התמודדות וטיפול בתחושות הכאב במהלך כימותרפיה

painהטיפולים הכימותרפיים מהווים חלק ממערך הטיפולים האונקולוגיים. מטרת הטיפולים להביא להרס של תאי הגידול במטרה לנסות ולרפא את החולה או לכל הפחות להקטין את ממדי הגידול במטרה להאריך את חיי המטופל או להקל את כאביו. התרופות הניתנות במסגרת טיפולי הכימותרפיה הורסות את התאים הסרטניים על ידי יצירת הפרעות במחזור חיי התאים.

התאים המושפעים ביותר מהתרופות הכימיות הם התאים שמתחלקים בקצב המהיר ביותר אך מאחר והתרופות הכימיות אינן ספציפיות לתאים הסרטניים, הרי שבנוסף לפגיעה בתאי הגידול, התרופות פוגעות גם בתאי הגוף המתחלקים במהירות. בין היתר התרופות הכימיות פוגעות למשל בזקיקי השיער, במח העצם ובתאי הרירית במערכת העיכול. זוהי הסיבה לכך שמדובר על טיפול הכרוך בלא מעט תופעות לוואי.

כאבים באזור הפה והלוע

אחת התופעות השכיחות ביותר המקושרות לטיפול הכימותרפי נקראת מוקוזיטיס. מוקוזיטיס היא למעשה פגיעה מסוימת בריריות של הלוע ושל הפה הבאה לידי ביטוי בין היתר בכאבים המופיעים בזמן הבליעה, בדלקת בחלל הפה, פצעים בחלל הפה או בצדי הפה ועוד.

על מנת להתמודד עם הכאבים הנלווים למוקוזיטיס חשוב להימנע מצריכת תבלינים חריפים או מזונות יבשים שעלולים לגרות את האזורים הרגישים. כמו כן מומלץ להימנע מצריכת מזונות חומציים, ממזונות או נוזלים חמים וממשקאות המכילים קפאין.

החולים האונקולוגיים הסובלים מכאבים בחלל הפה ובלוע צריכים להעדיף מזונות בעלי מרקם רך או נוזלי, לצנן את המזונות לפני האכילה תוך העדפה לצריכה של מזונות קרים כמו גלידה או קרטיבים ובאופן כללי ישנה המלצה להתייעץ עם דיאטנית קלינית המתמחה בטיפול בחולים אונקולוגיים.

כאבי בטן ושלשולים

תסמינים שכיחים נוספים שנגרמים בעקבות הטיפולים הכימותרפיים הם כאבי בטן ושלשולים שכן גם באזור מערכת העיכול התחתונה ישנם תאים רבים המתחלקים באופן טבעי במהירות רבה מאוד, המושפעים מהטיפול הכימותרפי. במידה ומופיעים שלשולים וכאבי בטן חשוב ראשית לדווח על כך לרופא המטפל ולבחור במזונות כמו צנימים, אורז, בננות או תפוחי אדמה תוך הקפדה על צריכה מספקת של נוזלים. במידת הצורך החולה יוכל לקבל תרופות לשיכוך הכאבים.

כאבים נוירופתיים

חשוב להבין כי הטיפול הכימותרפי מורכב מתרופות כימיות שונות וכי ההחלטה על סוג התרופות ועל המינון המתאים משתנה מחולה לחולה בהתאם לסוג הגידול, מצבו הרפואי הכללי, השלב שבו אובחן הגידול ועוד. חלק מהתרופות הכימותרפיות גורמות להופעה של תסמינים נוירולוגיים, בעיקר באזורים הפריפריים בגוף, בדגש על אצבעות הידיים והרגליים.

התסמינים הנוירולוגיים יכולים לבוא לידי ביטוי בתחושות של עקצוץ, נימול או דגדוג, חלק מהחולים מדווחים על הירדמות של האצבעות, במקרים מסוימים יופיעו גם מגבלות תפקודיות כמו למשל קושי לרכוס כפתורים או לשרוך שרוכים ועוד. מעבר לכל זה, ייתכנו גם כאבים נוירופתיים, כלומר כאבים המופיעים באופן ספונטני ללא כל גירוי חיצוני.

במידה ומופיעים כאבים ממקור עצבי ללא גירוי חיצוני במהלך הטיפול הכימותרפי ישנה חשיבות עליונה לדווח על כך לרופא המטפל או לאחיות במחלקה האונקולוגית. במקרים לא מעטים ניתן יהיה להקל על הכאבים וכן ייתכן כי ניתן יהיה לשנות את סוג התרופות הניתנות למטופל.

כאבים בנרתיק

ההשפעה של הטיפול הכימותרפי ניכרת גם בכל הקשור למערכת המין ובאופן כללי לתפקוד המיני. כך לדוגמה נשים רבות העוברות טיפולים כימותרפיים מדווחות על ירידה בחשק המיני, יובש נרתיקי וכאבים המורגשים בזמן החדירה.

על מנת להתמודד עם כאבים בנרתיק ניתן להתנסות בטכניקות הרפיה וכן ניתן לעשות שימוש בתכשירי לחות לנרתיק המהווים תחליף מלאכותי לחומרי הסיכה הטבעיים המופרשים מהנרתיק במצב תקין.

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
כתבות נוספות בנושא
טיפול הומאופתי - התחילו את מסע הריפוי שלכם
דילוג לתוכן