קיימים מספר טיפולים רפואיים בהם ניתן להשתמש להקלת כאבים כרוניים. אחד מהם הוא זריקות קורטיזון, המכונות לעיתים סטרואידים, ומסייעות בהקלת כאבים באמצעות מיקוד הדלקת האחראית לכאב.
השפעות זריקות קורטיזון הן זמניות בלבד, ואם נוטלים אותן לעיתים קרובות מידי, עלולות להתרחש תופעות לוואי המציבות את המטופל בסיכון.
שיכוך כאבים: לוח זמנים מומלץ לזריקות קורטיזון
בשל הסיכונים, מומלץ שאנשים לא יקבלו למעלה משתיים עד ארבע זריקות קורטיזון בשנה, והמומלץ ביותר הוא לתזמן את הזריקות בהפרשים של שלושה חודשים לפחות. בנוסף, יש להתייעץ עם הרופא לגבי סיכוני הזריקות במצבים הבאים:
- דלקת מפרקים זיהומית.
- דלקת עור כתופעת לוואי מזריקה קודמת.
- תגובה אלרגית לזריקת קורטיזון קודמת.
- שימוש במדללי דם.
- פציעות, למשל טראומת ראש אחרונה או עצם שבורה.
- עיסוק בספורט תחרותי.
ברור שזריקות קורטיזון משפיעות באופן משמעותי על הקלת הכאבים, אך אם מגזימים בהן, הן עלולות ליצור מספר בעיות רציניות. לכן מומלץ להבין את יתרונות וחסרונות הזריקות, טרם קבלת הזריקה הראשונה.
המצבים הרפואיים המטופלים עם קורטיזון
כמעט כל שריר כואב, גיד, עצם או בעיות משותפות לשרירים ומצבי עצב, ניתנים לטיפול עם קורטיזון. המצבים השכיחים כוללים:
- דלקת גידים.
- דלקת גידים בשרוול המסובב של הכתף.
- מרפק טניס.
- דורבן בעקב.
- דלקת מפרקים.
- כאבים כרוניים.
- נפיחות או דלקת פרקים של הכף, המרפק, מפרק כף היד, האצבעות, הברכיים, הקרסול וכף הרגל.
- דלקת עצב.
- תסמונת התעלה הקרפלית.
- גידולים ברגל.
- דלקת שרירים.
- כאבי צוואר וגב.
האם קורטיזון היא תרופה או פתרון זמני?
זה תלוי במצב. במקרים רבים, מצב דלקתי ניתן לטיפול פשוט באמצעות זריקה אחת המרפאת את הבעיה, ולעיתים זריקת מעקב נוספת עשויה להיות נחוצה על מנת "להשלים את העבודה". לעיתים אפילו הקלה זמנית מועילה.
פיזיותרפיה מקלה או מבטלת את הדלקת והכאב עם הזרקת קורטיזון, כך שהמטופל יכול לעבוד על מתיחות, לחיזוק ושיקום פציעה. ברור שהזריקה אינה צפויה לרפא דלקת פרקים כרונית, אך היא בהחלט מקלה את התסמינים לטווח הארוך.
תופעות לוואי וסיכוני זריקות קורטיזון
אנשים שמקבלים זריקות קורטיזון להפחתת כאבים ודלקות מדווחים לעיתים על תופעות לוואי אפשריות הכוללות:
כאב ונפיחות. תרופת קורטיזון מוזרקת עלולה ליצור גבישים בגוף, העלולים לגרום להחמרת הכאב והדלקת, בתסמינים הנמשכים יום או יומיים וניתנים לטיפול עם מנוחה וערכות קרות המונחות לסירוגין.
רמות סוכר גבוהות בדם – סטרואידים עלולים להגביר את רמות הסוכר בדם. חולי סוכרת צריכים לעקוב מקרוב אחר רמות הסוכר בדם במשך יום או יומיים לאחר הזרקת קורטיזון.
תגובה אלרגית – מטופלים מתבקשים ליידע את הרופא אם חוו תגובה אלרגית לאחר ההזרקה. בעוד שתגובה זו נדירה, חלק מהחולים אלרגיים לחומר ההרדמה המוסף לזריקה.
תגובה אלרגית לקורטיזון עצמו היא נדירה היות וקורטיזון הוא גרסה מלאכותית של קורטיזול, סטרואיד המצוי באופן טבעי בגוף.