרכז החזה.
בדיקות לבירור כאב מדיאסטינלי
על מנת להתקדם באבחנת הכאב המדיאסטינלי יש לבצע בדיקות. הדבר הראשון אותו רוצים לשלול הוא כמובן פגיעה בלב, ולאחר מכן מתקדמים לחיפוש גורמים נוספים לכאב.
- בדיקת אק"ג – הבדיקה המהירה ביותר לזיהוי ואיתור בעיות לב. במידה ואכן נגרם התקף לב או בעיה קרדיאלית אחרת, ניתן לראות שינוי ברישום מכשיר האק"ג ולהתקדם בטיפול בהתאם.
- בדיקות דם לאנזימי לב – במקרה של פגיעה בלב משתחררים לזרם הדם אנזימים שונים שהספציפי מהם הוא טרופונין. עליה באנזימי הלב מראה על סכנה ללב וחשש לפגיעה בו ודורשת המשך בירור.
צילום חזה – בדיקה זריזה ויעילה שבודקת את מצב הריאות והמראה הכללי של הלב. צילום חזה יעיל בעיקר על מנת לראות דלקות ריאות או מצבים ריאתיים אחרים.