כאב בבית השחי

כאב

כאבים באחד מבתי השחי או בשני בתי השחי במקביל, מהווים בעיה שכיחה, שיכולה להתפתח כתוצאה ממגוון רחב ביותר של גורמים. בהתאם למגוון הגורמים הרחב, ישנן גם דרכים רבות להתמודד עם הכאבים בבית השחי, שעשויים להיות חלשים וכמעט בלתי מורגשים אך במקרים אחרים להיות עוצמתיים ומגבילים מאוד.

במאמר שלפניכם נדון בגורמים השונים שעשויים להוביל להתפתחות של כאבים בבית השחי, לתסמיני הכאבים, לדרכי האבחון השונות ולאופן הטיפול בכאבים בבית השחי.

הגורמים לכאבים בבית השחי

להלן רשימה מפורטת של גורמים שונים שעשויים להוביל להתפתחות של כאבים בבית השחי:

  • נפיחות בבלוטות הלימפה – בלוטות הלימפה בגופנו משחקות תפקיד חשוב ביכולת ההתגוננות שלנו מפני זיהומים. לפיכך נפיחות בבלוטות הלימפה עשויה להעיד על זיהום שהתפתח בסמוך לבלוטות המעורבות. בין היתר נפיחות בבלוטות הלימפה בבית השחי יכולה להיות תוצאה של התקררות, זיהום בדרכי הנשימה העליונות, זיהום נגיפי, חצבת, זיהום באוזן, מחלת הנשיקה, זיהום בחלל הפה והשיניים ועוד.
  • אלרגיות וגירוי בעור – ישנם תכשירים רבים שעשויים לגרות את העור בבית השחי ובכלל זה סוגים שונים של סבון, דאודורנטים למיניהם, אבקות כביסה, מרככי כביסה ועוד. רגישות לחומרים כאלו ואחרים המצויים בתכשירים שכולנו עושים בהם שימוש יומיומי, עשויה להוביל להתפתחות של שלפוחיות, לאדמומיות, עור מגרד וכן לגרום להתפתחות של כאבים בבתי השחי. כמו כן ישנם אנשים הסובלים מכאבים בבתי השחי לאחר גילוח האזור, המותיר את העור פצוע ומגורה מאוד.
  • פסוריאזיס – פסוריאזיס היא מחלת עור אוטואימונית שבה תאי מערכת החיסון תוקפים את תאי העור המתחלפים. במקרים רבים המחלה מערבת את בתי השחי. כמו כן תסמיני המחלה לרוב חמורים יותר באזורי העור שנתונים לתנאי לחות ובאזורים שבהם ישנו חיכוך רב כמו בתי השחי.
  • שרירים תפוסים – ישנם שרירים רבים בחזה ובזרועות שעשויים לגרום לכאבים בבתי השחי כאשר הם נמתחים יתר על המידה או נמצאים בשימוש יתר. יתרה מזאת, כאשר הפציעה בשריר גורמת להתפתחות של דלקת, בהחלט יתכן שהדבר יבוא לידי ביטוי בכאבים חזקים בבתי השחי.
  • שלבקת חוגרת – שלבקת חוגרת היא מחלה נגיפית שגורמת בחלק מהמטופלים להופעת פריחה כואבת ושלפוחיות בעור. הפריחה יכולה להופיע בבטן, בראש, ברגליים, בזרועות, בגב, בחזה וכן לערב את בתי השחי.
  • גידול בשד – בחלק ניכר מהמקרים, גידול המתפתח בשד לא בא לידי ביטוי בתסמינים כלשהם בשלבים המוקדמים. יחד עם זאת, לא אחת כאב, רגישות ונפיחות בבית השחי הם התסמינים הראשונים המופיעים בנשים הסובלות מסרטן השד. תסמינים אלה עשויים אף להופיע זמן רב לפני הופעת התסמינים בשד.   
  • הידרדניטיס סופורטיבה – הידרדניטיס סופורטיבה היא מחלת עור כרונית שבאה לידי ביטוי בהופעה של נגעים דלקתיים וכואבים בעור באזורים שמכילים בלוטות זיעה אפוקריניות כמו איברי המין, המפשעות ובתי השחי. מחלה זו עשויה לגרום לכאבים חמורים בבית השחי ולהוביל לפגיעה משמעותית באיכות חיי החולים.
  • גורמים נוספים – לצד הגורמים שפורטו לעיל, ישנם גורמים רבים נוספים שעשויים להוביל להתפתחות של כאב בבית השחי. חלק מהגורמים לא בהכרח יובילו להתפתחות של כאבים בבית השחי, אלא במקרים נדירים, אך עדיין חשוב להכיר את הגורמים השונים. בין היתר מדובר בסוכרת, דלקת מפרקים שגרונית, זאבת אדמנתית מערכתית, מחלת העורקים הפריפריאליים, מחלת השחפת ועוד.

מהם התסמינים של כאב בבית השחי?

בדיוק כפי שישנה שורה ארוכה של גורמים שעשויים להוביל להתפתחות של כאב בבית השחי, כך גם אופי הכאב עשוי להיות שונה במקרים שונים. כך למשל הכאב עשוי להתעורר רק במצבים מסוימים כמו לאחר פעילות ממושכת או ביצוע תנועות מסוימות עם הזרוע אך יכול בהחלט גם להיות נוכח באופן קבוע ומתמיד וללא שינוי במהלך היממה.

