אין כמעט ספורטאי, מקצועי או חובבן שלא חווה במהלך חייו פציעת ספורט כלשהי. פציעות הספורט נגרמות בעיקר כתוצאה ממאמץ יתר או מביצוע תנועה לא נכונה, ובמקרים רבים יכולות להשבית מפעילות גופנית לאורך זמן רב.
על מנת למנוע את פציעות הספורט, חשוב מאוד להקפיד על חימום ומתיחות, שמירה על מאמץ סביר (והגברת המאמץ על פי סרגל מאמצים) וביצוע בדיקות רפואיות במידת הצורך.
חשוב לזכור שאימון נכון אשר מותאם לרמת המתאמן יכול למנוע את רוב פציעות הספורט, ועל כן מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע מתאים לפני שמתחילים להתאמן בצורה אינטנסיבית.
מתי מופיעות פציעות ספורט?
פציעות ספורט מופיעות במספר מקרים עיקריים:
- אימונים בחדר כושר – אנשים רבים מתאמנים בחדר הכושר על מנת לחטב את גופם, להעלות את מסת השריר ולרדת במשקל. אימון כוח כולל הרמת משקלים כבדים, אשר עבור הספורטאי הלא מיומן יכולים לגרום לפציעות שונות ופגיעה גופנית ארוכת טווח. אימוני כוח בחדר הכושר גורמים בעיקר לדלקות בגידים ובמפרקים ולכאבי גב, ופציעות אלה מופיעות בעיקר אצל מתאמנים מתחילים.
- משחקי כדור – משחקים כמו כדורגל וכדורסל דורשים כושר גופני גבוה, יכולת אתלטית ובעיקר קואורדינציה טובה. במהלך משחקי הכדור, אנשים רבים מבצעים "תנועה לא טובה" אשר גורמת למתיחת שרירים ולפגיעה בגידים. הפציעות האופייניות למשחקי כדור הם נקעים, פריקות (במהלך נפילה), ופגיעה בברך (בעיקר ברצועה הצולבת ובמיניסקוס).
- ריצה למרחקים ארוכים – בשנים האחרונות אנשים רבים עוסקים בריצה למרחקים ארוכים, אשר הופכת עם השנים לפופולארית ביותר. ריצה למרחקים ארוכים אמנם מעניקה לגוף הרגשה טובה ונחשבת ליעילה ביותר מבחינה פיזיולוגית, אך רצים רבים סובלים מפציעות שונות המופיעות לרוב על רקע הפעלת הגוף בדפוס רוטיני וחוזר. הפציעה הנפוצה ביותר אצל רצים למרחקים ארוכים היא שברי מאמץ, המופיעים בעיקר כאשר מגדילים את נפח האימון שלא בהתאם לרמת הכושר בו הגוף נמצא.
פציעות ספורט מסוג "שימוש יתר"
אחת הפציעות הנפוצות ביותר בעולם הספורט היא פציעה מסוג "שימוש יתר" – פציעה באיברים שונים בגוף המושגת על רקע הפעלה ממושכת של אותו איבר. עם הזמן, ההפעלה הממושכת של האיבר גורמת לשחיקת מבנים אנטומיים שונים (כמו העצם, גידים או שרירים) ומתחיל להופיע כאב. פציעה מסוג שימוש יתר אופיינית בעיקר בענפי ספורט בהם מופעלת קבוצת שרירים מצומצמת באופן אינטנסיבי ביותר, כמו טניס אשר יכול לגרום לפציעות מרפק וכתף או ריצה אשר יכולה לגרום לשברי מאמץ.
דלקות במפרקים ובגידים
כאשר מבצעים פעילות גופנית, מופעלים על המפרקים והגידים עומסים אדירים, אשר יכולים לגרום לפגיעה בהם. ביצוע פעולה חדה ולא נכונה יכול להוביל לקריעת גידים או רצועות, כפי שלדוגמא קורה לכדורסלנים רבים. מלבד זאת, עומס ממושך יכול להוביל להתפתחות דלקת במפרקים, אשר נחשבת לטורדנית וקשה מאוד לטיפול.
דרכים למניעת פציעות
פציעות ספורט הן דבר נפוץ, אך ניתן למנוע את התפתחות הפציעות על ידי הקפדה על מספר כללים חשובים:
- ביצעו חימום ומתיחות – לפני כל פעילות גופנית יש לבצע חימום קצר (של 5-10 דקות) ותרגילי מתיחות, אשר מסייעים מאוד למניעת פציעות. החימום, גורם להעלאת חום הגוף ולשיפור התפקוד של מערכות רבות, והמתיחות מסייעות להארכת השרירים ולהבאתם לטווח תנועה אופטימלי, אשר מונע פציעות.
- עבודה על פי הרמה האישית ולפי סרגל מאמצים – כל אדם המבצע פעילות גופנית חייב לעשות זאת על סמך רמתו האישית ועל פי סרגל מאמצים. חשוב מאוד להתייעץ עם מאמני כושר ורופאים לגבי הפעילות הגופנית המומלצת, ולהעלות את עומס הפעילות בהדרגה תוך שמירה על בריאות הגוף.
- רפואת ספורט יכולה למנוע פגיעות חוזרות וכי על ספורטאים במיוחד להתמיד וללכת לרופאים מתמחים בתחום על מנת לטפל בבעיה