כאב בשד

כאב בשדאחת התלונות הנפוצות בקרב נשים בכל הגילאים הוא כאבים בשדיים. כאבים אלה מדאיגים מאוד, בעיקר מהחשש שמדובר בסרטן השד אך קיימים גורמים רבים המובילים לכאב בשד.

הסיבות העיקריות לכאבי שדיים הן:

  • שינויים הורמונליים – קיים קשר ישיר בין כאבים בחזה לבין המחזור החודשי והשינויים ההורמונליים המופיעים בעקבותיו. כאבים אלה מכונים "כאבים ציקליים", מכיוון שהם מופיעים במחזוריות על פי המחזור החודשי. ברוב המקרים, עם הפסקת המחזור, עקב הריון או הגעה לגיל מתקדם, כאבי השד מופסקים. כאבים אלה הם כאבים טבעיים, אשר ככל הנראה לא מצביעים על הפרעה פתולוגית בשד. כאבים בשד יכולים להופיע גם במהלך ההנקה.
  • שינויים אנטומיים – פגיעה במבנה האנטומי של השד או שינויים באנטומיה של רקמת השד עלולים להוביל להתפתחות כאב. לעומת הכאב הציקלי, המושפע ישירות משינויים הורמונליים, הכאבים האלה מופיעים ללא מחזוריות קבועה וללא קשר ישיר להשפעות גופניות אחרות. הגורמים העיקריים לשינויים מסוג זה הם טראומה, ציסטות וגורמים נוספים הפוגעים בשלמות הרקמה ומובילים להתפתחות כאב בשד. יש לציין שהכאבים מקבוצה זו מקרינים בדרך כלל למקומות אחרים (כמו שרירי החזה) ואינם נשארים ממוקמים בשד בלבד.
  • שימוש בתרופות – תרופות שונות עלולות להוביל לכאבים בחזה כתופעת לוואי. תרופות המכילות את הורמוני המין הנשיים כמו אסטרוגן ופרוגסטרון עלולות להוביל לרגישות ברקמת החזה ולכאב. התרופות הנפוצות שגורמות לכך הן תרופות למניעת הריון ותחליפי הורמונים, אך מלבד זאת גם תרופות נדירות יותר כמו תרופות אנטי דיכאוניות ממשפחת ה-SSRI כמו פרוזאק עלולים לגרום לתסמינים דומים.
  • חוסר איזון של חומצות שומן – אחת התיאוריות לגבי כאבים בחזה גורסת שקיים קשר בין חוסר איזון של חומצות השומן בגוף לרגישות השד לכאב. בגופנו קיימות חומצות שומן מסוגים שונים, וטענה זו מתבססת על כך שעודף או חסר של חומצות שומן מסוגים שונים יכולה להוביל לכאבים בחזה. ממצא התומך בתיאוריה זו הו העובדה שנטילת שמנים מסוגים שונים יכול להקל על כאבי החזה.
  • חזה גדול – נשים בעלות חזה גדול נוטות לפתח כאבים רבים יותר, בעיקר על רקע חוסר הנוחות המוקרנת לצוואר הכתפיים והגב. מחקרים שונים הראו שניתוחים להקטנת החזה הקלו על הכאבים בשדיים, אך יש לזכור שגם הניתוח עצמו עלול לגרום לכאב ולכן הדעות לגבי ביצוע הניתוח חלוקות.
  • סרטן השד – הסיבה הנדירה ביותר להופעת כאבים בחזה היא סרטן השד, וחשוב לזכור שבדרך כלל גידולים ממאירים ברקמת השד אינם גורמים לכאב. רק כ-10% מהמקרים של הכאב בשד הם על רקע סרטן השד, וגם במקרים אלה הכאב מופק בדרך כל על רקע סיבות הורמונליות או אנטומיות וללא קשר ישיר לגידול.

דרכים להקלה על הכאב בשד

כל כאב בשד שנמשך מספר ימים ואינו מוקל דורש בירור מעמיק אצל רופא. הבירור של כאב השד כולל מעבר על ההיסטוריה הרפואית ואפיון הכאב, בדיקה פיזיקלית ובדיקות נוספות במקרה הצורך (כמו לדוגמא ממוגרפיה או אולטרסאונד).

על מנת להקל על הכאב, ניתן להשתמש בדרכים הבאות:

  • הגבלת הגורם המפיק את הכאב – לבישת חזיה נוחה יותר או הפסקת השימוש בגלולות נגד הריון יכולים לעזור להקלה על הכאב. במקרים אחרים, שימוש בתרופות למניעת הריון דווקא יעזור להפסקת הכאב – הכל תלוי במאזן ההורמונים הטבעי.
  • שימוש בתרופות לשיכוך כאבים – תרופות להקלה על הכאב הניתנות דרך הפה כמו נורופן או אופטלגין יכולות לעזור בצורה משמעותית להקלה על הכאב בשד. כמו כן, קיימות משחות להקלה על הכאב באופן מקומי.
  • הפחתת צריכת הקפאין, האלכוהול והמלח – ככל הנראה הפחתה של מרכיבים אלה בתזונה תעזור להקלה על הכאב.
  • נטילת ויטמין E או ויטמין B6 – פעמים רבות הכאב בשד מוקל על ידי נטילת הויטמינים, אותם ניתן לרכוש בכל בית מרקחת או חנות טבע.

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
כתבות נוספות בנושא
טיפול הומאופתי - התחילו את מסע הריפוי שלכם
דילוג לתוכן