ההנקה היא אמצעי ההזנה הטבעי והבריא ביותר למען התפתחות התינוק, ונשים רבות חפצות להניק אך לא תמיד הפעולה מסבה עונג. פעמים לא מעטות הנקה מלווה בכאבים עזים והיא הופכת להיות מתסכלת וקשה מנשוא.
מרבית הנשים המניקות, כ- 90% מהן מרגישות כאבים בפטמות. עוצמת הכאב החזקה ביותר מורגשת בתקופה שבין היום השלישי שלאחר הלידה לבין היום השביעי כאשר הכאבים הולכים ופוחתים כשעולה נפח החלב.
מהו בעצם כאב?
כדי להבין את מקור הכאב במהלך הנקה, נדון תחילה בנושא הכאב באופן כללי. הרגשה של כאבים היא סובייקטיבית ומשתנה מאדם לאדם. הכאב אינו דבר נעים והוא מורכב מאלמנטים רגשיים ופיזיים.
כאבים נועדו מבחינה הישרדותית להעיר לנו נורה אדומה במטרה לא לפגוע עוד יותר באותו איבר שכואב. כאבים לא תמיד פוסקים גם אם אנו מטפלים בהם ובמקור שלהם. לא תמיד ניתן להסביר מדוע הופיעו הכאבים ולפעמים הם מעידים על בעיה אחרת.
במצבים של אנשים חולים, הכאבים מונעים מהם לבצע סוגים שונים של פעולות והם גם משפיעים לא פעם על המצב הנפשי ויכולים לגרום גם לדיכאון.
סיבות לכאבים במהלך הנקה
ישנן שלוש סיבות עיקריות לכאבים בפטמות אותם חוות נשים במהלך הנקה. סיבה אחת היא תנוחת האם ותפיסת השד בצורה לא נכונה. סיבה אחרת היא מבחינה נוירולוגית כאשר מציצת התינוק את הפטמות היא חלשה, וסיבה נוספת היא לשון קשורה של התינוק (זו הסיבה השכיחה ביותר לכאב).
מה ניתן לעשות?
במקרה של כאבים, סדקים או פצעים בפטמות מומלץ בראש ובראשונה למרוח משחה בשם "לנולין" שנועדה לטיפול בפטמות סדוקות ואחר כך לפעול באמצעים אחרים.
מכיוון שהסיבה הראשונה לכך שנשים חשות כאב במהלך הנקה טמונה בעובדה שהתנוחה והתפיסה בזמן הפעולה עצמה אינה נכונה, ישנן המלצות שכדאי לפעול לפיהן:
- להצמיד את התינוק אל הגוף כאשר הבטן שלו באה במגע עם הבטן של האם.
- הראש של התינוק יהיה בקו ישר עם הגוף שלו, כמו בעת שכיבה על הצד.
- האף של התינוק צריך להיות מול הפטמה והפה מול חלקה התחתון של העטרה והראש שלו יהיה קרוב אל השד ולא כל גופו.
- כדי שפעולת המציצה לא תכאיב לאם כדאי לחכות עד שהתינוק יפתח את הפה כשם שהוא מפהק ואז להכניס את הפטמה לפיו. אפשר לעודד את פתיחת הפה באמצעות גירוי של השפה התחתונה עם הפטמה.
- לתמוך בעורף של התינוק על מנת שהראש שלו יהיה משוחרר וחופשי לבצע כל תנועה.
- בשעת מציצת הפטמה השפתיים של התינוק יהיו מופשלות כלפי חוץ. במידה ושפה אחת דחוקה פנימה, האם יכולה למשוך אותה כלפי חוץ, בעדינות כמובן, וכך למנוע את הכאב במהלך ההנקה.
המלצות נוספות
מניעת כאב במהלך הנקה מבעוד מועד היא הטיפול הטוב ביותר והיעיל היותר. הדרכים שאיתן אפשר למנוע הן להניק כמה שיותר קרוב ללידה ובכך ליצור חיבור טוב בין האם לתינוק, כדאי להימנע מהנקה בשעות קבועות, רצוי להימנע מגודש בשדיים ולטפל בו מיד כשהוא מופיע ורצוי להימנע מפטמות שעשויות מסיליקון.
פרט למניעה מוקדמת של כאב במהלך הנקה ישנן כמה המלצות פרקטיות כמו הכנה של הנשים שרוצות להניק לכך שהן יחושו כאב בשבוע הראשון, לעשות קומפרסים סביב הפטמה באמצעות שקיות תה ושאר הרטבות חמות, למרוח משחות שונות, להשתמש במשחת לנולין או לצרוך ויטמן A , לשאוב את החלב ולעתים לטפל במצב באמצעות טיפול סטרואידים מקומי.
לסיכומו של עניין, חשוב לראות את ההנקה כדבר מאתגר ולא כקושי וחשוב לדעת כבר מההתחלה שהפעולה לא תהיה קלה ושיתלוו אליה כאבים. במקרים של כאבים במהלך הנקה כדאי להתייעץ עם אנשי מקצוע מהתחום שייתנו את הטיפול הנכון להפחתת הכאבים.