סטרואידים – יתרונות וחסרונות

תרופותהטיפול במחלות דלקתיות כולל שימוש בתרופות מסוגים שונים, ובין היתר בסטרואידים. הסטרואידים הם חומרים אנטי דלקתיים טובים מאוד, אשר מפסיקים את התהליך הדלקתי באופן יעיל ביותר ועל כן עוזרים לגוף להתמודד עם הדלקת.

מחלות דלקתיות רבות, גורמות להיווצרות תהליכים דלקתיים אשר מזיקים לגוף וגורמים להופעת סימפטומים.

כך לדוגמא התהליך הדלקתי במחלת האסתמה גורם לחסימת דרכי הנשימה, והתהליך הדלקתי במחלות מעי שונות גורם להופעת כיבים וסימנים של הפרעה במערכת העיכול. הטיפול בסטרואידים עוזר לעצור את התהליך הדלקתי, ובכך להפסיק את התקדמות המחלה, ולכן הוא יעיל ביותר בטיפול במחלות שונות.

צורות השימוש בסטרואידים

השימוש בסטרואידים מתבצע בשתי צורות עיקריות – שימוש מקומי ושימוש סיסטמי. התרופות המקומיות ניתנות על ידי משחות, תרסיסים או משאפים, והיתרון בשימוש המקומי הוא הימנעות מהופעת תופעות לוואי כלל גופיות.

ברגע שהטיפול מקומי וממוקד, ההשפעות השליליות של הסטרואידים לא משפיעות על כל הגוף ועל כן השימוש בדרכים אלו בטוח יותר ויעיל יותר.

לעומת זאת, הטיפול הסיסטמי אשר ניתן בכדורים או דרך הוריד עלול לגרום להופעת תופעות לוואי שונות, בעיקר בטווח הרחוק. בעוד מדובר בטיפול יעיל יותר אשר גורם להפחתת התהליך הדלקתי במהירות רבה, השפעתו השלילית גדולה והוא עלול להוביל למגוון תופעות לוואי.

 מתי משתמשים בסטרואידים

הסטרואידים משמשים כאמור לטיפול במחלות דלקתיות שונות. המחלות העיקריות בהן משתמשים בסטרואידים הן:

  • אסתמה – התהליך הדלקתי המתרחש בסימפונות גורם להיצרותן לחסימת כניסת האוויר, ולכן מוביל להתקפי האסתמה. שימוש בסטרואידים אצל חולי אסתמה עוזר למניעת התהליך הדלקתי, להקלה על הסימפטומים ולמניעת התקפים, ועל כן נפוץ ביותר. רוב חולי האסתמה עוברים טיפול בסטרואידים על ידי משאפים, על מנת למנוע תופעות לוואי סיסטמיות. עם זאת, במקרים הקשים מטפלים בחולי האסתמה גם בסטרואידים סיסטמיים על השלכותיהם.
  • מחלות מעי דלקתיות – מחלות כמו כרוהן דורשות טיפול בתהליך הדלקתי, ועל כן עוברות טיפול אגרסיבי בסטרואידים. רוב החולים עוברים טיפול בסטרואידים סיסטמיים למשך תקופה ארוכה, ובזכותם נהנים מהקלה על התהליך הדלקתי והופעת הסימפטומים.
  • מחלות ראומטיות – מחלות אוטואימוניות שונות כמו לופוס, דלקת פרקים ראומטית ומחלות נוספות דורשות טיפול בסטרואידים ובתרופות נוספות על מנת להקל על התהליך הדלקתי המופיע בצורה מוגברת במחלות אלו.
  • חולי סרטן – פעמים רבות טיפול בסטרואידים משולב עם הטיפול הכימותרפי, על מנת להקל על הבחילות, התגובה האלרגית ותופעות הלוואי האחרות.
  • מחלות דלקתיות נוספות – מחלות דלקתיות קלות יותר, כמו דלקות אוזניים, אלרגיה מסוגים שונים או מחלות של העור (כמו פסוריאזיס) מוקלות בצורה משמעותית על ידי טיפול בסטרואידים. במקרים אלו מדובר בדרך כלל בטיפול מקומי וקצר טווח, כך שאין מה לדאוג מתופעות לוואי.

ההשפעות השליליות של הסטרואידים

חשוב לזכור שבטיפול ארוך טווח, הסטרואידים עלולים לגרום להופעת תופעות לוואי שונות. תופעות הלוואי העיקריות בשימוש בסטרואידים הן:

  • פגיעה במערכת החיסונית – שימוש ארוך טווח בסטרואידים גורם לירידה בתפקוד המערכת החיסונית ולרגישות יתר לזיהומים ומחלות שונות.
  • תסמונת קושינג – תסמונת הנגרמת מעודף סטרואידים בגוף, ומתבטאת במראה אופייני הכולל השמנה מרכזית ודלדול שרירים פריפרי, השמנה אופיינית בפנים היוצרת מראה שנקרא "moon face", עיבוי העורף והופעת קפלי עור. השפעה זו נוצרת לאחר שימוש של שנים רבות בסטרואידים, ונחשבת לאחר ההפרעות הטיפוסיות ביותר לשימוש ארוך טווח בסטרואידים.
  • אוסטאופורוזיס – ההשפעה של הסטרואידים על ההורמונים והאלקטרוליטים בגוף גורמת להגברת הסיכון להופעת אוסטאופורוזיס. אי לכך, שימוש כרוני בסטרואידים דורש מעקב תקופתי אחר מצב העצם וטיפול בהתאם.

קראו עוד:

עלייה בהתמכרות לחומרים אופיאוטים רפואיים

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
כתבות נוספות בנושא
טיפול הומאופתי - התחילו את מסע הריפוי שלכם
דילוג לתוכן