כאבים בשיניים

לבנות, חותכות, או טוחנות. בפה של אדם בוגר קיימות 32 שיניים, בעוד שלילד ישנן 20 שיניים חלביות. לכל אחת מן השיניים תפקיד אחר בתהליך הלעיסה והאכילה. במערכת השיניים שלנו ישנן שיניים חותכות, ניבים, מלתעות וטוחנות.

מבנה השיניים והרכבן דורש טיפול סדיר על מנת לשמור על ההיגיינה החשובה לבריאותן. חלק מהרגלים אלה יכללו צחצוח שיניים כמה פעמים ביום וביקורים סדירים אצל רופא השיניים לטיפולים מניעתיים ורפואיים.

מבנה השיניים

השיניים הינן עצמות בפה, העוזרות לנו בלעיסה ואכילה. הן מתחילות להיבנות עוד כאשר העובר נמצא בבטן אימו, ויופיעו בשלב מאוחר יותר לחייו. בתחילת התהליך של בקיעת השיניים, יופיעו השיניים החלביות, ויתחלפו עם השנים לשיניים הקבועות.

השיניים מורכבות משלושה חלקים: הכותרת או זגוגית השן, הוא החלק הבולט של השן, הצוואר ושורש השן אשר נמצא בתוך הלסת. החלק הפנימי של השן, הנקרא מוך השן הוא למעשה, ככל חלק אחר בגוף, מורכב מרקמת תאים וכלי דם ועצבים המקיפים אותו. מוך השן אחראי לתחושה אשר אנו מקבלים מהשן, בין אם בזמן כאב או לעיסה.

את מוך השן מקיף הדנטין והצמנטום, שהוא מהווה את שכבת המלט. האמייל מקיף את כל הכותרת ומספק לה את צבעה וחוזקה. סידור השיניים בלסת, הוא לרוב חצי מעגלי ומועבר בתורשה.

כאשר השיניים לא מסודרות בצורה תקינה ומסודרת, הן יזדקקו ליישור אורתודנטי בשלב זה או אחר של הילדות. השן צומחת ומתחברת ללסת מאזור הנקרא מכתשית, עקב צורתה המיוחדת, דמויות המכתש. השיניים הפנימיות מחורצות יותר על מנת לעזור ביתר יעילות לפעולת הלעיסה.

מקור כאבי השיניים

פגיעות בחלקי השן השונים תגרום לכאבי שיניים בעוצמות משתנות. הכאב יכול להיגרם מעששת, חורים, מחלות בצורת דלקות חריפות בחניכיים, צמיחות או עקירות שיניים, חשיפת שורשים ועוד. הכאב יכול להיות מינורי ויתבטא ברגישות לקור כאשר ישנה חשיפת שורשי השיניים ונסיגת חניכיים .אולם הוא יכול להתבטא בכאב חריף ומאיים כמו למשל במקרים של דלקת במוך השן.

פגיעה בעצבים החשופים אשר בשיניים, תגרום לרוב, לכאבים חזקים אשר יידרשו טיפול דחוף. לפעמים הדלקת תתפשט לכיוון הפנים ותגרום לנפיחות באזור הלחיים, אודם ואף חום. פגיעה שכזו תחייב מתן אנטיביוטיקה ועזרה ראשונה מהירה.

דלקת סביב שן מסוימת תגרום לכאבי שיניים עמומים אך מציקים. כמו כן, כאבי שיניים יכולים להציק גם לאחר הביקור אצל רופא השיניים, כמו למשל כאבי שיניים לאחר עקירה או טיפול שורש. הפגיעה ברקמה הרכה, ולפעמים גם בעצבי השן, גורמים לכאבים אלה, אשר יחלפו תוך מספר ימים מיום הטיפול.

מכות וטראומות לשיניים, גם הן יכולות לגרום לכאבי שיניים אשר מצריכים בדיקת רופא דחוף ואף טיפול משחזר לעיתים. ככלל, עדיף לטפל גם כאשר ישנה אי נעימות מסוימת בשן, כמו למשל רגישות לקור או לחום, מכיוון שהוא מהווה את התסמין הראשוני לקיומה של הבעיה. פתירת הבעיה בתחילתה יכולה להקל על התפתחות בעיה קשה יותר.

הגורמים לכאבי שיניים

אחד מהגורמים אשר מובילים, בסופו של דבר, לכאבי שיניים או חורים, הוא החומציות אשר נגרמת בפה לאחר אכילת המזון. חומציות זו גורמת לפירוק זגוגית השן, הגורמת להיחלשותה עד כדי יצירת חורים ועששת. אכילת מזונות מתוקים או לחילופין חומציים מאד עלולים להחריף את הבעיה. ולכן, הבעיות השכיחות ביותר הגורמת לכאבי שיניים הן בעיות העששת והחורים. חורים עלולים להיגרם גם עקב זיהומים ודלקות באזורים המחורצים של השיניים הפנימיות עד כדי ריקבון ועששת.

השיניים אשר יהיו הראשונות להיפגע יהיו שיניים אשר עברו תהליך טיפולי כלשהו בעבר. אולם גם שיניים "בריאות" אשר היו כך מאז ומעולם עלולות להוות גורם לכאבים. פגיעה בשורשי השיניים, תוביל לטיפול שורש לאחר זיהום או דלקות אשר נוצרו בו במהלך החיים. חורים, אשר לא מטופלים בשלב המוקדם, יכולים להפוך לדלקת אשר תערב את מוך השן ותגרור כאבים חזקים.

דלקת בשורש השן תחייב מצב של טיפול שורש הכולל ניקוי מוך השן הפגוע וניקוי וחיטוי תעלות השורש. לאחר מכן, על מנת לחזק את קירות השן, יהיה צורך אף בכתרים תומכים.

גורם נוסף לכאבי שיניים יכול להופיע לאחר עקירת שניים, למרות שסף הכאב יכול להשתנות מאדם לאדם. בין אם סף הכאב גבוה או נמוך, מקצועיותו של רופא השיניים ומומחיותו יכולים להפחית כאב זה ולהקל על הטיפול כולו.

אולי יעניין אותך גם:

סובלים מכאבים? הנה כמה תיאוריות החותרות להסביר כאב

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
כתבות נוספות בנושא
טיפול הומאופתי - התחילו את מסע הריפוי שלכם
דילוג לתוכן