האם בעתיד הלא-רחוק נוכל לנבא באמצעות בדיקת דם פשוטה את הסיכון להתפתחות עתידית של סוכרת מסוג 1? לאחרונה התפרסם כי המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר לרפואת ילדים מוביל מחקר שייתכן ויוביל לתוצאה זו. בד בבד, חשוב לזכור כי ישנם אנשים שכבר חולים במחלה, ולהם מחקר זה כבר לא יועיל. למרבה הצער, רבים מחולי הסוכרת בישראל אינם מודעים למלוא זכויותיהם הרפואיות, וגם אם כן, הם לא מנצלים רבות מהן עד תומן.
"חולי סוכרת עשויים להיות זכאים לשלל זכויות, פיצויים והטבות, ועל אחת כמה וכמה אם מחלתם בשלב מתקדם או עם סיבוכים," אמרו לנו המומחים של 'זכותי', החברה המובילה למיצוי זכויות רפואיות. "ואף על פי כן, אנשים רבים בעלי סוכרת עם סיבוכים אינם מנצלים את כל הזכויות הרפואיות המגיעות להם מהמדינה, וחבל. חשוב שכל אדם ידע שעל אף הקשיים הכרוכים בכך, ישנם אמצעים העשויים לסייע לו בהגדלת סיכוייו לקבלת המגיע לו מהמדינה."
מומחי 'זכותי' סייעו בידינו לעמוד על הזכויות להן עשויים להיות זכאים חולי סוכרת עם סיבוכים, ועל הדרכים בהן יכולים החולים למקסם את סיכוייהם לקבלן.

אדם חולה זוכרת מבצע בדיקת סוכר (מקור: Freepik)
זכויות לכל דורש
סוכרת לא מאוזנת עלולה להוביל מהר מאוד את החולה בה ללקויות קשות יותר. בשל לקויות אלה, החולה עשוי להיות זכאי לקצבת נכות או גמלת סיעוד – וזה עוד לא הכל. אך ראשית, הבה נפרוט את התנאים לקבלת קצבת נכות וגמלת סיעוד.
חולה סוכרת עשוי להיות זכאי לקצבת נכות אם בשל מחלתו נפגע כושר ההשתכרות או התפקוד שלו. על הנייר, במידה ולחולה הסוכרת יש לפחות סיבוך אחד של המחלה – ללא תלות בחומרת הסיבוך – יש לקבוע לו דרגת נכות של 65%.
חשוב לציין כי הליך קביעת הזכאות לקצבת נכות עלול להיות ממושך. במקרים כאלה, ניתן לבדוק אם החולה עשוי להיות זכאי לקצבת הבטחת הכנסה, כדי להבטיח שגם בזמן ההליך, הוא יוכל להמשיך להתקיים בכבוד.
"כמובן, לא כל חולי הסוכרת הם בגיל עבודה. באם הלוקה במחלה כבר פרש לגמלאות, הוא עשוי להיות זכאי לגמלת סיעוד, וזאת בהתאם למספר תנאים," הסבירו לנו המומחים של 'זכותי', שסייעו כבר לאלפי חולי סוכרת עם סיבוכים למצות את מירב הזכויות הרפואיות המגיעות להם. "חולה הסובל מסוכרת חמורה שזקוק לעזרה בביצוע פעולות יום-יומיות או להשגחה בביתו יכול להיות זכאי לקצבת סיעוד מביטוח לאומי ואף מחברות הביטוח."
מילוי טופס תביעה לזכויות רפואיות (מקור: jannoon028 מ-Freepik)
זה עוד לא הכל
בין הזכויות הפוטנציאליות לחולי סוכרת עם סיבוכים נמנית גם קצבת שירותים מיוחדים. מבוטח המקבל קצבת נכות כללית שנקבעה לו נכות רפואית בשיעור של 60% ומעלה, או מבוטח שאינו מקבל קצבת נכות אבל נקבעה לו נכות רפואית בשיעור של 75% ומעלה – עשוי להיות זכאי לה. חשוב לציין כי זכות זו לא תינתן לבעלי שכר גבוה: תקרת השכר המאפשרת את קבלת הקצבה מתעדכנת מעת לעת בביטוח לאומי. זכאי הקצבה מקבלים שלל זכויות והטבות במוסדות דוגמת חברת החשמל, רשות המים, רשות המסים ומשרד התחבורה.
וזה עוד לא הכל. חולי סוכרת מסוימים עשויים להיות זכאים לשיקום מקצועי, ואם מדובר בילד, הוריו עשויים להיות זכאים לקבל קצבת ילד נכה עבורו. אכן, ישנן הרבה זכויות פוטנציאליות לחולי סוכרת, אך כאמור – רבות מהזכויות הללו נותרות 'על הרצפה' ללא דורש.
"הסיבה לכך היא שמוסדות כמו ביטוח לאומי, האחראים על מתן קצבאות וזכויות רפואיות אחרות, הם גופים גדולים ועתירי בירוקרטיה, מה שמקשה על חולי הסוכרת למצות את זכויותיהם," ציינו המומחים של 'זכותי', שהם בעלי ותק של כעשרים שנים בסיוע לחולי סוכרת במיצוי זכויותיהם אל מול מוסדות המדינה. "מן העבר האחר, גם למבוטחים לא תמיד יש את אורך הרוח להתמודד עם הבירוקרטיה, או אפילו להבין בדיוק מה מגיע להם מלכתחילה."
כאמור, לא תמיד פשוט לקבל את ההכרה מביטוח לאומי בזכויות הללו. בכדי לקבלן, במקרים לא מעטים יש להתמודד עם טפסים רבים, להשיג ראיות חותכות ומסמכים רפואיים, ובמקרים רבים גם להתייצב בוועדות הרפואיות של ביטוח לאומי – שמבוטחים רבים יעידו שהיה להם קשה להתמודד עמן. "בוועדה הרפואית, למבוטח יש לרוב מספר דקות להציג את עמדתו בצורה חותכת ומשכנעת, ולא כל המבוטחים מצליחים בכך," אמרו המומחים של 'זכותי'. "אין ספק כי מדובר בסיטואציה מלחיצה, אך אנחנו יכולים לעזור לכם להתמודד עמה, ולסייע לכם להגיע לוועדה מוכנים ככל הניתן, עם כל המסמכים והטיעונים שחשוב שתציינו בוועדה."
ילד מטופל בדיאליזה (מקור: Freepik)
עומדים לצדכם
לא כל תביעה לקצבת נכות, סיעוד או שירותים מיוחדים מתקבלת בביטוח לאומי, אבל חשוב שתדעו שדחיית תביעה היא לאו דווקא סוף פסוק. ניתן לערער על החלטת ביטוח לאומי אם אתם סבורים כי לא נעשה צדק בעניינכם. "אנחנו ב'זכותי' מאמינים כי אין לוותר על הזכויות הרפואיות המגיעות לך. מה ששלך – שלך, ועליך להתעקש עליו," סיכמו המומחים. "אנו עומדים לצידם של הישראלים דורשי הזכויות הרפואיות כבר כעשרים שנים, ונמשיך לעשות כן עוד שנים רבות."