באופן דומה הכאב יכול להיות עוצמתי מאוד ואף לגרום למוגבלות חמורה ופגיעה קשה באיכות חיי המטופל, אך מצד שני עשוי להיות חלש מאוד עד כמעט בלתי מורגש. הכאב גם עשוי להיות בעל אופי עמום וקשה להגדרה, אך לא אחת לבוא לידי ביטוי ככאב דוקר וחד מאוד.

יש לציין עוד כי לכאב בבית השחי עשויים להתלוות תסמינים שונים נוספים בבית השחי או באזורים אחרים בגוף שחשוב להכיר. כך לדוגמה במקרה של מחלת החצבת או זיהום של זקיקי שיער, הכאבים יכולים להופיע במקביל לתסמינים עוריים שונים כמו שלפוחיות או פריחה. לעומת זאת נפיחות של בלוטות לימפה לרוב לא תבוא לידי ביטוי בתסמינים עוריים, אך ניתן יהיה לחוש בבליטה או נפיחות חריגה בבית השחי. כמו כן נפיחות בבלוטות הלימפה בבית השחי עשויה להתלוות לנפיחות בבלוטות לימפה באזורים נוספים בגוף.

זיהוי ואפיון התסמינים השונים הנלווים לכאבים, יסייעו לרופא המטפל לספק אבחנה מדויקת או לכל הפחות להעלות השערות מדויקות יותר בנוגע למקור הכאבים. לפיכך עוד לפני הפנייה לרופא מומלץ לנסות לשים לב באילו מצבים מתעוררים הכאבים, מה הוא אופי הכאבים ואילו תסמינים נוספים הופיעו במקביל לכאבים.

אבחון מקור הכאב

אם הכאב לא חולף תוך מספר ימים ואם הוא מלווה בתסמינים נוספים, חשוב להגיע לרופא לבדיקה. במסגרת הבדיקה הרפואית, ינסה הרופא למפות את כל התסמינים שמפריעים למטופל על ידי תשאול המטופל וביצוע בדיקה גופנית בסיסית. בין היתר הרופא יבדוק האם בלוטות הלימפה נפוחות, האם ישנם גושים חשודים באזור, האם העור מגורה ואדמומי ועוד.

בנוסף ינסה הרופא לדלות מידע מהמטופל שיסייע לו להבין האם ישנם גורמי סיכון מסוימים למצבים בריאותיים שונים הרלבנטיים לכאב. כך לדוגמה הרופא עשוי לשאול את המטופל האם הוא עוסק בספורט מסוים שבו מבצעים תנועות שונות המערבות את השרירים הסובבים את בית השחי, האם הוא סובל ממחלה מסוימת שעשויה לבא לידי ביטוי בכאבים בבית השחי, האם הוא החל להשתמש לאחרונה בסבון או דאודורנט חדש ועוד.

בהתאם לממצאי הבדיקה הגופנית הבסיסית, שעשויה לכלול בין היתר בדיקת גרון, בדיקת אוזניים ובדיקת עור, יחליט הרופא כיצד להתקדם. יתכן למשל שהמטופל יצטרך לעבור בדיקות דם מסוימות כמו ספירת דם, ביופסיה של בלוטות הלימפה ועוד.

טיפול בכאב בבית השחי

מטבע הדברים הטיפול באדם הסובל מכאב בבית השחי משתנה בהתאם לגורם שהוביל להתפתחות הכאב, לדרגת החומרה של הכאב ועוד. בכל הקשור לטיפול בסובלים מכאב בבית השחי, יש לבחון כל מקרה לגופו ולפעול בהתאם לנסיבות הספציפיות של המטופל. אם לדוגמה מקור הכאבים בפציעת ספורט שנגרמה עקב שימוש יתר, ניתן יהיה להקל על הכאבים באמצעות תרגילי פיזיותרפיה ולהפחית את הסיכוי לפציעה חוזרת על ידי הדרכת המטופל.

לעומת זאת במקרה של כאב שמקורו בעור מגורה, יתכן שדי יהיה בהימנעות משימוש בדאודורנט מסוים כדי לפתור את הבעיה לאלתר. למרבה הצער לא תמיד הפתרון לבעיה יהיה פשוט כל כך. כשמדובר למשל במקרה של הידרדניטיס סופורטיבה, הטיפול עשוי להיות מורכב ביותר: הטיפול בחולים הסובלים ממחלה זו עשוי לכלול טיפול אנטיביוטי מקומי בשילוב עם חומרים לאלחוש מקומי, טיפול כירורגי להסרת הרקמות הפגועות, הסרת נגעים וניקוז אבצסים, טיפול סיסטמי באנטיביוטיקה או תרופות אחרות שאינן אנטיביוטיקה, טיפול בהורמונים, טיפול ביולוגי ועוד.

 

מקורות:

What's causing my armpit pain? – healthline

על מה מעידות בלוטות לימפה נפוחות – infomed

 

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
כתבות נוספות בנושא
טיפול הומאופתי - התחילו את מסע הריפוי שלכם
דילוג לתוכן