דלקת בעצב המשולש

כאבבמקרים אלה, אנשים הסובלים מהדלקת בעצב המשולש מתלוננים על כאב חריף ביותר בצד אחד של הפנים, אשר מוחמר בכל גירוי של הפנים. לדוגמא, הכאב יכול להיות מופק במהלך ליטוף, גילוח, צחצוח שיניים או איפור ובכל מגע אחר של הפנים.

אנשים הסובלים מדלקת בעצב המשולש סובלים מכאב כרוני המתבטא בהתקפי כאב, אשר הולכים ומתגברים עם הזמן ויכולים לפגוע בצורה חסרת תקדים באיכות החיים והכאב היום יומי.

הדלקת בעצב המשולש מופיעה יותר בגברים מעל גיל 50, אך יכולה להתבטא כמעט אצל כל אחד. קיימות מספר דרכים לטפל בדלקת בעצב המשולש, ועיקר הטיפול בה מתבסס על תרופות, זריקות וניתוחים.

התסמינים של דלקת בעצב המשולש

אנשים הסובלים מדלקת בעצב המשולש מתלוננים על מספר תסמינים אופייניים הכוללים:

  • התקפים של כאב חריף ביותר – התקפי הכאב מופיעים באופן מחזורי או בהתאם לטריגרים שונים וגורמים להופעת כאב שורף ודוקר, אשר מתואר על ידי חלק מהחולים ככאב "חשמלי". מדובר בכאב חזק ביותר אשר מפריע מאוד לתפקוד וגורם לרוב האנשים להפסיק את פעילותם עד שהוא עובר.
  • כאב עם כל גירוי של הפנים – בנוסף להתקפים החולים מתלוננים על הופעת כאב בכל גירוי של הפנים, הגורם למגבלה קשה. הכאב יכול להופיע במהלך לעיסה, דיבור, או כל נגיעה אחרת בפנים ובכך מפריע מאוד לחיי היום יום.
  • התקפים ארוכים או קצרים – חלק מהתקפי הכאב יכולים להימשך מספר שניות בלבד (בדרך כלל כאב שמקורו במגע), לעומת התקפים אחרים אשר יכולים להימשך מספר שעות או אפילו ימים.
  • כאב במיקום אופייני – מכיוון שהכאב מופיע על רקע דלקת בעצב המשולש, הוא מערב את כל האזורים המעוצבים על ידיו, כלומר את הפנים בלבד. הכאב מופיע בכל הפיזור של העצב, הכולל את המצח, הלחיים, הלסת, השיניים, הפנים, השפתיים והעיניים. בנוסף, ברוב המקרים הכאב יערב צד אחד בלבד של הפנים, מכיוון שמדובר בדלקת הפוגעת רק בעצב האחראי על אותו צד.
  • החמרה בהתקפים עם הזמן – ככל שהזמן מתקדם, ההתקפים של הכאב הופכים לקשים יותר ותדירים יותר, וגורמים לרוב האנשים לבקש טיפול.

הגורמים לדלקת בעצב המשולש

הכאבים האופייניים בפנים נגרמים על רקע הופעה של דלקת בעצב המשולש, ולכן פיזור הכאב הוא על פי עצבוב העצב.

ברוב המקרים, הסיבה לכך היא כלי דם אשר לוחץ על העצב וגורם להפרעה בתפקודו. מכיוון שמדובר בהפרעה המתחילה בגיל מאוחר יחסית, קיימות השערות שקיים קשר לשינויים בכלי דם האופייניים לגיל. בנוסף, הופעת הכאב יכולה להיות קשורה למחלות נוירולוגיות (כמו טרשת נפוצה) או לגידולים אשר לוחצים על העצב. ולכן, במהלך הבירור של כאבי הפנים, חשוב לבצע בדיקת הדמיה על מנת לשלול מצבים נוירולוגיים הדורשים טיפול מיידי.

אבחנה של דלקת בעצב המשולש

בדרך כלל, האבחנה של דלקת בעצב המשולש היא אבחנה קלינית המתבססת על תלונות החולה הכוללות הופעת כאב חריף בהתקפים, המופיע בצד אחד של הפנים ומוחמר במגע.

בדרך כלל הרופאים יבצעו גם בדיקה נוירולוגית על מנת לבדוק את מעורבות העצב המשולש ולשלול הפרעות נוירולוגיות נוספות וישלחו לבדיקת הדמיה מסיבות דומות.

הטיפול בדלקת בעצב המשולש

הטיפול בדלקת בעצב המשולש כולל טיפול תרופתי וכירורגי, אך יש לציין שלא תמיד הטיפול מצליח להשיג שיפור משמעותי במצב.

  • תרופות אנטי אפילפטיות – ידוע ששימוש בתרופות נגד פרכוסים כמו טגרטול יכולות לסייע להקלה על הכאב. חשוב לזכור שמדובר בתרופות הכוללות תופעות לוואי רבות, אשר לעתים מפריעות יותר מאשר הכאב.
  • ניתוח – במקרה של חוסר שיפור לאחר הטיפול השמרני, ניתן לבצע ניתוח אשר בשיטות שונות גורם להפחתת הלחץ על העצב המשולש והקלה על הכאב.

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
כתבות נוספות בנושא
טיפול הומאופתי - התחילו את מסע הריפוי שלכם
דילוג לתוכן