תפקידה של רקמת השריר הוא לאפשר את תנועת איברי הגוף – שרירים שונים משמשים להזזת איברים ומאפשרים את היכולת לבצע פעולות פשוטות ומורכבות. שרירי השלד מחברים בדרך כלל בין שתי עצמות, כאשר עצם אחת נשארת סטטית ואילו העצם השניה מבצעת את התנועה וזזה ממקומה.
שרירי השלד נקראים גם שרירים משורטטים, וזאת בגלל מבנה סיבים היוצר קווים ישרים שתנועתם היא תנועת כיווץ השריר. חשוב לזכור שפעולת השריר היא כיווץ, והוא עושה זאת על ידי שימוש באנרגיה (ATP).
לאחר פעילות גופנית מאומצת, כמו לדוגמא אימון משקולות בחדר כושר, שרירי השלד עוברים היפרטרופיה – התעבות הסיבים שמספקת כוח רב יותר.
בזכות כך, השרירים מתחזקים ויכולים לבצע פעולות הדורשות כוח כמו הרמת משקל גדול יותר. מצד שני, לאחר תקופות ארוכות של חוסר שימוש בשריר, הסיבים עוברים אטרופיה – הקטנת הסיבים וירידה בכוח שניתן לייצר בעזרתם.
הפקודה לכיווץ השריר מועברת על ידי מערכת העצבים, שמספקת אות חשמלי שגורם לכיווץ, ולהפעלת השריר. כיווץ השריר יכול להיות באופן מודע ומכוון ויכול להיות גם באופן לא מודע, ואז הכיווץ יתבצע על ידי רפלקס.
סוג נוסף של שרירים הקיים בגוף הוא שריר חלק. מדובר ברקמת שריר המצוייה באיברים הפנימיים, כמו כלי דם, רחם, מערכת העיכול וכו', המתכווצת באופן בלתי רצוני. הכיווץ הפיזיולוגי של השריר החלק מספק את היכולת להשתמש באיברים הפנימיים ומאפשר לחיות באופן תקין.
מה יכול להשתבש בשרירים?
שרירים בגוף עלולים להיפגע בקלות, במיוחד בזמן פעילות גופנית וביצוע תנועות מאומצות. בזמן פעילות מאומצת, רקמת השריר חשופה למיקרו-טראומות – קרעים קטנים הנגרמים כתוצאה מהעומס הרב המופעל על השרירים.
קרעים אלה בדרך כלל לא גורמים לנזק ארוך טווח, אך עלולים להוביל להתפתחות דלקת טורדנית. כמו כן, במקרים של אימון מאומץ מדי או ביצוע תנועה קיצונית ובלתי מבוקרת, השריר עלול להיקרע – דבר הגורם לכאב רב ולחוסר יכולת תפקודית.
חשוב לציין שרקמת השריר לא עוברת התחדשות באופן נורמלי, ולאחר קרע גדול התחדשות השריר מתבצעת על ידי רקמת צלקת שאינה פונקציונלית.
גורם נוסף לבעיה בתפקוד השרירי הוא בעיה במעבר האות העצבי. מחלות שונות נגרמות על רקע העובדה שאין העברה עצבית תקינה, ולגוף אין דרך להעביר לשרירים את פקודת ההתכווצות.
מחלות אלה מתאפיינות ברפיון שרירים, וגורמות כמובן ליכולת תפקודית נמוכה. מצד שני, שרירי השלד עלולים לעבור התכווצות יתר, כמו שקורה במחלות כמו טטנוס. במקרים כאלה, השרירים הופכים לנוקשים ביותר, יכולת ההרפיה נפגמת והתפקוד מתדרדר.
בעיה מוכרת נוספת בשרירים היא כיווצים. כל אדם שעוסק בספורט מכיר את ההרגשה של שריר מכווץ וכואב, הרגשה שנרפית לאחר מנוחה קצרה. במקרים כאלה חשוב מאוד להקפיד על חימום ומתיחות, שיאפשרו לשריר לתפקד באורכו האידיאלי, וללא כל בעיה. במקרים כאלה יש הצטברות יתר של חומצה לקטית בין סיבי השריר, הגורמת לכאב האופייני שמופסק כאשר ריכוז החומצה יורד.
גורמים לכאבי שרירים
קיימות סיבות רבות המובילות לכאב שרירים, כאשר הנפוצות ביותר הן מתיחה והתכווצות הנגרמים על רקע פעילות גופנית מאומצת או תנועה לא נכונה.
כיווץ שרירים
אין אדם שלא מכיר את ההרגשה של "גב תפוס" או של כאבים בכתפיים, בצוואר וברגליים למשל. כאב זה נגרם לאחר שימוש לא נכון בשריר – שעות רבות מול מסך המחשב, שינה בתנוחה לא טובה, הרמת משקלים כבדים או תנועה פתאומית וחריגה.
כאבים אלה נגרמים לאחר כיווץ קיצוני של סיבי השריר ובעיה בהרפייתם, שגורמים לכאב שרירים רב. הכאב מופג לאחר מספר ימים של מנוחה, שאחריהם השריר חזר לאורכו הטבעי והכאב נפסק.
התכווצות שרירים מאפיינת גם ספורטאים, שלאחר אימון מאומץ האנרגיה הזמינה שאחראית להרפיית השרירים נגמרת, והשרירים נשארים מכווצים. זאת לדוגמא הסיבה שבגללה שחקני כדורגל עוברים עיסוי אחרי אימונים קשים, ובמקרים של כניסה להארכה.
מתיחת שרירים
סיבה נוספת לכאב בשריר הוא מתיחה, הנגרמת בדרך כלל לאחר תנועה קיצונית ולא טובה. במקרים אלה, סיבי השריר נמתחים מעבר לאורכם הנכון, ונגרם כאב רב. הכאב עלול להחמיר במידה ונוצרו בשרירים קרעים קטנים, ובמקרים אלה תקופת ההחלמה תהיה ארוכה מהמצופה.
דלקת בשריר
במקרים של נזקים ממושכים לרקמת השריר עלולה להיווצר בה דלקת כרונית – נוכחות של תאים דלקתיים המלווה בבצקת ונפיחות וגורמת לכאב רב. במקרים אלה, מומלץ להעניק לשריר מנוחה ולטפל באמצעות תרופות אנטי דלקתיות, שיקלו באופן משמעותי על הכאב ועל מצב השריר.
ראו גם: